Sağlıklı Dişler Hastalıkları Önlüyor

Sağlıklı Dişler Hastalıkları Önlüyor

Dişlerin sağlıklı ve bakımlı olması bir çok ciddi hastalığın önüne geçiyor. Başta mide ve bağırsak rahatsızlıkları (sindirim sistemi) olmak üzere beyin iltihaplarına ve bazı kanser risklerine karşı vücut korunmuş oluyor. Senede en az iki defa yapılan diş hekimi kontrolleri sayesinde hem diş hemde beden sağlığınız korunmuş oluyor.

Eksik dişlerin neden olduğu yetersiz sindirim diş eti problemlerine ve midede hekilobakter oluşmasına neden olmaktadır. Günlük olarak yapılmayan veya ihmal edilen diş bakımı sonucunda dişler üzerinde oluşan bakteriler kan yolu ile vücuda yayılmakta bu durum ise özellikle günümünüzün en önemli hastalıklarından birisi olan kanser, kalp rahatsızlıkları vb. bağışıklık sistemini düşüren önemli hastalıklara ortam hazırlamaktadır. Yani burada anlatmak istediğimiz durum basit bir diş çürüğü ilerleyerek apseye ve beyinde hasar bırakan bir iltihaplanmaya dönüşebilir. Fakat düzenli olarak diş bakımını gerçekleştiren (Günde en az iki defa sabah ve akşam yatmadan önce) ve 6 ayda bir olmak üzere diş hekimi kontrollerini gerçekleştiren bir bireyde beyin, kalp yada böbrek gibi hayati önem taşıyan organlarda sistemik bir rahatsızlığın görünme riski oldukça azalır. Yanlızca bu kadarla da kalmayıp, ortodontik bir sorununuz varsa, burundan nefes alamama sorunlarınız varsa, diş etlerinizde sorunlarınız varsa bu gibi rahatsızlıklarınızında bir an evvel çözümünü aramalısınız. Örneğin gece yatarken burun tıkanıklığınız nedeni ile ağızdan nefes alıp vermeniz diş eti rahatsızlıklarınızın olumnasına ve diş taşlarının oluşmasına neden olacaktır. Bu gibi durumları olanlar ve diş çarpışıklığı, sigara içenler 3-4 ayda bir diş hekimi kontrollerini gerçekleştirerek diş taşlarını temizlettirmelerinde büyük önem vardır.

Diş eti kanamaları neden olur ?

Vücutta oluşan bir takım rahatsızlıklar ve bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar öncelikli olarak kendisini ağız içerisinde belli ederler. Bunun en güzel örneklerinden birisi şeker hastalığıdır. Bunun etkileri ilk olarak ağızda aseton kokusu ve aşırı dişeti kanamaları olarak görülmeye başlar. Yine aynı şekilde ağızda oluşan, dil üzerinde oluşan yada dişetleri üzerinde oluşan büyümeler ve dişeti kanamaları lösemi gibi birtakım kanser türlerinin habercisi olabilir. Dişeti kanamaları geçmeyen ve diş etlerinde ciddi şekilde rahatsızlıkları olanlar mutlaka bu tür hastalıklara karşı tedbirli olmaları gerekmektedir.

Ağız ve diş sağlığına korumada bir takım öneriler

– Mutlaka yılda en az iki defa olmak sureti ile diş hekimine gidiniz.

– Şakar hastaları ve kalp hastaları (sistemik rahatsızlıkları olan bireyler) ve 60 yaşın üzerinde olanlar 3 ayda bir diş hekimine, çocuklar 4-6 ayda bir ve sağlıklı bireylerde 6 ayda bir diş hekimi kontrollerini gerçekleştirmeleri gerekir.

– Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak isteyen bireyler, süt dişleri çıktığı andan itibaren dişlerini düzenli olarak fırçalamaları ve yeterli düzeyde diş hekimi kontrolleri yapmalıdır.

– 1 yaşından itibaren çocuk düzenli olarak diş hekimine götürülmeli erken yapılan teşhis ve tedavi diş sağlığı açısından son derece önemlidir.

– Diş ağrıları, diş kanaması, diş çürükleri, diş kırıklarında acil olarak diş hekimi kontrollerine başvurunuz.

– Dişlerinizde yada diş etlerinizde ağrılar oluşmadan diş hekimine gitmelisiniz. Eğer ağrılarınız oluştuysa bu sizin diş hekimine gitmekte geç kaldığınızı gösterir.

– Diş ağrılarında alınacak olan ağrı kesiciler yanlızca ağrılarınızı dindirir mevcut olan diş probleminizi sonuçlandırmaz. Bu nedenle mutlaka bir diş hekimine muayene olmalısınız.

6 Yorum

Yorum Yaz

Hande

Doktor bey iki üç aydır diş eti iltihabı ile uğraşıyorum. Yaşım 25 ve bu yaşıma kadar hiç diş eti problemleri ile uğraşmadım. Dişlerimin bakımını zamanında yaparım ve sıklıkla fırçalarım. Diş etlerime dokunduğum zaman kan akıyor ve iltihap çıkıyor. Diş hekimine gözüktüm o bana bir şey olmadığını söyledi fakat çok korkuyorum bu ne olabilir. Bana yardımcı olunuz.

Uzman doktor

mutlaka dişeti hastalıkları uzmanı ile görüşün

Doktor bey düzenli olarak ben dişlerimi temizletiyorum acaba bunun bir sakıncasının olup olmadığını merak ediyorum. Diş temizletme işleminin dişlere herhangi bir zararı var mı ? aralarını açara mı ? dişlerin sallanmasına neden olur mu ?

Uzman doktor

Zeynep hanım 6 aylık sürelerle yılda en az iki kez olmak sureti ile diş hekiminize görünmeniz ve dişlerinizi kontrol ettirip temizlettirmeniz gerekmektedir. Diş hekiminiz tafarından kurallarına uygun profesyonel bir temizlik dişlere zarar vermez aksine diş taşlarının varlığı diş eti hastalıklarına, bağ dokularının zarar görmesine ve kemik erimesine neden olur. Diş macunu konusunda lezzeti hoşunuza giden macunu tercih ediniz zira macun dişleri fırçalamakta aracı bir üründür.Yeni nesil diş macunlarının birbirinden farklı özellikleri var (beyazlatıcı,hassasiyet giderici,diş minesini sertleştirenler,çürük önleyici,diş eti hastalığı önleyici gibi) tercih size ait.

Doktor bey sürekli olarak ve sıklıkla dişeti sorunları yaşıyorum. Diş taşı denilen cisimler sürekli olarak dişlerimde oluşuyor bana bu konuda öneriniz nedir ? bir gargara yada bir diş macunu öneriniz var mı ? Sürekli olarak bu problemi yaşamaktan bıktım sağlıklı dişlerim olsun istiyorum.

Uzman doktor

Acilen Diş eti hastalıkları Uzmanına muayene olmanızı öneririm. Diş eti hastalıkları dişlerinizi daha erken kaybetmenize sebep olabilir ve bir an önce tedavi olmalı. Daha sonra gerekirse dişleriniz beyazlatılabilir. Diş eti hastalıkları Uzmanı muayene sonrası size uygun diş fırçasını, diş macununu ve diş bakımınız için gereken diğer ürünleri önerecektir.

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce