Dil Fırçalama ve Dil Temizliği

dil temizliği

Ağızda koku yaratabilecek bir çok etken vardır. Bunların en önde gelen sebeplerinden birisi ise yetersiz yapılan ağız bakımıdır. Yenilen yiyecekler, baharatlar, sarımsak, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar ve iyi yapılamayan bir ağız bakımı sonrası dil üzerinde biriken bakteriler, dişlerde oluşan çürükler, diş taşları ve diş etlerinde oluşan baktariler hesaba katıldığında kötü ağız kokusu kaçınılmaz olacaktır.

Eğer ağız kokusunu oluşturan sorun dişlerden kaynaklanıyorsa buradaki problem biran önce giderilir. Fakat sorun fizyolojik olarak fiziksel kaynaklı ise bu durum uzun süreli bir ağız bakımı gerektiriyor. Kişi fiziksel özelliklerini çok iyi bilmeli ve bakımını ona göre düzenli aralıkla gerçekleştirmelidir. Ağız kokusunu giderebilmenin ve ağız hijyeninizi doğru yapabilmenin 3 temel kriteri vardır. Bunlardan birincisi diş temizliği ve doğru bir fırçalama tekniğidir. Bu tekniği size diş hekiminiz gösterecek ve sizden dişlerinizi günden en az 3 kez fırçalamanızı isteyecektir. İkinci hijyen kriteri diş ipidir. Ağzınızda diş fırçasının uzanamadığı bölgeler vardır. Bu bölgeleri en iyi siz bilebilirsiniz ve bu bölgeleri yine diş ipi ile temizleyebilirsiniz. En önemli kriterlerden birisi de dil temizliğidir. Dilinizide tıptı dişleriniz gibi fırçalamalısınız. Diş temizliği sırasında dilinizide fırçalamanız son derece önemlidir. Çünkü dil üzerinde de ağız kokusuna neden olan bakteriler sülfür üreterek hem dişlerin çürümesine hemde ağız kokusuna neden olmaktadırlar.

Dil nasıl temizlenir ?

Yenilen yemeklerden sonra dil üzerinde biriken bakteriler ağız kokusuna neden olmaktadırlar. Uzmanlar yeterli derece yapılmayan diş ve dil temizliği ağız kokusuna neden olduğunu ve ağız kokusunun %95 oranla hijyenden kaynaklandığını belirtiyorlar. Öyleki bu durumun sosyal hayatta kişiye büyük sıkıntılar verdiğini, kişinin kendisine olan güveni yitirdiğini, çekingen ve içine kapanık biri olduğunu hatta evliliklerde boşanmalara kadar gittiği dikkati çekmektedir.

Peki dil bu konuda hangi görevi üstleniyor ?

Ağız kokusuna neden olan en büyük etkenlerden birisi olan dil; üzerinde oksijensiz ortamda yaşayan ve üreyen bakteriler bulundurur. Dil eğer belirli aralıklarla temizlenmezse bu bakteriler ağızda koku salgılamaya başlar. Dilin fırçalanması, dişlerin fırçalanmasından iki kat daha fazla ağız kokusunu etkiler.. Diş fırçalama sırasında yine diş fırçanızla yada dil için üretilen plastik aparatlarla (bu aparatları eczanenizde bulabilirsiniz) dil temizliğinizi yapabilirsiniz. Dil temizliği yapılırken ön bölge değil dilin olabildiğinde arkasına ve dil üzerindeki yarıkların temizlenmesine özen gösterilerek dil hijyeni sağlanmalıdır.

Uzmanların yapmış oldukları en önemli uyarılardan biriside sigara ve alkol kullanımın ağız hijyenin vermiş olduğu hasardır. Bu iki kötü alışkanın bırakılması çok daha sağlıklı bir ağız hijyeni sağlayacaktır.

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce