Diş Protezlerin Kullanılması Bakımı

protezler

İlk olarak diş protezlerini kullananlar bu konudan oldukça yakınırlar. İlk başlarda ağzınıza büyük gelen ve belki de tiksindirici bir tat veren protezlerin dudaklarınızı da sanki dışarıya doğru itiyormuş hissine kapılırsınız. Bazı kişilere de sanki protezler ağzımdan düşecekmiş gibi oluyor. Diş proteziyle yaşamaya çok hızlı bir şekilde alışacaksınız. Ağız değişikleri hemen fark eden ve hemen adepte olan bir yapıdır. Bu nedenle sizde ağız protezi kullanmaya ve milyonlarca insan gibi bunlarla yaşamaya alışacaksınız.

Diş protezleri ile nasıl yemek yiyebilirim ?

Diş protezlerinde alışılması gereken en önemli nokta yemek yemektir. Diş protezini kullanmaya başladığınız ilk zamanlarda tat ve sıcaklık gibi hislerde bir miktar sapmalar olabilir. Alışmış olduğunuz o tadı ve sıcaklığı yediğiniz besinlerde alamayabilirsiniz. Diş hekiminiz yemek yerken size bir takım önerilerde bulunacaktır. Onları uygulamaya çalışın.

Diş protezine alışırken bu dönemi geçirmeniz gerekir ve bu dönemde çabuk geçecektir. Proteze alışma döneminde yumuşak yiyeceklerden başlamak önemlidir. Bu yiyecekler; Balık, yumurta, pişmiş sebzeler, kıyma vb. yiyeceklerdir. Diş protezlerinizin altına yiyecekler giriyorsa yapıştırıcı kullanarak parçaların girmesine engel olabilirsiniz. Yemek yerken ağzınızın her iki bölümünü de kullanın proteze alışma evresini daha çabuk geçmiş olursunuz. Yemeklerinizi ufak lokmalar şeklinde yemeye özen gösteriniz.

Ağzımda diş protez varken konuşma güçlüğü çeker miyim ?

Diş protezi varken konuşmalarınızın öncekine göre bozuk olabileceğinden endişe edebilirsiniz ve konuşurken bazı sesleri çıkartmakta zorluk çekebilirsiniz. Bu zamanla alışabileceğiniz ve dilinizin alışabileceği bir süreçtir. Ayna karşısında alıştırmalar yapabilirsiniz. Zor sesleri çıkartmaya çalışarak pratiklik kazanabilir proteze alışma sürecini kısaltabilirsiniz. Kitap ve gazete okumakta deneyiminizi arttıracaktır. İlk başlarda konuşurken, gülerken, öksürürken diş proteziniziniz ağzınızdan çıkacakmış gibi olur bu hallerinizde protezinizi ısırmayı ve yutkunmaya çalışın.

Diş protezine ne zaman alışırım ?

Diş protezlerinize ilk başlarda yabancı olacaksınız. İlk 1 aylık süreden sonra diş protezlerinize iyice alışmış olacaksınız. 3. ay ile 1 senelik dönemlerde ise proteziniz sizin bir parçanız gibi olacak.

Diş hekimi kontrollerini hangi aralıklarla sürdürmeliyim ?

Diş protezlerinize de kendi dişleriniz gibi özen göstermelisiniz. Düzenli bakım ile protezlerinizi uzun yıllar koruyabilirsiniz. Zamanla diş proteleriniz de bozulmalar oluşabilir. Doğru oturma ve pozisyonu sağlayabilmek için diş hekiminizi en az yılda bir kez ziyaret etmeniz gerekmektedir. Diş hekiminiz protezlerinizin yanı sıra damaklarınızı, dil ve yanaklarınızın sağlıklı olup olmadığını da kontrol edecektir. Bu kontroller ağızda meydana gelebilecek bir sağlık sorunu yada enfeksiyonların önceden tespit edilmesinde önemli arz edilen kontrollerdir. Diş hekiminiz sizin hangi sıklıkla diş hekimi kontrollerine gelmeniz gerektiğini size iletecektir.

Protezlerime nasıl bakım yapmalıyım ?

Diş protezlerinizi diş fırçası ile temizlemek protezlerinizde çiziklerin oluşmasına neden olabilir. Diş fırçası darbeleri protezlerinize zarar verirken vermiş olduğu bu zarar dışarıdan gözle görülmeyebilir. Fakat bu tahribatlar ileride bakterilerin oluşması için alanlar ve diş kokusuna neden olabilmektedirler. Diş hekimleri gece diş protezlerinin çıkarılmasını önerirler. Protezleriniz oldukça hassas yapılardır. Protezlerinizi çıkarırken çok dikkatli olmalısınız.

Protezlerinizi temizlerken yapılması gerekenler

– Ağzınızı bolca çalkalayın

– Protezinizi çıkartırken yavaşça oynatarak çıkarmalısınız

– Yapıştırıcıları ılık su ile ve yumuşak bir fırça ile ağızdan çıkarın

– Diş protezlerinizi günlük olarak suyla çalkalayın ve iyice temizleyin

6 Yorum

Yorum Yaz

Tuna

Doktor bey merhabalar eşimin dişleri protez kaplama diş etlerinde ise şişmeler meydana gelmeye başladı. Ne yapılması gerekiyor ? Tedavi yolu nedir ? Ameliyat mı olması gerekiyor ?

Uzman doktor

Öncelikle dişeti büyümesinin sebebinin belirlenmesi gerekir. Eğer ki sebep yapılan diş protezleriyse protezlerin çıkartılıp dişetleri tedavi edilip, iyileşene kadar beklenip daha sonra dişetleriyle daha uyumlu yeni bir protez yapılması gerekebilir. Eğer sebep yetersiz ağız ve diş bakımı ise dişler ve dişetleri dişhekiminiz tarafından tedavi edilir, siz de evde uygun ağız bakımı yaparak tedaviye katkıda bulunrsunuz. Bazen de kullanılan ilaçlar dişetlerinde büyümeye yol açar (bazı kalp ilaçları, epilepsi hastalığı için kullanılan ilaçlar gibi). Dişeti hastalığı bir dişhekimi tarafından muayene edilmesi ve uygun şekilde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır, erken diş kaybına yol açabileceği gibi nadiren bazı hastalıkların da ön habercisi olabilir. Dişeti hiperplazisinin (dişeti büyümesi) tedavisinde öncelikle dişetlerindeki iltihabın tamamen geçmesi amaçlanır, iltihap tamamen iyileştiğinde halen dişetleri şiş ise o zaman ameliyat düşünülebilir. Bu konuda çalışan bir dişhekiminin kontrolünden geçmenizi öneririm.

Teoman

Doktor bey damaklarımda dişler yok acaba sabit protez yapılabilir mi ? Eğer yapılıyorsa ne kadar bir zamanımı alır ? Maliyeti ne kadar olur ?

Uzman doktor

evet,implant uygulaması ile sabit protez yapılabilir.
ben yapıyorum.maliyeti ise nekadar ve ne kalitede kemik bulunduğuna göre değişir.en az 3 ay sürer,size maliyeti 10 bin-20 bin ytl arasıdır.
ama önce ağızı görmek gerekir çünkü çok daha ucuz çözümler bulunmaktad

Yusuf

Doktor bey merhabalar bennim köprü dişlerim bir kaç sene önce yapıldılar. Şimdi köprü dişlerimin olduğu diş etlerinde kızarıklıklar ve şişlikler var. Bunların nedeni ne olabilir ?

Uzman doktor

Yeterli ağız bakımı yapmadığınız için diştaşları oluşmuş buda dişetlerinizin yapısının bozulmasına neden olmuş olabilir.diştaşı temizliği yaptırmanız gerekebilir.
protezleriniz yeni ise protezlerinizden kaynaklanıyor olabilir.
c viatamin eksikliğinden kaynaklanabilir.dişhekiminize görünmenizde fayda var diye düşünüyorum.

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce