Güzellik kavramının geçmişine bakıldığında uygarlıklardan günümüze dek uzanan bir arayış söz konusudur. Estetik diş hekimliği yaklaşımında da bleaching uygulaması rutin bir proseür haline gelmiştir. Özellikle endemik florozis, tetrasiklin lekelenmeleri, sürme öncesi travmaya maruziyet, eritroblastozis fetalis gibi sistemik hastalıklar, amelogenezis imperfecta, dentin displazileri. pulpanın hemorajik diskolorizasyonu, yaşlanma, endodontik tedavi, sigara-çay-kahve nedenli eksternal renklenmeler hastaları estetik olarak rahatsız etmektedir. Bu estetik sorunların giderilmesi amacıyla uygulanan konvansiyonel tedavi teknikleri cilalama, mikroabrazyon. restorasyonlar ve bleachingdir.
Diş hekimliğinde bleaching hidrojen peroksit içerikli maddelerin kullanımıyla yapılır. Hidrojen peroksit mine ve deminin organik matriksine nüfuz eder. Hidrojen peroksit iyonlarının düşük molekül ağırlığı, proteinleri denatüre edebilişi ve dişin geçirgenliğinin artması ile iyonlar dişte hareket eder. Serbest radikallerin tek elektronları çok elektrofilik ve nonstabildir. Stabil hale geçebilmek için organik moleküleri etkilerler ve serbest radikaller oluştururlar. Bu radikaller doymamış bağlar ile reaksiyona girer, elektron konjugasyonunu bozar ve mine ile deminin organik matriksinin ışık abzorbsiyon enerjisini değiştirir. Basit moleküller daha az enerji emerler ve enerjinin çoğunu yansıtırlar. Bleachingin başlangıç aşamasında pigmente karbon halkalı bileşikler açılır ve daha açık renkli zincirler haline gelir.
Sarı renkli çift bağlı bileşikler renksiz hidroksi gruplarına dönüşürler ve bleaching enerjinin çoğunu yansıtırlar. Bleachingin başlangıç aşamasında pigmente karbon halkalı bileşikler açılır ve daha açık renkli zincirler haline gelir. Sarı renkli çift bağlı bileşikler renksiz hidroksi gruplarına dönüşürler ve bleaching uygulanan alanın rengi açılır. Bleching reaksiyonu renklenmenin tipi, ortam ısısı. pH. yüzey pürüzlülüğü, uygulanma süresi, H20. konsantrasyonu gibi faktörlerden de etkilenir. Bleachingle gelinen son nokta sadece hirofilik renksiz yapıların kamasıdır. Daha fazla bleaching uygulanırsa proteinlerin karbon iskeleti kırılmaya başlar, hidroksi gruplar kırılır ve madde kaybı gözlenir. Bu nedenle profesyonel kontrolden uzak yapılan bleaching işlemleri zarar verici olabilir. Ofis uygulamalarının süresi 30 dakikadan fazla olmamalı. pH 9.8-10.5 aralığında % 30-35 konsantrasyondaki jel formunda ağartıcılar tercih edilmelidir. Ofiste uygulanan bleaching prosedürlerinin etkisinin arttırılması için kullanılan direkt ısının yerine plazma ark cihazları, halojen lambalar, ve LED kullanılmaktadır.