Dişlerinde problem olanlar fakat dişçi korkusu nedeni ile diş hekimine gidip diş tedavilerini yaptıramayanlar için “Bilinçli Sedasyon” yöntemi kullanılmaya başlandı.. Bu yöntem sayesinde artık diş hekimi fobisi diye bir şey olmayacak..
Diş hekimi fobisi tarihe karışıyor
Bilinçli sedasyon yöntemi ile dişlerini daha önce diş hekimi korkusu nedeni ile yaptıramayanlar rahatlıkla korkmadan yaptırabilecekler.. Aynı zamanda bir çok dünya ülkesinde kullanılmaya başlanan bilinçli sedasyon yöntemi artık Türkiye’de de kullanılmaya başlandı. Yanlızca isteyen kişilerde uygulanan bu yöntem sayesinde diş hekimi korkusu tarihin tozlu raflarına kaldırılmış olacak..
Bilinçli sedasyon yöntemi; genel anestezi uzmanı tarafından uygulanan bir yöntem.. Bu yöntemde genel anestezi uzmanı tarafından hastaya bir takım ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçlar sayesinde hastanın bilinci açık fakat hasta derin bir uykudadır. Hekim muayenehanesinde uygulanabilen bu yöntem bir hastanede yada ameliyathanede uygulanması gerekmemektedir. Bu yöntem sayesinde hastanın bilinci yerinden olduğundan diş hekiminin vereceği tüm komutları yerine getirebilir. Doktor hastasından ağzını açmasını istediğinde hasta ağzını açar.. İşlem sırasında anestezi uzmanı hastanın nabzını ve tansiyonunu sürekli olarak takip eder ve kontrol altında tutar..
Ağrı yok, Sızı yok, Sesler yok
Bilinçli sedasyon yöntemi sayesinde hastanın bilinci açık olsada hasta ağrı, sızı, çıkan sesler yada yapılan işlemleri kesinlikle hatırlamaz ve hastada bu durumlar psikolojik açıdan herhangi bir travma yaratmaz. Bu tedavi yöntemi ile hasta daha sonraki seanslarda da kolaylıkla işlem yaptırabilecektir.
Bilinçli Sedasyonun kullanım alanları
Bilinçli sedasyon uygulaması hem çocuklarda hemde yetişkin kişilerde kolaylıkla uygulanabilmektedir. Uygulanan bu yöntemin kesinlikle bir yan etkisi yoktur. Nu yöntem sayesinde diş hekiminden, dişçi koltuğundan, diş hekimi aletlerinden yada çıkan seslerden korkan hastaların ağzındaki bir çok dişi tek seansta tedavi edebilmek mümkündür. Tedavinin ardından yaklaşık olarak yarım saat kadar sonra hasta güvenli bir biçimde ne olduğunu hatırlamadan tedavisi bitmiş evine gidebiliyor konumda olacaktır. Tedavi sonrasında hastanın araba kullanmaması, efor sarfettirebilecek hareketlerden uzak durması ve gün boyunca dinlenmesi doktoru tarafından tavsiye edilecektir. Diş hekimliğinden korkan ve bilinçli sedasyon yöntemine uygun hastalarda gerçekleştirilen bu yöntem sayesinde hastalar kolaylıkla tedavi edilebilmekte bunun için harcanan emek ve zaman değerini bulmaktadır.
Bilinçli sedasyon yöntemi hastadaki koku hissini tamamen bitirir
Eğer hasta diş hekimini görmeye yada diş hekimi koltuğuna oturmaya dayanamıyorsa uygulanan bu tedavi yöntemi ile hastada oluşan bu hisler tamamen kaybolur. Bu yöntem sayesinde ağrıyı kesinlikle hissetmezsiniz. Hastada diş hekimi stresini ortadan kaldırdığı gibi hekim içinde istenmeyen refleks hareketlerinin olmaması, korkunun olmaması ve hastanın rahat durması da hekime büyük kolaylık sağlamaktadır.
Çocuklarda da uygulanabilir
Aynı zamanda bu çocuklarda da uygulanabilen bilinçli sedasyon yöntemi sayesinde çocuklarda istenmeyen bir travmaya neden olacak etkenler tamamen ortadan kaldırılmış olur.
Bilinçli sedasyonun etkileri
Uygulama sonrasında hastada 3-5 dakika içerisinde etkiler görünmeye başlar. Hastada kesinlikle bilinç kaybı olmaz. Çene bölgesindeki uyuşma ile beraber hasta üzerinde derin bir rahatlama hissi oluşturur. Oluşan güven duygusu ile hasta korku ve endişlerini geride bırakmış olur. Tedavi sırasında ağrı eşiği yükseltilerek ağrı duygusunun azaltılması sağlanır buna bağlı olarak hasta tedavisini rahatlıkla yaptırabilir.
Bilinçli sedasyonun riskleri
Gerekli eğitim ve uzman heimler tarafından gerçekleştirilen bilinçli sedasyonun riski yoktur. Tedavi sonrasında hasta 5-10 dakika içerisinde kendine gelmekte ve yürüyerek tedavi odasını terk etmektedir.
DOĞRU DİMİ BU
ben dişlerini düzenli yıkayan biriyim fakat hiç durmadan aşınmalar yaşıyorum dişlerim çok hassas ve zayıflar aynı durum küçük kardeşlerimde de mevcut onlarınkinde de aşınmalar var hatta bazen kırılmalar oluyor ne yapabilirim bir tedavisi var mı doktora gittim birşey demedi ne yapmalıyım
Merhaba, benim dolgulu olan dişim yaklaşık 1 haftadan beri çok ağrıyor. Dişçiye gittim fakat kanal tedavisi yapılacağını söyledi. Benim dişçi fobim oldukça yüksek. Özellikle de iğneden çok korkuyorum. Kanal tedavisi çok acıtır mı acil bilgi verirseniz çok sevinirim.