Yirmilik yaş dişlerin çekilmesi gerekir mi ?

Yirmilik yaş dişlerin çekilmesi gerekir mi

20 lik dişler bazı durumlarda kişiye bağlı olarak şiştiği, ağrı yaptığı ve kişiyi çok zor durumlar içerisine soktuğu olabiliyor. 20 lik dişlerin durumu ve kişide oluşturduğu özel durumlar tamamen kişiye özeldir. Bazı kişilerde 20 lik dişler gayet normal sağlıklı bir düzen içerisinde oluşurken bazı kişilerde ise ağrılı, düzensiz kök yapısı ve iltihaplı konumda olabiliyor. Yirmilik dişler mutlaka çekilmesi gereken yada çekilmeyi gerektirecek etkenler oluşturacak gibi bir durumu yoktur.

Yirmilik dişler neden çekilmek zorunda kalırlar ?

Yirmilik dişlerin çekilmeyi gerektiren nedenleri dişin çıkma pozisyonu ve çıkarken oluşturduğu problemlerdir. Yirmi yaş dişleri bulundukları konum itibari ile eğer çenede onlar için yeterli alan yoksa çıkmata zorlanabilirler. Bu durum onların çıktıkları bölgede yatay konumda olmalarına, diğer dişlere baskı yapmalarına, gömülü pozisyonda kalmalarına ve sonuç olarak bölgede çürüyüp iltihaplanmalarına neden olabilir. 20 lik dişler bu nedenler doğrultusunda çekilmek zorunda kalabilirler.

Gömülü kalan 20 lik dişlerde neden iltihaplanma olur ?

Yarı gömük bir şekilde bölgede kalan 20 lik dişler üzerinde bir diş eti cebi oluşur. Bu cep içerisinde genellikle yemiş olduğumuz yiyicekler birikir. Bu cebi genellikle temizlemek çok zordur. En arka bölgede ve diş üzerinde oluşan bu et cebi fırçanın zor uzandığı bölgededir. Bu bölge her an bir iltihaplanmaya neden olabilir.

Yirmilik dişlerde oluşan iltihaplanma oldukça ağrılıdır

Bulunduğu konum itibari ile 20 lik dişlerde oluşan iltihaplanmalar şişlik ve ağrılı bir dönem geçirilmesine neden olur. Oluşan şişlik ve ağrılar nedeni ile kişi raha konuşamaz, yemek yiyemez ve ağrılardan kurtulamaz. Oluşan bu rahatsızlıklar ağız kokusuna, diş fırçalayamama sorununa, ağız bakımının eksik yapılmasına ve diğer dişlerinde bu durumdan son derece olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olur.

İltihaplanan ve çürüyen yirmilik dişlerin çekilmesi gerekir

Bu nedenlerden dolayı gömük bir şekilde kalan, çürüyen, iltihaplanan yada iltihaplanma eğilimi gösteren 20 lik dişlerin çekilmeleri gerekir.

Tam gömük olan yirmilik dişlerin durumu nasıl olur ?

Tam gömük bir şekilde bölgede bulunan 20 lik dişlerin ağız ortamı ile ilişkisi olmadığından dolayı bu dişlerin çekilmelerine gerek yoktur. Bu dişlere tehlike oluşturmaya başlanana kadar dokunulmazlar.

Tam gömülü yirmilik dişler uzun süreli travmalar nedeni ile bazı durumlarda ağrıya neden olabilmektedirler. Kendilerine çene bölgesinde yer bulmaya çalışan ve bu nedenle diğer dişleri sıkıştırarak başkı sonucunda kişiye ağrı yaşatan gömülü yirmi yaş dişlerinin de çekilmeleri gerekir. Çekilmediklerinde ise diğer dişleri sıkıştırarak diğer dişlerde çarpışıklığa neden olabilirler.

Ortodontik tedavilerde yirmilik yaş dişleri çekilebilirler

Ortodontik tel tedavisi sırasında eğer 20 lik dişler bu tedaviye dahil edilmeyeceklerse çekilmeleri gerekir. Özellikle alt dişlerimiz yaşamamımız boyunca ön tarafa doğru çıkma ve dişlerin birbiri üzerine binmeleri söz konusudur. Eğer ortodonti tedavisinden tam verim alınmak istiyorsa ve elde edilecek sonuçların kalıcı olması isteniyorsa 20 lik dişlerin alınması gereklidir. Çekilmedikleri durumda uygulanan bu tedavinin ileriki dönemde bozulma ihtimali çok yüksektir.

20 lik dişler kesinlikle çekilmesi gereken dişler midir ?

Böyle bir durum kesinlikle yoktur. 20 lik dişler ne olursa olsun çekilmesi gereken dişler değillerdir. Yukarıda sıralamış olduğumuz nedenler doğrultusunda çekilmesi gereken haller dışında çekilmelerini kesinlikle istemediğimiz dişlerdir. Yanlızca bu dişler yapılan araştırmalar sonucunda hastaya zarar verecek bir durumu söz konusu ise çekilmeleri gerekmektedir.

Yirmilik yaş dişleri ne zaman çıkmaya başlarlar ?

Yirmilik yaş dişleri 17 ile 25 yaşları arasında çıkmaya başlarlar. Yirmi yaş dişleri ağız içerisinde en son çıkmaya başlayan dişlerdir ve en sorunlu olan dişlerdir.

Yirmilik dişlerin çekilmesi gereken durumları sıralarmısınız ?

Yirmilik dişllerin çekilmesi gereken durumları sıralamamızı isterseniz;

– Yirmilik dişleriniz çürüse

– Gömülü kaldıklarında ve gömülü kaldıklarında iltihaplanmaya meyilli oldukları durumlarda

– Çene bölgesinde kendisine yeterli alan bulamadıklarından dolayı diğer dişlerde basınç ve ağrı oluşturdukları durumlarda

– Ortodontik tedavilere dahil edilmedikleri durumlarda; ileride düzelen dişlerde yeniden düzensizlik yaratmamaları için

– Total protez kullanan hastalarda protezlerde bir uyumsuzluk yaratmamaları nedeni ile

– Kist oluşması durumlarında

çekilmesi gereken yirmilik dişler yukarıda saymış olduğumuz durumları göstermiyorlarsa çekilmemeleri gereken dişlerdir.

7 Yorum

Yorum Yaz

Onur

Hocam sağ alt taraftaki 20 lik dişim çok ağrıyor sanırım apse oluştu diş hekimine gitmelimiyim yoksa evde bir tedavisi varmıdır ?

Uzman doktor

Onur bey evde yapabileceğiniz bir işelm yoktur. Diş hekiminiz iltihabın kurutulması için öncelikli olarak antibiyotik tedavisi uygulayacak daha sonra ise dişinizin çekilmesi gerekiyor. Geçmiş olsun

hocam benı sag ve sol altlarda 20 dısler cıktı ama sag taraf cırarken askerdım revırde komutan dısı cekemedı dısın ustunu actı ve suan dılımle oynadım zaman agzımın ıcıne bır sıvı yayılıyo sızce bır sorun varmı

gamze

Hovam disim cok agriyor 20 lik disim cektirmem gerekir mi

berk

hocam doktora gittim baktırmak ıcın yırmılık dıslerı cekmemız gerek dıyım 15 gun aralıklarla yırmılık dısı cekmek gerek dedı.Dıscıye gıtme seebımde yırmılık dısım etımle cok temas edıyodu ben bı tane dısımı soyledım adam hepsının cekılmesı gerek dedı sızce hepsını cektırıyımmı

sena

iyi günler dr bey ben 20 lik dişimi çektirdim çenem kitlendi açilmiyor ne yapmam gerekiyor

Uzman doktor

Sena Hanım Baskıdan dolayı çene bölgesinde ağrılar oluşabilir Bu normal bir süreçtir bir iki hafta kadar çene bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz.

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce