Sağlıklı Dişlere Sahip Olmanın Önemi

saglikli-disler

İnsan yüzünün ve estetiğinin ayrılmaz bir parçası ve bütünleyicisidir, dişlerimiz. Güldüğümüz, konuştuğumuz zaman dışarıya yansıyan bir parçadır bizden. Peki sadece estetik olarak mı önemlidir? Rengi yada dizilişinin güzel olması dışında, yemek yerken ağrı olmaması yeterli midir, ağız ve diş sağlığının iyi bir seviyede kabul edilebilmesi İçin ?

Bugün tüm medya ve sağlık çalışanları, toplumun ağız ve diş sağlığı bilincini yükseltmek ve bu alanın önemini vurgulamak için çalışmaktalar. Bundan yıllar öncesine göre, bireyler ağız ve diş sağlığının genel vücut sağlıklarının tamamlayıcısı ve ayrılamaz bir bütünü olduğunu daha çok farketmiş durumdalar. Eskiden diş ağrımadan dişhekimine gitmek gerekli görülmezken, şimdi 6 ayda bir diş hekimine kontrole gitmenin ne kadar önemli olduğu ve sorunlar varsa, bu sorunların küçükken halledilmesinin, sorunların büyüdükten sonra çözülmesinden çok daha kolay ve ekonomik olduğu herkesçe kabul edilmiş durumda.

İyi bir ağız ve diş sağlığı için rutin kontrollerin dışında, varsa diş taşlarının düzenli temizlenmesi, küçükken çürüklerin temizlenip dolguların yapılması ve eksik dişlerin yerlerine yenilerinin yapılması önemlidir. Çocuk larımızın da aynı anne ve babalan gibi rutin diş hekimi kontrollerine götürülmesi, hem bu davranışın modellenmesi ve alışkanlık haline gelmesine neden olacak, hemde düzenli ve sağlıklı dişlere sahip olmaları için gerekli adımların atılmasına yarayacaktır.

Dikkatli bir muayene ile varsa bazı sistemik hastalıkların ağızda ki belirtilerinin görülmesi ve bu konuda gerekli doktorlarla İşbirliğine gidilmesinde farkındalık yaratacaktır.

Örneğin ağız kuruluğu ve ağzında aseton kofam tespit edilen bir hastanın şeker hastalığı ile ilgili bir şüphesi olduğu ve bu konuda uzman bir hekime sevk edilmesi ile varsa hastalığın erken teşhisinde hastaya yardımcı olacaktır. Çünkü bir çok sistemik hastalık, ağızda da belirti verebilecektir.

Diş hekiminin muayenesi sırasında, hastanın bilinen genel sistemik bir rahatsızlığı varsa, bunu hekimine tam ve doğru bir şekilde söylemesi çok önemlidir. Örneğin sistemik rahatsızlığı nedeniyle aspirin veya coraspirin kullanmakta olan bir hasta, diş çekimi öncesi kullandığı ilaçlarını hekimine söylemezse, çekim sonrası kanama sorunları yaşayabilir. Tansiyon ve şeker hastası birinin de tedavi öncesinde hekimine bu hastalıklarını ve kullandıkları ilaçlan hakkında bilgi vermesi önemlidir. Bu hastaların hem ağız ve diş sağlıklarının belirli bir düzeyde tutulması ve takip edilmesi gerekir hemde tedaviler sırasında kullanılacak anestezi tipleri için önemlidir.

Hamilelik planlayan kişilerin sağlıklı bir ağız ve diş sağlığı ile bu dönemi geçirmeleri hem kendileri hemde bebekleri için çok önemlidir. Hamilelik sırasında ağız ve diş bakımı gerektiğinde ise hamileliğin veya şüphesinin doktora söylenmesi tedavi ve anestezi seçimi İçin uygun olacaktır.

Bazı hastalardan tedavi öncesi diş hekimi genel sistemik olarak kontrolde olduğu doktorundan uygulayacağı tedavi ile ilgili görüş isteyebilir. Konsültasyon adı verilen bu sürecin hastanın iyiliğine olduğu, işleri yokuşa sürmek için değil, tedaviyi hasta için sağlıklı ve herhangi bir risk içermeden tamamlayabilmek için olduğu unutulmamalıdır.

Kalp kapağı problemi olan veya kalp kapak protezi kullanan hastaların ağzında enfeksiyon odağı olmaması ve ağızlarında tedavi gerekiyorsa tedavi öncesinde koruyucu amaçla antibiyotik kullanmaları gerekir. Kullanılacak anestezi de bu hastalara özel seçilmelidir. Bu hastalar kalple ilgili bir cerrahi geçireceklerse, ağızlarında varsa çürükler temizlenmeli ve dolgu yapılmalı, abseli veya kök halinde kalmış dişler varsa çekilmeli. Dişetleri hasta ise tedavi edilmeli ve yarı gömülü dişler veya kistler varsa alınmalıdır.

Kalp, böbrek, karaciğer, şeker, guatr gibi sistemik hastalığı olanlarda, bu organları yormayacak anesteziler seçilmesi gerektiğinden, tedavi öncesi diş hekiminin bu hastalıkları bilmesi ve anesteziyi ona göre seçmesi önemlidir.

Hastanın bilinen bir allerjisi varsa veya astım hastasıysa, yapılacak tedavi ve lokal anestezi kişiye özel seçilebilir. Bu durumdan da diş hekiminin tedavi öncesi anamnezde bilgilendirilmesi gerekir.

Son olarak günümüzde osteoporoz tedavisinde yaygın olarak kullanılan bifosfanatlar diş hekimliği açısından son derece önemlidir. Bu ilaç kullanılmadan Önce varsa ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm problemler çözülmelidir. Bu İlaç kullanımı sırasında yapılacak cerrahi girişimler çene kemiklerinde osteonekroza sebep olabileceğinden, bu ilaç kullanımı ile ilgili bilginin diş hekimine tedavi öncesi verilmesi uygun olacaktır.

Tüm bu bilgilerin ışığında, daha çok estetik olarak yoğunlaştığımız ağız ve diş sağlığımızın ideal seviyede tutulmasının ne kadar önemli olduğu ve genel vücut sağlığımızın da yansıması olduğu unutulmamalıdır.

Diş sağlığı hakkında diğer bilgiler

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı
Diş Hekimine Gitmekten Korkuyor Musunuz ?
Sağlıklı Diş ve Dişetleri
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir? Nasıl korunmalıdır?
Diş Estetiği Güzelliği ve Estetik Diş Doktoru

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce