Diş Hekimi Korkusu

dis-hekimi-korkusu

Diş hekimi korkusu psikolojik bir sorundur. Kişi hiç gitmediği ve ne olduğunu bilmediği bir durumdan endişe duyarak çekinir. Bu endişenin altında bir çok soru işareti vardır. Kişi için bilinmezliklerle dolu bu soru işaretlerinin içerisinde kimi anestezi iğnesinden, kimi diş çektirme korkusundan, kimi etrafından duyduğu olumsuz tedavi deneyimlerinden etkilenerek dişçiden korkmaktadır.

Diş hekimi korkusu neden oluyor ? Kişi miçin dişçiden korkar ?

Eskinin olumsuz koşulları, gelişen teknoloji ve teknolojik diş hekimi aletleri ile geride kaldı. Fakat dilden dile anlatılan olumsuz diş tedavileri eski nesilden yeni nesile taşındı. Daha çocukluk yıllarında başlayan bu korku kişiyi olumsuz sağlık koşullarına, estetik kaygıların yaşanmasına ve dişssizlikle sonuçlanan bir süreci ortaya çıkarttı..

Günümüzde diş hekimlerinin yoğun bir şekilde üzerinde durmuş oldukları bu konu insanların diş hekimi alanı ile ilgili düşüncelerini ve kulaktan dolma bilgileri değiştirme yönünde.. Bilinçlenen toplumda ise diş hekimi ihtacının ne kadar gerekli olduğu anlaşılmaktadır. İnsanlar diş sağlığının yanı sıra artık estetik dişlere ve estetik gülüşlere sahip olmayı istemektedir..

Çocuklar diş hekiminden korkuyor mu ?

Çocuklar diş hekiminden daha doğrusu diş hekimi kliniğinde bulunan aletlerden korkuyorlar. Çocuklar bu aletleri tanımıyor fakat anne ve babaların çocukların yanlarında konuştukları yanlış bilgileri alıyorlar bu durum onların daha dişçiye gitmeden endişelenmelerine neden oluyor. Çocuk yaşlarda iğne ile korkutulan çocuklar “Bak uyumazsan sana iğne yaparım” bu tür sözler çocukların bilinç altında inanılmaz bir tahribat oluşturmaktadır. Aslında çocuk iğnenin ona zarar veren düşmanları yenmek için yapıldığını bilse ve bilinç altına bu şekilde yerleştirilmiş olsa ondan çekinmeyecek ve böyle bir iğne korkusu fobisi de ortaya çıkmayacaktır. Bu çok ince bir noktadır ve bu ince çizgiyi ancak uzman bir hekim kurabilir. Çocuklar erken yaşlarda diş hekimi ile tanıştırılmalı, diş hekimi öncesinde çocuğa kesinlikle bilgi verilmeye çalışılmamalıdır.

Yanlızca çocuklar değil yetişkinlerde diş hekiminden korkuyorlar

Evet, yanlızca çocuklar değil yetişkinlerde iğneden, kötü yapılacak endişesi ile diş tedavilerinde, diş çekiminden, dolgu tedavisinde ve dişçi koltuğundan korkuyorlar. Bu durum yavaş yavaş aşılıyor.

Diş tedavisinde teknoloji çok gelişti

Kişilerde yaşanan diş hekimi korkusunun en büyük nedenlerinden birisi eskiden zor şartlar altında gerçekleştirilen diş hekimi tedavileridir. Eski yıllar da şimdi olduğu gibi teknik donanım yoktu.. Şimdi ise Tam teşekküllü hastaneler, klinik ortamı, tedavi cihazları, röntgen cihazları,işlemlerin daha hızlı yapıldığı teknik aletler, hijyen şartlarının üst düzeye çıkarılması, ağız içi kameraları, hastada sağlanan tam uyuşma ile artık hastalar ağrısız acısız bir şekilde işlem görmektedirler.

Diçi korkusu bir takım rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabiliyor

Bazı kişilerden korkulardan dolayı mide bulantısı, baş dönmesi, kalp rahatsızlıkları, mide rahatsızlıkları gibi bir takım haller gözlemlenebiliyor. Bu durumlar ortaya çıktığında diş hekimi ve yanında bulunan ekip hastayı rahatlatmak için ona zaman veriyor. Diş hekimleri bu konu üzerinde özel bir eğitim almakta hastanın yüz ifadesinden, kurduğu cümlelerden ve üzerinde bulunduğu halden hastayı kolayca gözlemleyebilmektedir.

Diş hekimi korkusu konusunda hastalara ne gibi telkinlerde bulunuluyor ?

Tedavi öncesinde hasta ile olan iletişim çok önemlidir. Hastayı rahatlatmak ve hastayı tedavi hakkında bilinçlendirmek son derce önemlidir. Hasta hangi aşamada hangi işlemin yapıldığını mutlaka bilmelidir. Hasta size güvendiği zaman tedavi bitmiş sayılır. Tam teslimiyet sonrasında hastanın ağrı duymaması, acı hissetmemesi diğer seansların daha kolay ve rahat geçirilmesini sağlayacaktır. Diş hekimliğinin bilinçlendirmeye yönelik bir etkisi olduğu gibi güvene dayalı bir ilişkisi de vardır. Hasta ile olan iletişim, yaklaşım ve duygu diş hekimi ile hasta arasındaki bağı her zaman güçlendirmektedir.

Diş hekiminden kaçış durumu daha da zorlaştırmaktadır.

Diş hekimi korkusu her zaman daha büyük problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kişi günü geçiştirir ve korkuları ile yüzleşmeyi bıraktığında daha fazla acı, daha fazla diş hekimine git gel, daha fazla maddi külfeti beraberinde getirir. Gerekli tedavilerin yapılmaması bir dişteki sorunların diğer dişlere sıçramasına neden olduğu hiç bir zaman unutulmamalıdır.

Kulaktan dolma bilgiler diş hekimi korkusunu tetikliyor mu ?

Yakın çevresinden, eşinden dostundan, annesinden babasından duymuş olduğu bilgiler kişinin korkularını ve endişelerini günyüzüne çıkartmaktadır. Kafada oluşan bir çok soru işareti onu diş hekimi tedavisinden uzaklaştıracak kişide bir güven eksikliği oluşturacaktır.

Diş hekimliğinde yanlış uygulanan tedaviler ve acı veren işlemlerin kişide oluşturduğu travma ne boyuttadır ?

Kişinin diş hekimliğinde yaşamış olduğu bir sorun, ona güven duyabileceği, ona zaman ayıran, yapmış olduğu tedavi işlemleri ile ona güven veren bir diş hekimi ile tanışıncaya kadar sürebilir. Hayat bir mücadeledir ve kişi bu mücadeleyi hiç bir zaman bırakmamalıdır.

Peki diş hekimlerinin hiç hatası yok mu ?

Eğitim, insana olan önem, bilinç, teknolojik gelişimler diş hekimlerini de daha iyi bir doktor yada cerrah olmaya yönlendirmiştir. Mutlaka diş hekimlerinin de hataları var… Farklı tedavi önerileri, zaman kısıtlılığı, hasta ile yeterince ilgilenmemek ve yapılan hatalı tedaviler hastaları diş hekimine karşı olumsuz bakmasına neden olabilmektedir.

Diş hekimi nasıl olmalıdır ?

Bir diş hekimi her zaman yenilikçi, bilgiye aç, teknolojiyi takip eden, eğitimli, hasta psikolojinden anlayan, son derece deneyimli, hastaya zaman ayırabilen, güven dolu, dürüst ve teknik donanıma son derece önem veren bir uzman olmalıdır.

Diş hekimi korkusu olanlar ne gibi sorunlar yaşıyorlar ?

Dişçi korkusu olan hastalar ilk olarak çürük sorunları ve inanılmaz ağrılarla yüzleşiyorlar. Daha sonra diş eti sorunları bunları takip ediyor, kişi eğer tedavi sürecine başlamazsa diş kayıpları ortaya çıkıyor. Diğer diş sorunları ise 20 lik dişler, gömük dişler, kırık dişler, diş taşları, diş eti şişmesi, diş eti itihaplanmaları, ağız içerisinde yaralar vb. sorunlar kişinin yakasını bırakmıyor.

Diş hekimi konusunda ve ağız sağlığı konusunda ülkemiz vatandaşları ne kadar bilinçliler ?

Maalesef çok az.. Ülkemizde çok az kişi düzenli diş hekimine gidiyor. Çok az kişi dişlerini düzenli olarak fırçalıyor. Diş ipi ile tanışmamış milyonlar insanımız var. Ücretsiz diş tedavi günlerine katılım inanılmaz derecede az 🙁 , kişi ağzında ağrılardan dolayı kıvranmaya başlamadıkça diş hekimine gitmiyor.

Diş bakımı konusunda son olarak ne söylenebilir ?

Diş bakımı düzenli olarak diş fırçalama ile mümkündür. Kişi günde en az iki kez ve özellikle yatmadan önce dişlerini mutlaka fırçalamalıdır. Gece boyunca tükürük salınımı sıfıra indiğinden dolayı bakteriler üremek için kendilerine ortam yaratırlar. Bu durum diş taşlarını, diş çürüklerini ve dişlerin zayıflamasını beraberinde getirir. Düzenli olarak diş ipi kullanımı ve yılda en az iki kes diş hekimi kontrolleri düzenli olarak gerçekletirilmelidir.

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce