En Sık Görülen Ağız ve Diş Hastalıkları

hastalik

En sık görülen ağız ve diş hastalıkları hangilerdir ? Niçin bu hastalıklar sıklıkla ortaya çıkarlar ? Bu hastalıkların tedavi yöntemleri nelerdir ? Bu konumuzun içerisinde bu sorulara ve bu sorularn cevaplarına yer vermeye çalışacağız.

Diş eti hastalıkları

Diş eti bölgesinde bakteri plaklarının oluşması ve bu plaklara karşı iyi bir ağız temizliği yapılmaması dişeti hastalıklarının başlangıcını oluşturmaktadır. Dişeti hastalıklarının ilk aşaması gingivitis olarak adlandırılır. Diş eti hastalıklarına neden olan en belirgin özellikler ise sigara kullanımı başta olmak üzere kötü beslenme alışkanlıkları, günlük olarak yaşanılan stres, diş ve ağız bakımının yeterli düzeylerde yapılmamasıdır. Dişeti hastalıklarının oluştuğunun ilk belirtileri ise dişetlerinde belirgin bir şekilde gözlenen kırmızılık, dişetlerinin şişmesi ve dişetlerinde kanamalardır. Diş hekimi tedavisi ve günlük olarak yapılacak ağız bakımı ile dişeti hastalıklarından korunmak mümkündür.

İlerlemiş diş eti hastalıkları (Periodontitis)

Diş eti hastalıklarının ilerleyerek enfeksiyon konumuna dönüşmesidir. İltihaplanan diş etleri bu dönemde tedavi edilmezse ve geç kalınırsa diş ve diğer dişlerin kaybedilmesi ile sonuçlanabilir. Diş kayıplarının en önemli nedenlerinden birisi ilerlemiş diş eti hastalıklarıdır.

Diş çürümesi, diş apseleri, renk değişmeleri

Gerekli görülmeyen diş hekimi uygulamaları, önemsenmeyen ağız ve diş bakımı sonuç olarak çürüklerin başlangıcına, ilermlemesine, apselerin oluşmasına ve dişlerde renk değişimlerine neden olacaktır. Bu durum ağız ve dişlerde en çok gürülen hastalıkların başında gelmektedir. Bu durumun en iyi tedavi yöntemi ise bu durum başgöstermeden gerekli olan tedbirlerin alınması ve belirli periyodlarla diş hekimi kontollerine gidilmesidir.

Ağızda oluşan kötü kokular

Yemeklerden sonra gerçekleştirilmeyen ağzı ve diş bakımı ağızda yiyecek artıklarının birikmesine neden olur. Bu artıklar bakterilerinde yardımıyla kötü ağız kokusuna neden olmaktadır. Kötü ağız kokusuna neden olan diğer etkenler ise ağız kuruluğu, diş eti hastalıklarının oluşması ve diyabet gibi rahatsızlıkların var olmasıdır. Kötü ağız kokusu ile mücadele etmek için günlük olarak bol bol su içilmeli, diş ve ağız bakımına özen gösterilmelidir. Dil ağız temizliği sırasında özel fırçası ile temizlenmelidir. Eğer tüm bu önlemleri alıyorum ve günlük olarak ağız bakımıma son derce özen gösteriyorum diyorsanız. Önerim bir diş hekimine gözükmenizdir.

AFT lezyonları

Ağız içerisinde kendiliğinden oluşan ve yine kendiliğinden geçen tedavisi olmayan aft lezyonlar ağrılı ağız hastalıklarındandır. Yemek yerken, sıcak yada soğuk gıdalarda ağrılar yaratan bu lezyonlar enfeksiyonlar, hormonal dengesizlikler, stres nedeniyle oluşabilmektedirler.

Ağız kanseri

Yüz bölgesinde ağrılarla başlayan bunu takip eden uyuşma ve boyun bölgesindeki ağrıları takip eden süreçte ortaya çıkan ağız kanseri, sigara kullanımı ve aşırı derecede güneşe bmahruz kalma gibi nedenlere bağlıdır. Ağız kanseri konuşmada, yemek yemede ve yutkunma gibi durumlarda ağrılara neden olmaktadır. Bu durumları yaşayan kişi diş hekimine muhakkak gözükmeli erken dönemde hastalığın teşhis edilmesi tedavi için oldukça önemlidir.

Tempromandibular Eklem Rahatsızlıkları

Baş ağrılarının en büyük nedenlerinden birisi olan Tempromandibular eklem rahatsızlığı aynı zamanda çenede, boyun bölgesinde, kulaklarda ve yüz çevresinde şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Dişlerinizi sıkma ve gece diş gıcırtma nedenleri bu hastalığın sebepleri olabilir. Bu tedavi mutlak diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilmektedir. Ağız koruyucu ve ilaç tedavileri yeterli değil ise cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Pamukçuk oluşumu

Bebeklerde ve yaşlı insanlarda görülen bu hastalık bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda yoğun bir şekilde antibiyotik kullananlarda ve diyabet gibi hastalıkları olan kişilerde de bu hastalık ortaya çıkabilmektedir. Kendiliğinden geçen bu hastalıkta herhangi bir ilaç yada tedavi gerekmez.

Coğrafi dil hastalığı

Dil üzerinde çok iri ve ufak tefek çizgilerin görüldüğü bir hastalıktır. Zararsız bir hastalıktır.

Kıllı dil hastalığı

Dil sırtında oluşan genelde kahverengiye çalan bir renklenmedir. Bu hastalığa neden olan etkenlerin başında sigara kullanımı, antibiyotik kullanımı, aşırı derecede çay ve kahve tüketimi nedeniyle dil üzerinde yaşayan bakterilerin etken olduğu bir hastalıktır. Dilin fırçalanması yöntemi ile tedavi edilebilir.

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce