Yıllık olarak gerçekleştirilen diş hekimi kontrollerinde periodontal diş eti hastalığı riski ve diş çürüğü riskleri önceden teşhis edilerek dişlerin daha uzun ömrülü ve sağlıklı olmaları sağlanabiliyor. Diş ve diş eti hastalıklarının tedavileri oldukça basittir. Fakat hasta gerekli önemleri almadığında diş ve diş etinde ilerleyen hastalıklar sonucunda hasta dişlerini kaybedebilmektedir. En sık görülen diş ve diş eti hastalıklarından birisi Periodontal diş hastalığıdır. Bu erken dönemde diş hekimi kontrolleri ile tesbit edilir ve tedavisi son derece basittir. Fakat düzenli diş bakımını yapmayan ve yılda en az iki defa diş hekimi kontrollerini gerçekleştirmeyen hastalarda ilerleyen diş eti hastalıkları öncelikli ebnfeksiyonlara ve daha sonra zamanla alveo kemiğine kadar ilerleyerek kemikte yıkıma neden olmaktadır. Dışarıdan görünen etkisi ise dişlerin sallanması ve zamanla dökülmesidir.
Diş eti hastalıklarının başlangıç evresi gingivitistir. Bu evrede hasta diş eti hastalıklarının başladığını dişlerini fırçalarken yada sabah yataktan kalktığında dişlerinde oluşan kanlanmadan anlayabilir. Gingivitis oluşmasının en büyük nedeni ise yemek artıklarının dişler üzerinde birikmesi ve diş bakımının yapılmaması yada yeterli düzeyde yapılmaması ile dişlerde diş plağının olulmasıdır. Oluşan diş plağı zamanla diş etlerinde iltihaplanmaya neden olmaktadır. Eğer sizler dişlerinizi düzenli olarak fırçalar ve yine düzenli olarak diş hekimi kontrollerinize giderseniz, erken dönemde burada oluşan diş plakları bölgeden uzaklaştırılır ve temizliği sağlanmış olur.
Yemek artıkları ağızda bakteri plaklarının oluşmasına neden oluyor
Yemek artıkları yeterli düzeyde temizlenmediklerinde ve diş aralarında kalan yemek artıkları diş ipi yardımı ile bölgeden uzaklaştırılmadıklarında bu bölgelerde bakteri plakları oluşmaktadır. Zaman içerisinde diş ve diş etlerinde oluan bu tartarlar periodontal dokuların genelinde bir iltihaplanmaya neden olurlar. Bu durum diş hekiminliğinde erken teşhis ve tedavinin neden bu kadar önemli olduğu ortaya koymaktadır. Eğer periodontal dokularda oluşan bu bakteri plakları temizlenmezse diş kayıplarınında başlmasına neden olabilmektedir.
Diş yüzeylerinde lekelenmeler yoksa diş hekimine gitmiyoruz
Hastalar genellikle estetik kaygılar oluşmadığı sürece diş hekiminin kapısını çalmaz. Ne zamanki dişlerinde çürükleri görür yada ağrıdan ölmeye başlarlar o zaman yetiş doktorum derler. Durum bu şekilde olduğunda büyük bir toplumu sağlıksız diş ve diş etleri beklemektedir.
Diş eti rahatsızlıklarının belirtileri
Genellikle erken dönemde hastalar diş eti kanaması rahatsızlıkları ile diş hekimlerinin kapısını çalarlar. Bu durum diş eti rahatsızlığının ilk belirtisidir. Erken dönemde mutlaka diş taşları temizlenmeli ve hasta diş bakımına önem vermeye başlamalıdır. Eğer hasta bu aşamada kanamayı önemsemez ve yeterli diş temizliğini yaptırmazsa kanamalar zamanla bölgede şişliklere ve ödemlerin oluşmasına neden olurlar. Bu durumda tedavinin son derece basit olması geciktirilen ve ihmal edilen tedavi süreci ile beraber çok daha zor ve zahmetli bir tedavi şekline dönüşür.
Diş eti hastalıkları ile beraber gelen diş eti çekilmeleri
Diş eti çekilmeleri yanlızca bir dişeti hastalığı değil hem fonksiyonelliği hemde estetik kaygıları oluşturan bir durumdur. Diş eti çekilmesi ile beraber dişlerde oluşan hassasiyet sebebi ile hasta rahat bir şekilde yeme ve içme zorunluluklarını yerine getiremez. Diş eti hastalıklarının yanı sıra gece uykuda dişlerin aşırı derece sıkılması, yanlış diş fırçalama işlemleride diş eti çekilmelerine neden olabilmektedir.
Diş eti çekilmelerinin tedavisi
Diş eti çekilmesinin tedavisi genellikle bu duruma neden olan sebeplerin ortadan kaldırılmasıdır. Aynı zamanda diş hekimi cerrahi müdahale ile bu durumdan kurtulmak mümkündür. Hastaların düzenli olarak dişlerini fırçalamaları ve yine düzenli olarak yılda en az iki defa olacak şekilde diş hekimi kontrollerini gerçekleştirimeleri diş ve dişe eti sağlığı açısından son derece önemlidir.