Diş taşları temizlenmeli mi, Diş taşları zararlı mı ?

Doğru bildiğimiz yanlışlarla yaşıyoruz hayatı. Duymuş ve kabul etmişiz bir kere terli terli su içilmezmiş. Ne kadar susasak da içemiyoruz artık o suyu terliyken ya da hasta olacağımız kanaatiyle bile bile içip hasta olmayı bekliyoruz. Durum şu ki gereksiz şartlanmışlığımı zın farkında değiliz. Peki kimden duyduk bu kesin yargıyı da kabul ettik öyle hemen sorgusuz sualsiz. Çok sevdiğimiz, modellediğimiz, çok güvendiğimiz anne ya da babamız olabilir mi? Otorite kabul edip her söylediğini koşulsuz kabul ettiğimiz öğretmenimiz olabilir mi? Ya da çok sevdiğimiz bir arkadaşımızın kendi tecrübesiymiş gibi anlattığı bir anısı olabilir mi?

Yaşamadığımız, tecrübe etmediğimiz bir durum hakkında artık kanaat oluşmuştur ve fizyolojimiz de tam konsantrasyon ile hazırdır tüm varlığıyla doğru bildiğimiz yanlışı gerçekleştirmeye. Aslında biraz düşünsek bu örnekleri çoğaltabiliriz. Hatta içimizden gelen sesi biraz daha iyi dinlersek beynimize yolladığımız bu direkt emri bize kimin söylediğini hatırlayabiliriz bile,

Hayatımıza şekil vermesine izin verdiğimiz bu yargıların çoğunlukla bilimsel bir dayanağı yoktur. Kulaktan dolma, kısmen kötü tecrübeler ve biraz da rastlantılarla şekillenir. Şekillenme süreci tamamlanan yargılar, kullanıma hazır bir şekilde servis edilir. Diş hekimlerine çok sorulmasına rağmen bir türlü ikna olunmayan konu herhalde diş taşı temizliğinin gereksiz ve hatta zararlı olduğudur. Öyle yaygın bir önyargıdır ki yeni karşılaştığımız iki hastadan biri işlemi yaptırsa bile iki arada bir derede “Doktor bey bu yapılan işlem için zararlı diyorlar, öyle mi?” demekten kendini alamaz. O kadar inanmıştır ki kimi hastalar, o hastaların diş taşlarını temizleyebilmek için işlem yapılacak süre kadar tedavinin gerekliliğini de uzun uzun anlatmak gerekir.

Diş eti hastalığının ana etkeni bakterilerdir. Bakteriler bölünerek çoğalırken sürekli bir topluluk oluşturma çabasındadır. Bu bakteri topluluğuna bakteri plağı denir. Bir araya gelen bakteriler 2 ila 4 gün sonunda diş etinde hastalığı başlatır. Bu dönemde şanslı olan hastaların diş etleri kanar ki bu, hastalığın erken teşhis edilebilmesi için en önemli belirtidir. Sigara içenlerin ise ağız içi yüzeylerinde ve damar yapılarında bozulmalar olduğu İçin genellikle herhangi bir belirti oluşmaz ya da daha ilerlemiş durumlarda daha az belirti ortaya çıkar. Başlangıç lezyonu dediğimiz bu dönem, genellikle geri dönüşümlüdür. Bir örnek ile açıklamak gerekirse, hiç diş eti kanaması olmayan Ahmet Efendi fırçasını unutup 4 günlüğüne bir iş seyahatine çıkar ve stresli yoğun seyahatinde fırça alacak bir fırsat yaratamaz kendine ve dişlerini hiç fırçalayamaz. Eğer Ahmet Efendi diş eti hastalığına yatkınsa diş etleri, takıp eden İlk fırçalamada kanar çünkü başlangıç lezyonu oluşmuştur. Ahmet Efendi eski alışkanlığına dönüp tekrar düzenli fırçaladığında 2-3 gün içerisinde diş etleri tekrar sağlığına kavuşur ve diş eti kanaması biter. Peki Ahmet Bev bu kısa süreli diş fırçalamama durumunu kötü bir alışkanlık haline getirirse ya da yanlış, kısa süreli bir fırçalama şekliyle diş yüzeylerini tam temizleyemezse ne olur?

Diş etlerine komşu diş yüzenlerinde biriken bakterilerin üzerine, farklı kaynaklardan minerallerin çökelmesi sonucu bakteri plağı kalsifiye olmaya başlar. Ortalama 21 günde oluşan bu yapıya diş taşı denir. Artık Ahmet Bey’in, fırçalamayla ortadan kaldırılamayacak diş taşları vardır ve daha fazla bakterinin yaşayabileceği, temizlenmesi zor alanlar oluşmuştur. Diş taşlarının yardım ve yataklığı sayesinde hastalık yerleşik bir hal alır ve kemik yıkımını başlatabilecek kabiliyete erişmiş olur. Bu arada bakteri topluluğunun içeriği de daha zararlı bakteri türleriyle şekillenmeye devam eder ki bu durum diş etleri için daha tehlikeli bir ortam oluşturur. Artık parlak diş ve kök yüzeylerinin yerini, pürüzlü bakterilerin tutunmasının daha kolay olduğu, ağız hijyeninin tam olarak sağlanamayacağı bir yüzey şekli almıştır.

Diş eti hastalığının ana etkeni olan bakterileri iyi bir ağız hijyeni sağlayarak uzaklaştırdığımızda, diş eti hastalığından ve hatta diş taşı oluşumundan korunmuş oluruz. Ulaşamadığımız bir bölge var İse bu bölgede diş taşı oluşabilir ve düzenli kontrollerle temizlenmesi gerekebilir Birikimin olduğu bölgelerin tespit edilmesi ve diş taşı temizliğini takiben daha iyi bir ağız hijyeninin sağlanabilmesi için ilgili değişikliklerin yapılması, gerekirse hijyeni tam oluşturmaya yardımcı ürünlerin kullanılması uygun olacaktır.

Diş taşlarını temizlerken kullanılan el aletlerinin ve çeşitli cihazların diş yüzeyinde oluşturduğu aşınma miktarı literatürde incelendiğinde; ilgili aletlerin kullanım şekillerinin, sürelerinin ve yapılarının önemli olduğu görülmüştür. Bu değişkenlere bağlı olarak diş ve kök yüzeylerinde farklı miktarlarda değişikliklere yol açtıkları ancak bu değişikliklerin mikron düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Diş ve kök yüzeyinde gözle görülemeyecek düzeyde değişiklik yapmamak için, gözle görülebilen pürüzlü makro yapılarla, diş taşlarıyla mı yaşamak istiyorsunuz?

Dişeti hastalığının ana etkeni bakterilerdir. Bakteriler bölünerek çoğalırken sürekli bir topluluk oluşturma çabasındadırlar Bu bakteri topluluğuna bakteri plağı denir Bir araya gelen bakteriler 2 ila 4 gün sonunda düetinde hastalığı başlatırlar. Bu dönemde şanslı olan hastaların diyetleri kanar ki bu hastalığın erken teşhis edilebilmesi için en önemli belirtidir Sigara içenlerin ise ağız yüzeylerinde ve damar yapılarında bozulmalar olduğu için genellikle herhangi bir belirti oluşmaz ya da daha ilerlemiş durumlarda daha az belirtiler ortaya çıkar.

Diş taşı temizliği hakkında diğer bilgiler

Diş taşı temizliği
Diş taşları ağızda neden ve nasıl oluşurlar ?
Diş taşlarını temizletmek zararlı mıdır ?
Diş taşı oluşursa ne olur ?
Diş eti hastalıklarının nedenleri nelerdir ?

1 Yorum

Yorum Yaz

Emine

Diş teli kullanıyorum.Ağzımın içinde fotoğraftaki gibi lekeler oluşmaya başladı.Düzenli olarak bakım yapıyorum.Bu görüntünün oluşmasını nasıl engelleyebilirim?Yardımcı olursanız sevinirim.

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce