Ramazan ayında diş hekimlerine en sık sorulan sorulardan birisi dişlerimizi fırçaladığımızda orucumuz bozulur mu ? Yada oruçluyken dişler fırçalanır mı ? Ramazan ayında günde iki kez yemek yemek ve yemek aralarının çok uzun olması aynı zamanda beslenme alışkanlıklarımızın bir ay süreli olarak tamamen değişmesi dişler ve ağız sağlığı açısından son derece risklidir. Ağız ve diş bakımı ramazan ayında çok daha büyük önem taşımaktadır.
Ramazan ayında dikkat edilmeyen ve oruç nedeni ile dişlerin fırçalanamaması dolayısı ile hem çıkacak sorunlar hemde mevcut olan ağız sorunları ramazan sonrasında daha da büyüyerek devam etmektedir. Ramazan öncesinde ağızda bulunan sorunların giderilmesi bu nedenlerden dolayı çok önemlidir. Mevcut diş sorunlarının ramazan ayı öncesinde giderilmesi daha rahat bir oruç dönemi geçirmenizi sağlayacaktır.
Değişen beslenme alışkanlıklarında diş sağlığı çok önemli
Ramazan ayı süresince günde 3 – 4 öğünde yedimiz yemekleri 2 öğüne sığdırmaya çalışırız. Metabolizmamız değişen bu beslenme sisteminde mide, bağırsak vb. rahatsızlıklar gösterebilir. Bu rahatsızlıkların üzerine birde diş problemlerinizin oluşması beslenme sisteminizin iyiden iyiye bozulmasına neden olabilmektedir. Oluşacak rahatsızlıkların önlenebilmesinin en önemli yolu ise diş bakımınızın çok iyi yapılması ve ağızda eksik diş olmamasıdır.
Ramazan ayı içerisinde ve sonrasında diş probblemleri yaşamamak için alınabilecek önlemler
– Sahur sonrasında direkt olarak yatağa girdiğimiz için şekerli gıdalardan kaçınılmalıdır
– Sahur sonrasında dişler mutlaka fırçalanmalıdır
– Gargara yapılmalı ve diş ipi kullanılmalıdır
Ramazan ayındaki en büyük sıkıntı ağız kokusu
Ağız kokusuna neden olan etkenler ramazan ayı süresince kendisini daha fazla belli eder. Ağız kokusunu önlemenin en etkili yolu diş fırçalamaktır. Ramazan ayı gün içerisinde dişlerin fırçalanması ağız kokusunu büyük ölçüde önleyecektir. Ayrıca diş çürükleri, kırık dişler, diş iltihaplanması vb. diş hastalıkları da ağız kokusuna neden olan etkenlerdir. Bu diş hastalıklarının tedavi edilmesi ağız kokusunda belirgin düzeyde azalma gösterecektir.
Ramazan ayında diş tedavisi yapılabilir mi ?
Ramazan ayında diş tedavisi yapılabilir. Protez ölçüsü alınabilir, protez provaları yapılabilir, diş dolgusu yapılabilir. Diş hekimliğinde cerrahi müdahale, diş çekimi gibi işlemler ise iftar sonrasına bırakılmalıdır.
Ramazan süresince çürüklerde artış olabiliyor
Sahur sonrasında yemek artıklarının dişler arasında kalması bakterilerin ürümesi için daha etkin bir ortam oluşturmaktadır. Bu bakteriler kendilerine ürümek için uygun koşullar oluşması ile çürüklerin artmasına neden olurlar. Ramazan ayı süresince diş ve diş eti hastalıkları dişlerin fırçalanmaması ile daha da artmaktadır.
Diyanet işleri – Diş fırçalamak orucu bozar mı ?
Diyanet işleri bakanlığının diş fırçalama konusundaki fetvası şöyle;
“Diş fırçalamakla oruş bozulmaz. Fakat tatlandırıcılı diş macunları, diş macununun yada suyun boğaza kaçması durumunda oruç bozulmaktadır. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması daha uygundur” diye açıklamıştır.
Not: Dişlerinizi sahur sonrası fırçalamayı unutmuş olabilirsiniz. Gün içerisinde macunsuz bir şekilde suyu boğazınıza kaçımadan dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
BEN HEP SAHURDAN SONRA FIRÇALADIM DİŞİMİ BEN NE YAPMALIYIM CEZAYA MI KALDIM 61 GÜN ORUÇ MU TUTMALIYIM
Boğazınızdan aşağıya bir şey gitmedikten sonra orucunuz bozulmayacaktır.