Diş çürükleri ve diş eti problemleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önde gelen sağlık sorunudur. Uzman hekimlerin yapmış olduğu araştırmalara göre kalp hastalarının %90 unda diş problemlerine rastlanıldı. Bunun yanında yine yapılan araştırmalar ağız problemlerinin kalp rahatsızlıklarının yanı sıra bir çok vücut rahatsızlıklarını neden olduğu görüldü. Oral enfeksiyon oluşan bireylerde oluşmayan bireylere göre kalp rahatsızlıklarının daha fazla olduğu da yapılan araştırmalarda ortaya çıkmaktadır.
Diş çürükleri kalp krizine neden olabilir mi ?
Ülkemizde yeteri kadar ağız sağlığına önem verilmezken, günlük olarak yapılması gereken diş bakımı eksik ve yanlış yapılmaktadır. Hemen hemen toplumumuzun tamamına yakın bir kesimi ağzında ağrı olmadığı taktirde diş hekimine uğramıyor ve ağızda oluşan çürükleri önemsiz olarak geçiştiriyor. Oluşan bu çürükleri yada ağızda oluşan diş ağrılarının kalp rahatsızlıklarını ve kalp krizi riskini arttığının bilincinde olan çok az kişi var. Uzman hekimler kalp krizi ağrılarının dişe vurduğunu ve hasta bu ağrıların basit bir çürükten ileri geldiğini düşünüyor. Oysaki kişi kalp krizi geçirdiğinden habersiz bir şekilde basit bir ağrı kesici ile durumunu geçiştiriyor. İlaçlarla ağrılarını dindirmeye çalışan hasta bu nedenlerden dolayı hayatını kaybedebiliyor.
Diş tedavisi öncesi diş hekiminize hastalıklarınız hakkında bilgi vermelisiniz
Diş tedavisi sırasında dişlerde var olan mikroorganizmalar yapılan tedavi sırasında vücuda yayılabilir. Bu nedenle doktorunuzu var olan hastalıklarınıza karşı uyarmalı tedavi öncesinde koruyucu i tıbbi konsultasyonlar yapılarak vücudun korunması sağlanılmalıdır.
Diş eti hastalıkları oldukça önemli
Günlük olarak gerçekleştirilmeyen, eksik yada yanlış gerçekleştirilen diş bakımı diş eti rahatsızlıklarına neden olacaktır. Dişetinde oluşan iltihaplar vücutta var olan rahatsızlıkların artmasını ve bu hastalıkların ileri derecede tetiklenmesine olanak sağlayacaktır. Bu nedenle yılda en az iki defa olmak şartı ile diş hekimi kontrollerinizi düzenli olarak gerçekleştirmelisiniz.
Dişeti rahatsızlıklarının belirtileri nelerdir ?
Diş eti rahatsılığı yaşadığınızın en büyük belirtileri; dişlerinizi fırçalarken kan akması ve durup dururken diş etlerinizin kanamasıdır. Bunun yanı sıra yiyeceklerden tat alamama, ağızda acımsı bir his oluşması, dişlerin durup dururken sallanması, diş etlerinde kaşınma hissinin oluşması, sıcak ve soğuk yiyecek içeceklere karşı hassasiyet oluşması tüm bu belirtiler diş eti rahatsızlığı yaşandığının belirtileridir. Bu durumların herhangi birini yaşayan hastaların mutlaka diş hekimi muayenesi olması ve oluşan diş eti problemlerinin ortadan kaldırılması gereklidir.
Dişeti rahatsızlıklarının tedavisi mümkün müdür ?
Dişeti tedavisi kesinlikle mümkündür. Diş hekiminiz tarafından dişetlerinize yapılacak müdahale, oluşan diş taşlarının temizlenmesi ve düzenli diş hekimi kontrollerinin yanı sıra günlük olarak diş bakımınıza özen gösterilmesi ile diş hastalıkları kontrol altına alınabilir. Ayrıca dişeti tedavisi ile birlikte vücutta oluşabilecek hastalıklara da bu sayede önlem alınmış olacaktır.
Sağlıklı dişlere nasıl kavuşabiliriz ?
– Sağlıklı dişlere kavuşabilmenin temel kuralı iyi ve doğru bir diş bakımıdır. Dişler fırçalanırken diş ve diş etlerine paralel dairesel hareketler yapılarak dişler fırçalanmalıdır. Dişler fırçalarken dişlere ve dişetlerine kuvvetli baskı yapmaktan kaçınılmalıdır. Kullanacağınız diş fırçası her 3-4 ayda bir yenilenmelidir.
– Diş fırçası seçimide diş bakımı kadar önemlidir. Diş fırçanız ne çok sert olmalı nede çok yumuşak olmalıdır. Orta sertlikte bir diş fırçası olması yeterlidir. İlla ki marka belirtmemiz önemli değil size hoş gelen rahat bir kullanımı olan orta sertlikte fırçası olan bir diş fırçasını kullanabilirsiniz.
– Diş fırçalama sırasında ayn zamanda dilinizi de fırçalamalısınız. Dilin arka bölgesinden başlanarak ön bölgeye doğru fırçalama işlemi yapılmalıdır. Diş fırçalarının üst arka bölgesinde bulunan dil temizleyici başlıklarla dilinizi temizleyebilirsiniz. Ayrıca dil fırçasını eczanelerde debulabilirsiniz.
– Diş bakımı dişlerin sağlıklı olması için tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda diş ipi kullanımı, ağız gargarası ve en önemli olan diş hekimi kontrollerini de gerçekleştirmeniz şarttır.
– Sigara kullanımınızı tamamen bırakın. Sigara ağızda çürük oluşumunui diş taşı oluşumunu, dişeti rahatsızlıklarının başlamasını tetikleyen en büyük etkenlerden biridir. Sigara kullanan biri tam anlamıyla bir ağız sağlığına kavuşamayacaktır.
Diş çürükleri bulaşıcı bir hastalıktır
Diş çürükleri bulaşıcı bir hastalık niteliğindedir. Diş çürüklerine karşı ilk dişlerin çıkmaya başlamasından itibaren öncelikli olarak ebeveynler daha sonra çocuklar ve ileri yaşlardaki insanlar mutlaka önlem almaları gerekir. Önlem alınmadığında bir diş çürüğü bulaşıcı bir hastalık gibi diğer dişlere ve ağızdaki tüm dişleri saracak şekilde ilerlemeye devam edecektir.
Diş çürükleri ihmal edildiklerinde yanlızca ağız problemleri değil vücut hastalıklarını da tetiklemektedir. Özellikle kalp rahatsızlıklarını tetikleyen diş çürükleri ilk fark edildiklerinden itibaren kontrol altına alınarak tedavi edilmeleri gereklidir. Bu nedenle diş hekimi muayeneleri insan yaşamında önemli bir yer tutmaktadır.
Diş hekimi kontrollerinizi yılda en az iki kez olmak üzere mutlaka gerçekleştirmelisiniz.
mrb hocam dişlerimi yaptırmak ve beyazlatmak istiyorum bunun süresi ne kadar? nasıl yapılıyor ve maliyeti ne kadar ? cvp için şimdeden tşkler