Ağızda Oluşan Yaraların Sebepleri Nelerdir ?

agiz_yaralari

Ağız içerisinde ve ağız çevrsinde bir takım nedenlerden dolayı yaralar oluşabilir. Oluşan bu yaraların farklı farklı sebepleri vardır. Ağız yaralarına neden olan etkenleri belirlemek bu yaraların iyileşmesinde büyük önem taşımaktadır. Yaraların oluştuğu bölümlerde kırmızı tonlar ve beyaz tonlarda renklenmeler gözükebilir ve bu alan iltihaplanabilir. Ağızaki yaralar sızlamalara, kaşıntılara ve ağrılara neden olabilirler. Yeme içme durumlarında ise bu ağrılar ve sızlamalar artabilir.

Ağız yaralanmaları ayrıca kanser ve diğer hastalıkların etkilerinden dolayı da ortaya çıkabilmektedirler. Kullanılan bir takım ilaçlarda yan etkiler göstererek ağız yaralanmalarına sebebiyet verebilir. Ağız yaralanmalarının en sık görülenleri ise bayanların hormonal değişim gönemleridir. Bu dönem vüctta salgılanan hormonlar ağızda bir takım yaralanmaları beraberinde getirebilmektedir. Vücuttaki kansızlık, direnç düşüklüğü, demir ve vitamin eksiklikleride giderilmedikleri durumlarda bu hastalıkların nedenlerini oluşturmaktadırlar.

Yukarıda belirttiğimiz gibi vücuttaki vitamin ve demir eksikliğine önemli bir vurgu yapmak istiyoruz. B12 ve demir eksiklikleri ağızda oluşan yaralanmaların %20’sini oluşturmaktadır. Bu oldukça büyük bir orandır. Fakat yapılan araştırmalar bu durumun kanıtı olamamıştır. Heniz ağızda oluşan uçuk ve AFT yaralanmalarının nedenleri ve tedavisi olamamaktadır. Bu etkenlerin ağızda yaralanmalara büyük sebepler olduklarından dolayı hekimler önlem almakta ve bilgi olarak önerilerde bulunmaktadırlar. Bu durumu yine en iyi hastanın kendisi belirkleyecek ve bu hastalığa neden olabilecek etkenleri ortadan kaldırmaya çalışacaktır. Tekrarlanabilen bir süreç olan ağız yaraları alınacak vitamin takviyeleri ile gözlemlenebilir ve nedenleri araştırılabilir.

Uzmanlar herpes virüslerininde ağızda yaralanmalara neden olabileceklerini belirtirken bu tür virüslerin genellikle uçuklara neden olduklarını ve kişiden kişiye geçtiklerini de belirtmektedirler. Uçuk çıktığı zamanlar öpüşme veya kişinin yaralı bölgesini diğer kişinin vücudunun herhangi bir bölgesine sürmesi ile bulaşan bir vürüs olarak bilinmektedir. Aynı zamanda ağızdaki yaralnmalara neden olan yüksek ateşli hastalıklar su çiçeği, kızamık, boğaz kanseri, Behçet rahatsızlığı, bademcik rahatsızlıkları, HIV virüsü, Sweet rahatsızlığı, tüberküloz, kronik enfeksiyonlar, Crohn rahatsızlığı Steven-Johnson sendromu gibi hastalık ve rahatsızlıklarda ağız hastalıklarını tetiklemekte ve beraberinde görülebilmektedir.

Bilinenlerin yanı sıra ağız yaralanmalarını tetikleyen bir çok neden daha vardır. Eğer virüs birkere vücuda bulaştı ise bu virüs vücuttan çıkarılamamaktadır. Saklı olarak devamlı yaşantısını sürdürmektedir. Ağız yaraları bir takım ciddi hastalıklarında habercisi olduğu için eğer üç haftalık bir sürede ağzınızdaki yaralar iyileşmiyorlarsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Çocuklardaki ağız yaralarının sebebi nedir ?

Çocuklarda oluşan ağız yaralanın sebepleri vitamin eksikliğinden kaynaklanabilir. Aynı zamanda yukarıda belirtmiş olduğumuz nedenler, ateşli hastalıklar vb. hastalıklar bu durumu tetikleyecektir. Sürekli olarak tekrarlanması durumunda bir uzmana danışılmalıdır.

Dilde oluşan yaraların sebepleri nelerdir ?

Dilde oluşan bakterilerin ve dil yaralarının sebeplerini oluşturan en büyük etken ağız hijyenidir. Günlük olarak ağız bakımının yapılması dişlerle berabeerin dilinde fırçalanması, gargara yapılması alışkanlık oluşturmalıdır. Diğer sebepler ise dilde oluşan bu yaralar görülmeden bir tanı koyulması doğru değildir. Bir uzmana göstermenizde yarar vardır.

Ağızda sürekli olarak yanma hissi oluşmasının sebebi nedir ?

Bu durumu oluşturan sebeplere yanan ağız sendromu denilmektedir. Bu sendrom ağızda sürekli olarak bir yanma hissi duyulmasına neden olmaktadır. Bu sendromda ooluşan ağrılar ağız kenarlarında, dilde, yanak içinde, diş etlerinde hissedilir ve ağrılara neden olmaktadır. Bu sendromun neden olduğu bilinmemekle beraber ağrılar çok fazla hissedilir. Diş hekimi ile görüşmeli ve tedavi uygulamalısınız..

Ağız hastalıkları hakkında diğer bilgiler

Ağızda Oluşan Yaraların Sebepleri Nelerdir ?
Ağız İçinde Baloncuk Neden Çıkar ?
Ağız İçinde Baloncuk Neden Çıkar ?
Ağzım sürekli kuruyor ne yapmalıyım ?

1 Yorum

Yorum Yaz

Elvin Kaya

Şiş teli takılırken iğne vurulurmu

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce