Kış Aylarında Diş Sağlığı

kış aylarında diş sağlığı

Kış aylarında, soğuk havalarda olumsuz bir şekilde etkilenen diş sağlığı genellikle diş hassasiyetlerine neden olmaktadır. Yoğun kış günleri yaşadığımız bu soğuk günlerde diş sağlığınızın üzerinde biraz daha yoğunlaşmanızda fayda var..

Kış aylarında diş hassasiyetlerinin ortaya çıkması ve dişlerin sızlaması bir takım diş problemlerinin de başladığını haber veriyor. Bunlardan en belirgin olanları ise diş çürümeleri, diş eti rahatsızlıkları, dişlerde oluşan kırık ve çatlamalar, diş sıkma ve diş gıcırdatma, hatalı yapılan diş temizliği alışkanlıkları, beslenme alışkanlıkları vb. durumların olabileceğini göstermektedir. Hassasiyetlerin fazla olması durumunda ise diş çürüklerinin bölgeyi tamamen harap ettiğini gösterebilir. Bazı aşırı hassasiyetlerde ise çürük olmadığı halde dişte meydana gelen aşınmalar da bu duruma neden olabilir.

Diş fırçası seçiminizi doğru yapmalısınız

Diş fırçası seçimini doğru bir şekilde yapmalısınız. Bu konuda sizi en iyi diş hekiminiz yönlendirebilir. Diş fırçasını ne aşırı sert olmalı nede aşırı yumuşak olmalıdır. Fırçanızın yanlış seçilmesi dişlerde aşınmalara ve hassasiyetlere neden olabilmektir. Aynı şekilde yanlış diş macunu seçilmesi ve aşırı kullanılan diş macunu da dişlerde aşınmalara neden olabilmektedir. Diş fırçası, diş macunu kullanımı ve doğru diş fırçalama teknikleri ile hem dişlerde aşınmaların önüne geçebilir hemde diş eti problemlerine neden olabilecek etkenleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat edin

Bazı beslenme alışkanlıklarınız ve özellikle asitli içecekler, kola, meyve suları, domates gibi karbonat oranlı asidik sıvılar ve gıdalar problemli olan dişlerde aşırı hassasiyetlere neden olabilmektedirler. Beslenme alışkanlıkları da bu hassasiyetleri pekiştirerek artmalarına neden olabilirler. Aynı zamanda kullanılan besin maddeleri kola ve enerji içecekleri vb. dişlerde madde kaybına neden olabilirler. Aynı zamanda kullanılan bir takım ilaçlar ağız kuruluğunu ve tükürüğün dişleri koruyucu özelliğiniyerine getirememesine neden olabilmektedirler.

Diş hekimi kontrollerinizi zamanında yapmalısınız

Diş hekiminiz dişlerde oluşan hassasiyetin hangi bölgelerde oluştuğunuz, hangi durumlarda bu hassasiyetlerin ortaya çıktığını ve sebebini size bildiricektir. Diş hekiminiz doğru bir teşhis ve tedavi planlaması ile bu hassasiyetleri önlemenin yollarını arıyacaktır. Uygulanacak tedavi ile birlikte bu hassasiyetler engellenmeye çalışılacaktır.

Dişlerde hassasiyet oluşumunu engelleyecek önlemler

Diş hekiminiz tarafından yapılan muayenelerle dişinize uygun olan diş fırçası ve diş macunu belirlenecektir. Hassasiyet giderici diş macunları ve dişinize uyun olan diş fırçası ile diş aşınmalarının ilerlemesi önlenecektir. Florid içeren diş macunlarıda dişleri ayrıca koruyacak ve diş dokusunu daha sağlıklı kılacaktır. Hassasiyet giderici diş macunları ile günde iki kez fırçalayacak şekilde iki haftalık bir kullanımla dişlerdeki hassasiyet giderek hafifleyecektir.

Burun tıkanıklıkları diş çürüklerini hızlandırıyor

Üst solunum yollarının tıkalı olması ağızdan nefes alıp vermeyi gerektirmektedir. Bu durum ise diş sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Burundaki bazı mekanizmalar solunum sırasında havadaki tozların ve mikroorganizmaların solunum yoluyla ağza gitmelerini engeller. Üst solunum yollarının tıkalı olması bu mikroorganizmaların kolaylıkla ağza ulaşmasına neden olmaktadır. Bu durum ise diş çürüklerini ve dişeti hastalıklarını beraberinde getirir.

Özellikle kış aylarında burun tıkanıklıklarını gidermek için ortamı nemli tutmak, soğuk ortamlarda çok fazla kalmamak, klima gibi direk olarak sıcak üfleyen cihazlara mahruz kalmamak önemlidir.

4 Yorum

Yorum Yaz

Efe

Doktor bey alt bölgedeki bir dişime kış aylarında dolgu yapıldı. Ben dişçiden ve diş hekimi tedavilernde son derece korktuğumdan dolayı yapılan dolgu işlemi pek iyi olmadı. Dolgu yaparlarken bende doktorlarda çok zorlandılar. Kışın inanılmaz sızlana dişlerim bu aylarda ise bir şeyler yerken içerken sıcaklarda ve özellikle soğuklarda inanılmaz derecede ağrılar sızlamalar yapmakta. Acaba genel anestezi ile bu dişim çekilebilir mi ? Yada başka ne yapılabilir ? Fiyatları ne kadar olur ?

Uzman doktor

Merhaba;dişinizi görmeden bir fiat vermek yanlış olur.İsterseniz gelin her şey hakkında sizi bilgilendirim.Bu tür bir hizmetten ücret talep etmiyorum.

Melike

Doktor bey ben sabah kalktığımda yada daha onra gün içerisinde bir şeyler yemdiysem ve içmediysem diş etlerim sızlamaya başlıyor. Oldukça kuruyorlar ve çekliyorlar. Çok düzgün dişlerim olmasına rahmen şu bir kaç ay içerisinde dişlerim çarpıklaştı, çürüdüler ve sızlamaya başladılar. Bu sorun neden kaynaklanıyordur ?

Uzman doktor

sizi muayene etmeden sorununuz un nedenini söylemek mümkün değil.

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce