Gingivitis Diş Eti İltihabı Tedavisi

gingivit

Gingivit Nedir ?

Gingivit diş eti iltihaplanmasıdır. Diş eti iltihaplanmaları diş sağlığına yeterli derecede özen gösterilmediği durumnlarda görülür. Bunun yanı sıra kullanılan bir takım ilaçlar ve yine bir takım hastalıklarda gingivit nedenleri arasında sıralanabilmektedir.

Gingivitis oluşmasını önlemek için neler yapılabilir ?

Gingivit oluşmasını önlemek için iyi bir ağız hijyeni şarttır. Bunun yanı sıra diş ipi kullanılması ve ağız gargarası diş eti iltihabının oluşmasını engelleyici faktörlerdir. Belirli aralıklarla 3 ay 6 ay diş hekimi kontolleri, sağlıklı ve dengeli beslenme de gingivitis oluşumunun önüne geçici faktörlerdir.
Gingivit dişeti iltihaplanmasına neden olan etkenler nelerdir ?

1- Diş taşı ve diş plakalarının neden olduğu diş eti iltihaplanmaları

Gingivit oluşmasına neden olan en önemli faktörlerden birisi dişlerin fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmamasıdır. Diş fırçalamalarının yeteri kadar yapılmadığı durumlarda diş etlerinde plaklar oluşmaya başlar. Dişlerde plakların oluşmasına neden olan kötü yapılmış dolgular, protezler, köprü ve ortodontik cihazlarda olabilir. Dişler üzerindeki plaklar 72 saat boyunca bölgede kalırlar ve temizlendiğinde giderler. Temizlenmediklerinde ise taşlaşır ve tartar oluşturmaya başlarlar.

Diş etlerinde gingivit oluştuğu nasıl anlaşılır ?

Diş etlerinde gingivit oluştuğunde diş etleri kırmızı renkte görünmeye başlar ve diş etleri şişmeye başlar. Diş etleri zamanla gevşemeye başlar ve dişe yeterince tutunamazlar. Yemek yerken, sabah kalığınızda yada dişlerinizi fırçalarken dişleriniz kolayça kanamaya başlar.

Diş eti iltihaplanmaları iyi bir ağız hijyeni ile durudurulabilir. Yeterli derecede diş fırçalama ve diş ipi kullanımı yapılmalıdır. Ara ara gargara yapılmasıda plakların oluşumunu engellemede önemli bir etkendir. Tartarların ve diş taşlarının temizlenmesi ancak diş hekimi tarafından yapılabilir. Bu nedenle belli aralıklarla diş hekimi kontrollerini yapmalı ve bunları aksatmamalısınız. Tartarların ve diş taşlarının temizlenmesinden sonra dişlerde meydana gelen kan akıntıları ve şişmeler düzelerek, diş etleri eski sağlığına geri döner.

2- İlaçların neden olduğu diş eti iltihaplanmaları

Kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak dişeti dokusunda büyümeye ve oluşan diş plaklarının büyüyen bu dokularda temizlenmesinin zorlaşmasına neden olabilir.

Hangi ilaçlar diş eti iltihaplanmalarına neden olur ?

– Doğum kontrol hapları

– Ağır metal içeren ilaçlar (kozmetik sektöründe aygın kullanılır)

– Siklosiporin (bağışıklık sistemi baskılanması)

– Nifedipin (Tansiyon kontrollerinde)

– Fenitoin (nöbet konttrollerinde)

Diş hekimi kontrollerinde diş hekiminize kullanmış olduğunuz ilaçları belirtiniz. Eğer bu ilaçlar değiştirilebiliryorsa doktorunuz sizi yönlendirecektir. Eğer ilaçlarınız değiştirilemiyorsa o zaman iyi bir ağız hijyeni ve sık diş hekimi kontrolleri ile oluşabilecek gingivit bulguları ortadan kaldırılmaya çalışılır.

3- Vitamin eksikliği nedeni ile oluşan gingivit diş eti iltihaplanmaları

Vücuttaki vitamin eksiklikleri nadirende olsa diş eti iltihaplanmalarına neden olabilmektedir.

Hangi vitamin eksiklikleri diş eti iltihaplanmalarına neden olur ?

– C vitamini eksikliğinde diş etlerinde iltihaplanma ve diş etlerinde kanamalara neden olabilir.

– B3 vitamini eksikliğine bağlı olarak bir takım ağız enfeksiyonları, dilde yaralanmalar ve diş etlerinde iltihaplanmalar gözlemlenebilir.

Vitamin eksikliği diş eti iltihaplanmalarına nadir dönemlerde sebebiyet verebilir. Her ihtimale karşı bol bol sebze ve meyve önerilmektedir. Ayrıca B vitamini tam tahıllardan beslenme önerilir. Bazı durumlarda vitamin takviyesi de yapılması gerekebilir.

4- Enfeksiyonların neden olduğu diş eti hastalıkları

Bir takım viral enfeksiyonlar diş eti iltihaplanmalarına ve hastalıklara neden olabilmektedir. Bazı enfeksiyonlarda tedaviye gerek olmadan iki yada üç hafta içerisinde bölge kendiliğinden iyileşmektedir. Eneksiyon sonrası diş etleri oldukça ağrılı bir dönem içerisine girer kişi için yemeve içme oldukça sızlatıcıdır. Hafif temizlik işlemleri yapılır. Gargara önerilir. Mantar enfeksiyonlarıda diş etlerinde iltihaplanmalara neden olabilir.

5- Gebelik döneminde oluşan diş eti iltihaplanmaları

Gebelik dönemi içirisinde vücutta meydana gelen hormonal değişimler ağızda diş eti iltihaplanmalarına neden olabilmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden biride bulantıdan dolayı bazı hanımların hamilelik dönemi süresince diş temizliğini ihmal etmeleridir. Bu dönemde çoğu anne adayının diş etleri şiş ve kırmızı renktedir. Kanamalı bir dönem geçirirler. Doktor önerileri ile dişler macun kullanılmadan hafif hafif temilenir ve gargara yapılır. Bu dönemde gerekli önlemler alınmadığı taktirde dişlerde olumsuz etkilenirler.

6- Menopoz dönemi oluşan diş eti iltihaplanmaları

Kadınlarda en sık görülen diş eti iltihaplanması dönemidir. (Deskuamatif gingivit postmenopozal) sebebi ise tam olarak bilinmemektedir. Diş etlerinin diş dokusundan ayrıldığı ve kanamaların oldukça fazla olduğu dönemde diş hekimi kontrolleri sıklaştırılması gerekir.

7- Kanserli hastalıklarda oluşan diş eti iltihaplanmaları

Enfeksiyonlara karşı direncin azaldığı kanserli hastalıklarda diş eti iltihaplanmaları ileri derecede görünür. Diş etleri kırmızı görünür ve kolayca kanayabilir. Lösemili hastalarda sıklıkla görülen iltihaplanmaya karşı diş ipi ve diş fırçası yerine gazlı bez ya da sünger ile diş ve diş etleri silinerek hijyen sağlanmaya çalışılır. Diş hekimi tarafından yapılan kontrollerde gargara ile temizlik sağlanır.

8- Yirmilik gömülü dişler nedeni ile oluşan iltihaplanmalar

Yirmilik dişlerde gömülü olan dişin taş kısmını çevreleyen bölümde oluşan gingivitis bölgede yemek artıklarının kalması, sıvı ve bakterilerin oluşması ile bölgede iltihaplanmaya neden olur. Kişinin bu bölgede temizlik yapması çok zordur. Fırça yada diş ipi ile bu bölgeye ulaşılamaz diş hekimi kontrolleri ile bölge temizlenir.

36 Yorum

Yorum Yaz

Fulden

Doktor bey merhabalar dişlerimde Allaha şükür herhangi bir sorun yok. Sağlıklılar. Dişlerimi fırçalarken dişlerim kendiğinden kanıyorlar. Yanlız birde altteki dişlerimin arka kısımlarda aynaya baktığımmda nokta şeklinde siyahlık var. Bunun nedeni ni ve diş eti kanamalarımın nedenini öğrenebilirmiyim ?

Uzman doktor

Dişeti kanamsı Gingivitis denilen dişeti hastalığının göstergesidir ve diştaşı temizliği yapılmadan geçmez. Yumuşak bir diş fırçası ile doğru fırçalama ve günlük ağız gargarası da birdaha oluşmasını engeller. Diştaşı temizliği ile o lekeler de geçecektir.

Devran

Doktor bey merhabalar yazınızı okudum vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Dişlerimde gingivitis olduğunu düşünmekteyim. Dişlerimde ve ağzımda aynı zamanda diş etlerimde sorumlarım var. Kanama var ağız kokusu var. Doktora gitmem gerektiğini biliyorum. Tedavisi nasıl oluyor. Uzun süreli mi birde fiyat konusunda beni bilgilendirirmisiniz hocam ?

Uzman doktor

Hayır hissedilmez. Varsa diş taşlarınız temizlenir. Ama öncelikli olan sizin ağız bakımınızdır.

Hüsna

Doktor bey merhabalar bende gingivitis var. detartaraj yaptırdım şimdi ilaç kullanıyorum ve yeniden detartaraj olacak. Hocam emziriyorum ve doktorun vermiş olduğu ilaçları çocuk doktoru içmemem gerekiğini söyledi şimdi ne yapmalıyım bilemiyorum ?

Uzman doktor

Gingivitis genellikle nedeni diş taşı olan bir diş eti hastalığıdır.Sebebi ortadan kaldırmak yani sizin yaptırdığınız gibi detertraj yaptırmak ,bunun devamında sizin dişlerinizi daha özenli fırçalayarak yiyecek artığının tamamen uzaklaştırmak tedavisi için yeterli olacaktır…Hekim arkadaşımız antibiyotik gerekli gördüyse de emzirme durumunuz nedeniyle ben antibiyotik kullanmanızı önermiyorum..

neslihan

sol alt 2. molar dişimde dolgu var ve o dişimin kenarındaki et kırmızılaşmış ve dokunulduğunda ağrı yapıyor bu gingivit midir?

Uzman doktor

İltihaplanma oluşmuş olabilir. Mutlaka bir diş hekimine tedavi olmalısınız.

Metehan

doktor bey merhaba dün akşam bir şey yerken farkettin gnigivits olduğunu sanki dişimin iç tarafonda hiç diş eti yok hepsi dışarı çıkmış gibi hissediyorum yutkunurken falan dişlerim de gidecek gibi oluyor

Uzman doktor

Bu konuda bir diş hekimine giderek diş etlerinizle ilgili tedavi olabilirsiniz. Ayrıca diş bakımınızı da eksik bırakmayınız.

erkan

Mrb benim dislerimin birinde etinde az bi kizariklik var birazda cekilmis dibine degince soguk su icince sizliyo beni bilgilendirirmisiniz

Uzman doktor

Öncelikli olarak diş hekiminize muayene olunuz. Diş taşı temizliği yaptırınız ve günlük olarak diş bakımınızı çok iyi yapınız.

Feyza

Merhaba benim dişetlerim oldum olası hep şiş her gittiğimde diş taşı temizliği yaptılar ama fayd etmedi ayrıca dişlerim sürekli ağrıyor gittiğim doktor diş etindeki fazlalıkları alarak tedavi olmayı önerdi sizce diş etinin kesilmesi doğru mu yoksa gerekli bakımları yapılarakta bu sorun giderilir mi lütfen bilgi veriniz bu arada yaşım 18

Uzman doktor

Diş etlerine bir operasyon uygulanabilir. Bundan bir sakınca yoktur.

nursel

merhaba doktor bey, benim alt çene diş etlerim de çekilme var ve dişlerim çok kaşınıyor ve kuru sürekli ıslatmam gerekiyor dr. gittim diş eti çekilmesi için yapılacak bir şey yok denildi ne yapmalıyım çok rahatsız oluyorum ayrıca diş sıkmam da var ? günlük diş bakımımı da yapıyorum.

Uzman doktor

Diş sıkma için diş hekiminize gece plağı yaptırabilirsiniz. Ayrıca dişlerinize günlük olarak çok iyi bakın sigarayı bırakın..

MerveTugay

Merhabalar bundan yaklaşık 1 yıl önce diş taşı temizliği yaptırdım öncesinde de kanama vardı fakat diş taşı temizliği yaptırmama ve ağız bakımıma önem vermeme rağmen diş eti kanamalarım geçmedi. Bazen hiç kanama olmazken bazen durduk yere bile kanama olabiliyor. Diş taşı dışında bir sebebi var mıdır acaba?

merve

Merhaba üst diş etimde şişlikler var ve bazen dişim durup dururken kanıyor. Dislerimin diplerinde siyahliklar olusuyor. Ve alt dis etimin dibinde de siyahliklar var ozellikle dolgulu dislerimin orda

Uzman doktor

Şişlik olan bölgede bir iltihaplanma söz konusu ve diş eti problemleride başlamış. Siyahlıkların muayene edilmesi ve neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Bu işlemlerin vakit kaybedilmeden kontrol edilmesi gerekmektedir.

merve

Bunlarin duzelmesi icin ne tapmaliyim duzenli olarak fircaliyorum ip ve arayuz fircasi kullaniyorum

Uzman doktor

Merve hanım gerçekleştirmiş olduğunuz işlemleri uygulamaya devam ediniz. Aynı zamanda bir diş hekimine görünmelisiniz

gulsen

Merhaba doktor bey benim sikayetim iki yildir var iki yildir her turlu tedaviyi gordum yurt disinda ama hic bir iylesme olmadi dis etlerimde ve hic bir tesis koyamadilar diseti iltihabi basima vuruyor bana yardimci olursaniz cok evinirim

Elif Y.

Merhaba Doktor Bey,

Ön alt dişlerimde yanlış fırçalamaya bağlı bir diş eti çekilmesi oldu. Bunun sonucunda zamanla diştaşları o diş etinin yerini doldurdu ve gün geçtikçe de daha kötü bir görünür hale geldiler. Diştaşlarını temizletmem halinde dişlerimi kaybedecekmişim gibi geliyor. Ben bu durumdan ameliyatla mı kurtulabilirim sadece? Diş eti ameliyatı kesin çözüm mü olacak?

dilek

merhabalar hocam, üst ön diş etimde bir şişlik var ve yaklaşık 3 yıldır doktor doktor geziyorum ama hala gçmedi. ne yapacagımı şaşırdım. kanamıyor ağrımıyor sadece doktorlar aletlerle dokunduğunda hassasiyet hissediyorum. lütfen yardımcı olun. teşekkürler.

Uzman doktor

Dilke hanım bir iltihaplanma yada diş eti büyümesi söz konusu olabilir. Burada bulunan etin ne kadar büyüdüğüne bağlı olarak bu et parçası alınabilir. Kontrol edilmesi gereken bir durumdur.

Mert Can

Merhaba hocam ben 19 yaşındayım ateş sorunu yüzünden hastaneye gittim orda ilaçlar verdiler o ilaçları kullanınca üst diş etlerimin bazılarında hafif şişmeler oluştu ilaçların isimleri ise, Amoklavin-Tanflex-Kenacort ve Parol’du doktora hemen gitmelimiyim?

meyra

hocam merhaba,36 yaşındayım 7-8 yıl önce alt ve üst azı dişlerimde köprü ve kalıcı protez yapıldı ağız bakımına çok dikkat eden biri değilim uzun bir aradan sonra dişlerimi fırçalamaya başladım alt dişlerim de her fırçaladığımda kanama oluyor alt köprülü dişlerim ise kendi kendine kanıyor dişetlerine oturan dip kısımları kırmızımsı morumsu kan toplanmış gibi sanırım alt dişlerim de diş taşıda var biraz çekilme olmuş gibi.yapılı dişler ve köprü diş etine oturduğu içinmi kanıyor acaba hatalımı yapılmış sizce?diş diplerinde ki sarı tabakalar tartarmıdır?tartarlar kanamaya neden olurmu? adet döneminde diş eti kanaması olabilirmi? cevabınız için teşekkürler..

aziz

Slm doktor ben yemek yiyeyim dışım agrimiyo ama eti agriyo nasıl geçer bu dış etinin ağrısı tsk

Uzman doktor

Aziz Bey merhabalar denizde bir iltihaplanma olabilir ya da yemiş olduğunuz yemekler dişlerinizin arasına kaçıyor olabilir diş ipi kullanmanızı tavsiye ediyorum

filiz

Merhabalar Doktor bey,
Benim kızım iki yaşında 2 gün önce 38 derece ateşi oldu bizde diş çıkardığını düşünerek ateş düşürücü kullandık yanlız ateşi düştükten 2 gün sonra tüm diş etlerinde yaygın bir şişme kızarıklık meydana geldi.Yemek yiyemediğinden dolayı şiddetli ağrısının da olduğunu düşünüyoruz.Şu anda sadece süt içebiliyor .Ne tavsiye edebilirsiniz bu rahatsızlıkta antibiyotiğin yeri varmıdır yoksa lokal tedavi yeterlimidir?

Enise

Meraba doktor bey,
Dislerim sürekli kanıyor ve agzım surekli kokuyor sebebi nedir sizce ?

Nazlı

Meethabalar, köpek diş ile leteral dişimin arasındaki ufakca bir ette yaklaşık bir senedir kırmızımsı bir şişlik var bakım yaptıkça geçeceğini düşündüm fakat ne yazık ki geçmek bilmiyor , diş fırcalaması yada gargara fayda etmiyor . Ağrı sancı da yapmıyor sadece üstüne biraz bastırdığımda kanama oluyor, bu sorun giderilebilir mi , bu konu hakkında bir bilgi verebilir misiniz.

Fatma

Merhaba
Ben 23 yasindayim dişlerimde hicbir problemim yok diş tasi,dolgu vs. 20lik dislerim çıkıyor ustler cikti ama cene sag 20lik disim sürekli iltihaplanma yapiyor. Hatta iki defa cene kitlenmesine yol acti antibiyotik kullandim. 20lik dişleri mi aldirmalimiyim yoksa bu durum gecici mi? Bilgi verebilirseniz cok memnun olurum. Teşekkürler.

Deniz

Merhabalar
Geçen hafta burun ameliyatı oldum.
Sonrasında damak şişmesi ve ön diş ağrıları yaşadım. Ayrıca ameliyat sonrası ön iki dişimden biri uzun biri kısa durumda bunun sebebi ne olabilir?Kendi doktorum gargara önermişti.
Cevabınız için teşekkürler.

Tugba Nur Nas

Merhaba benim dis eti hastaligi sikayetim vardi.Tedavi oldum bakimina dikkat et dendi.Ettim ama tekrar basladi.Simdi tekrar gidecegim ama korkuyorum ya gecmezse diye?

ABDULLAH

Merhaba
Benim sadece kök dişimin bir tanesinde sürekli olarak kanama var ve beş altı tane doktora göründüm ama hiç birinin faydasını göremedim acaba bildiğiniz bir ilaç falan var mı

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce