Diş eti kanamaları oldukça yaygın olan bir durumdur. Çoğu bunu diş kanaması olarak dillendirse de tarif edilen durum diş eti kanamasıdır. Tedavi edilmeyen diş eti kanamaları diş eti hastalıklarına ve sonuç olarak diş kayıplarına sebebiyet verebilmektedir. Diş eti kanamalarında sorun olmadığını düşünen biriyseniz ve diş etlerinizde kanamanız varsa muhakkak ortada bir sorun olduğunu bilmelisiniz.
Diş eti kanamalarının nedenleri nelerdir ?
Diş eti iltihaplanması (Gingivitis)
Diş eti hastalığının ilk aşaması olan gingivitis diş eti hastalıklarının başladığını gösterir. Diş etlerinde kızarıklık, kanama ve şişlik gözlemlenir. Diş fırçalama esnasında, yemek yerken yada gündüz uykudan kalktığınızda diş etlerinizde kanamaların olduğunu görürsünüz. Bu durum yeterli düzeyde ağız ve diş temizliğine özen gösterilmediğinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu durum devam ettiğinde ise diş etlerinde iltihaplanmalar gözlenmeye başlar. Gingivitis aşamasında diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız bakımı ile bu hastalık başlamadan sonlandırılır.
Gingivitisin oluşmasına neden olan etkenler nelerdir ?
Gingivitis oluşumunu tetikleyen ve ortaya çıkmasına neden olan etkenlerin başında diyabet gibi hastalıklar gelmektedir. Bunu sigara, çay ve kahve tüketimi takip etmektedir. Günlük stres, hormonal dengesizlikler, ergenlik dönemi de diğer sayılabilen etkenlerdir.
Periodontitis ilerlemiş diş eti hastalıkları
Gingivitis tedavi edilmediği durumlarda ne olur ?
Diş eti iltihaplanması Gingivitis için gerekli müdahale gerçekleşmediği taktirde diş etlerindeki iltihaplanmalar ilerleyerek diş bölgesindeki kemiği etkilemeye başlar. Diş plakları diş eti arkasına geçerek burada büyümeye başlar. Burada biriken ve büyüyen bakteriler diş etlerini tahriş ederek Periodontitis adı verdiğimiz ilerlemiş diş eti hastalığına dönüşür. Periodontitis hastalığı dişlerin çekilmesine, dişlerin sallanmasına ve dökülmesine neden olmaktadır.
Diş eti kanamaları ve diş eti hastalıkları hangi nedenlerden ortaya çıkar ?
Yaşın ilerlemesi
Yaşın ilerlemesi diş eti hastalıklarının davetçisidir. Yaş faktörü yapılan araştırmalarla sabit olduğu görüldü ki yaşlılıkla birlikte diş eti hastalıkları ortaya çıkabiliyor. Fakat bu durum karşısında iyi bir diş bakımı ve iyi bir beslenme ile diş eti hastalıklarının muhakkak önüne geçebilir. İlerleyen yaşla beraber ağızdaki tükürük miktarında azalma olur bu durum ağız içerisindeki bakterilerin daha kolay bir şekilde çoğalmasını diş etlerinin ise dirençsiz kalmalarına neden olmaktadır. Yaşlılarda oluşan ağız hastalıklarının ve diş eti hastalıklarının diğer bir nedeni ise hastalıkların artması buna bağlı olarak kullanılan ilaçların etkileridir.
Sigara kullanımı
Sigara bir çok hastalığın tetikliyici konumundadır. Kalp hastalıklarından bir çok kanser hastalığına kadar etkisi olan sigara ağız hastalıklarının da bir numaralı sebeplerindendir. Sigara içerisinde bulunan kimyasal maddeler diş etlerine ve dokulara zarar vermektedir. Ağızda bulunan bakterilerin beslenmesine, çoğalmasına ve diş taşlarına dönüşmesinde neden olmaktadır. Oluşan hastalıkların tedavisinden sonra ise yaraların iyileşmesine, dokuların kendisini tamir etmesine ve güçlenmesine engel olur. Diş hekimleri, diş tedavisi süresince sigara kullanımını bırakmayan hastaların tedavilerini redderler. Bu durum tedavinin tamamlanmasını ve başarı oranını doğrudan düşürür.
Vitamin eksikliği
Vitamin eksiklikleri de diş eti kanamalarına neden olabilmektedir. Özellikle C vitamini, K vitamini, B-12 vitaminleri ve folik asit eksiklikleri diş etlerinde tahribata ve kanamalara neden olmaktadır. Vücuttaki vitamin eksiklikleri yanlızca diş etlerinde kanamalara neden olmaz diğer başka hastalıklarında etkenlerini oluşturmaktadır. Örneğin C vitamini eksikliği saçların dökülmesine, eklem ağrılarına, dişlerin güçsüz ve korumasız kalmalarına neden olur. B-12 vitamin eksikliği; halsizlik, ishal, nefes tıkanıklığı gibi durumlara.. Folik asit eksikliğinde ise diş eti kanamaları ile birlikte saçların beyazlamasına, ağız ve müde ünserine, dilde yaralanmalara ve şişmelerin gözlenmesine neden olabilmektedir. Diş hekimi kontrollerinizde doktorunuz varsa vitamin eksikliklerini saptayacak ve sizi gerekli olan takviyeleri yapmanız konusunda uyaracaktır.
Genetik etkenler
Diş eti kanamalarında diğer bir etkende genetik faktörler. Bazı insanlar diş eti hastalıklarına daha fazla yatkındırlar. Diş ve ağız bakımına yeterli düzeyde özen gösterseler bile yine de diş eti rahatsızlıkları görülebilir ve bu rahatsızlıklardan dolayı diş etlerinde kanamalar ve diş kayıpları ile sonuçlanabilen durumlar gözlemlenebilir. Bu tür kişilerin soy ağaçlarına baktığımızda aynı rahatsızlığı geçiren kişiler görebiliriz. Belirli aralıklarla diş hekimine gitmek bu nedenle çok önemlidir. Diş eti hastalıklarını tespit etmek ve erken dönemde buna önlem almak son derece önemlidir.
Stres faktörü
Günlük yaşantı içerisinde gerek evde ailesi ile sorunları olan, gerek iş yerinde sıkıntıları olan gerekse de okul yaşantısında sıkıntıları olan kişiler diş eti hastalıklarıyla ve diş eti kanamaları ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Stres vücudun direnme gücünü kırdığından dolayı bazı hastalıklara yakalanmak daha kolaydır. Bu hastalıkların arasında en başıçekenlerden birisi de diş eti hastalıklarıdır. Yaşanılan stresin başka etkileri de diş sıkma ve gece diş gıcırdatmasıdır. Bu durum diş hekimi tedavisi, diş koruyuzular ve günlük olarak diş bakımı ile çözülebilmektedir.
İlaçların etkileri
Bir takım ilaçların yan etkileri ağız hastalıklarını tetikleyebilmektedir. Özellikle antidepresanlar yada doğum kontrol haplarının sıklıkla diş eti kanamalarına yol açtığını görebiliriz. Bu tür yan etkiler gördüğünüzde muhakkak diş hekiminize başvurmalısınız.
Kötü beslenme alışkanlıkları
Vücut için gerekli olan besinlerin alınmaması vücudu ve vücudun direncini zayıf düşürmektedir. Bu durumun etkileri dişlerde ve diş etlerinde fazlası ile görülebilmektedir. Diş eti hastalıkları enfeksiyon şeklinde başlar. İyi bir beslenme gerçekleştirilmediğinde ise bu enfeksiyonlar daha fazla yayılır ve bölgeyi zayıflatır. Günlük olarak şeker ve tuz kullanımı en aza indirilmelidir.
Dişlerin gıcırdatılması
Dişlerinizi sıkmak yada uyurken dişlerinizi birbirine sürmek dişlerin üzerinde ve diş dokularında yoğun bir baskının yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durum dokulara ve diş etlerine oldukça zarar verir. Diş eti hastalıklarının sürecini hızlandırır.
Hamilelik dönemi
Hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişimler diş eetlerinin şişmesine ve diş etlerindeki kanamaların daha fazla görülmesine neden olmaktadır. Hormonal değişimler nedeni ile diş dokularına daha fazla kan akışı sağlanır bu durum ise diş etlerinin daha fazla hassaslaşmasına neden olur. Hormonal değişimler aynı zamanda diş etlerinde enfeksiyona neden olan bakterilere karşı daha korumasız bir tavır takınılmasına neden olur. Diş eti hastalıkları hamileliğin 3. ve 6. aylarında daha fazla görülmektedir.
Diş eti kanamalarına neden olan diğer etkenler
Vücudun savunmasını kıran hastalıklar, diyabet, lösemi, kanser, kalp hastalıkları ve bu hastalıklar sonrasında kullanılan bir takım kan inceltici ilaçlar diş eti kanamalarınaneden olabilir. Dişi sert bir şekilde fırçalamak ve yanlış uygulanan diş bakımı da diş eti kanamalarına neden olan etkenlerdendir.
Hocam merhabalar diş etlerimde sürekli olarak kanamalar var ne yapmalıyım ? Bana yardımcı olun lütfen
Dişetleriniz kanıyorsa bu dişeti hastalığının göstergesidir.Eğer diştaşlarınız varsa temizlenmeli ardından ilaç tedavisi almalısınız.Yapılan tedavilere karşılık kanamalar devam ederse başka rahatsızlıklar açısından değerlendirilmelidir.
Doktor bey merhabalar dişlerimi sürekli olarak temiz tutan biriyim fakat sürekli olarak diş etlerimde kanamakta.. Özellikle sabah uyandığımda ve dişlerimi fırçaladığım zamanlarda diş etlerimde kanamalarım oluyor Neden kaynaklandığı konusunda fikrim yok bana yardımcı olurmusunuz ?
Dişeti kanaması dısetlerınızın sorunlu oldugunu gosterır, bır Dishekimine gıdıp tedavı olmanız gerekmektedır.
Doktor bey geçenlerde bir diş hekimine gidip diş taşlarımı temizlettim temizledikten sonra dişlerimde hassasiyetler oluştu.. Aradıam doktoru bu hassasiyetlerin olabileceğini söyledi. Bana ağrı kesici ilaçlar verdi ve iltihap kurutucu verdi. Fakat ve ben ağrı kesicileri kullanmak istemiyorum ne yapmalıyım ?
Ağrı kesicileri yanlızca ağrılarınız olduğu zamanlarda kullanınız..
Doktor bey ben dişlerimde ve diş etlerimden gayet memnun birisi ike görmüş olduğum ortodontik tedavi sonrasında dişlerimde sallanmalar var. Sallanmanın yanı sıra artık diş etlerimde de kanamalar olmaya başladı. Acaba bende diş eti çekilmesi mi var ?
Merhaba, ortodontik tedavi sırasında dişlerin yer değiştiriyor olmasına bağlı olarak çok hafif sallanma hissedibilirsiniz ama tedavi sonrası yapılan pekiştirme tedavisi sırasında bu hareketlilik sona erer dişler sabitlenir.Diş eti kanaması gingivitis (dişeti iltihabı) belirtisidir,sallantı hissettirecek kadar çoksa periodontitis (diş eti ve çevre dokuların yani dişi çene kemiğine bağlayan liflerin ve alttaki alveol kemiğinin iltihabı) belirtisidir ,beraberinde diş eti çekilmesiyle seyreder.En kısa sürede diş hekimi muayenesi olup tedavinize başlamalısınız.Diş eti çekilmesini geriye döndüren bir tedavi olmamakla birlikte ilerlemesini durdurmak gerekir.İleri ki aşamalarda diş kayıplarına neden olur.Geçmiş olsun.
Doktor bey merhabalar benim diş etimde bir yarılma oldu. Daha sonrasın diş etlerimde de aşırı kanamalar var. Diş etlerime ve yarık olan bölgeye diş fırçasını sürtemiyorum ne yapılması gereklidir ?
Mekanik travma ile yaralanan dişetleri için yara yeri 10mm nin üzerinde ve derin ise hekim müdahalesi gerekebilir. Ufak boyutlardaki yaralanmalarda yara derinliği fazla ise laser ile biyomodülasyon yapılması iyileşmeyi hızlandırabilir. Ufak ve derin olmayan yaralanmalarda ise iyileşme hızlı bir biçimde kendiliğinden gerçekleşir, zira ağız dokularının iyileşme sürati (turn-over) oldukça yüksektir.
Doktor bey merhabalar sabah kalktığıımda ağzımda sürekli olarak balgam oluyor. Dişlerimi gece ve sabah sürekli olarak fırçalarım diş etlerimdeki kanamalar fırçalamama rahmen oluyor nen yapılmalıdır ?
Diş taşlarınızdan ve yanlış ağız bakımından dolayı kanama oluşmaktadır. Kanama diş eti sorununun gözle görünür belirtisidir. Bir diş hekimine veya Üniversitelerin Periodontoloji bölümlerine baş vurup diş taşlarınızı temizletin, doğru fırçalama tekniğini öğrenin ve uygulayın.
doktor bey diş eti hastalıklarında yapılan kan testleri nelerdir ?
Dişeti hastalıklarının teşhisi konulmak için kan tetkiki rutin yapılan işlem değildir.Klınık ve radyolojik olarak tanı koymak mümkündür. Şüpheli bir durum sezilirse , kanama pıhtılaşma zamanı , açlık kan şekeri , tam kan sayımı hematokrit ,ve sedim istenebilir. Lösemi en yaygın ağız belirtisi veren kan hastalığıdır .ayrıca aileden genlerle geçen farklı hastalıkların dişetlerinde bulgularına rastlamak olasıdır . Sağlıklı günler dileklerimle
Merhabalar Hocam ..2 Hafta önce diş eti kanamasından dolayı iç hastalıklarına başvurdum..Kan tahlili yapıldı..Bu kanamanın kanla ilgili bir sorun olmadığını söyledi Doktor bundan sonra ne yapmalıyım..
Bir diş hekimine giderek diş taşlarınızı temizletin ayrıca günlük olarak diş bakımınızı ihmal etmeyin..