Biberon çürüğü nedir ?
Biberon çürükleri erken yaşlarda başlayan ve özellikle süt dişlerinde görülen bir çürüme şeklidir. Biberon çürüğü yanlızca bu çürük türüne verilen bir isimdir. Biberon çürüğünün asıl nedeni ise süt ve meyve sularıdır. Gece içirilen süt ve mevye suları yada çocuğa sussun diye verilen şekerli emzikler biberon çürüğünün başlamasına neden olan en büyük etkenlerdir. Bir diğer etken ise anne sütüdür. Gece emzirilen çocukta biberon çürüü tehlikesi altındadır.
Biberon çürükleri gece başlar
Biberon çürükleri en sık gece çocuk uyuduktan sonra oluşmaya başlar. Bunun nedeni ise gece çocuk uyurken tükürük salınımının sıfıra inmesidir. Tükürük salınımı olmadığından dolayı dişler korumasız kalmakta ve bakteriler daha fazla çoğalabilmektedir. Çocuk 1 yaşından itibaren gece beslenmesi kesilmesi gece yatmadan önce muhakkak dişleri temizlenmelidir.
Ülkemizde biberon çürüğü oldukça yaygın
Biberon çürüğü ülkemizde oldukça yaygın olan çocukluk çağı çürüklerindendir. Bu çürükler çocukların yanlış beslenmesi ve yetersiz ağız hijyeni yapılmasından dolayı gelişmekte ve çocukların sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Biberon çürüğü tedavisi oldukça zor olan bir enfeksiyon türüdür. Dişlerin ilk çıkması ile beraber ağız ortamında bakterilerde tutunmaya başlarlar. Bu bakteriler diş ve çevresinde çoğalmaya çürük yapıcı özelliğiyle de dişleri çürütmeye başlarlar. Fakat yeterli düzeyde yapılan ağız bakımı ve hijyen ile bakterilerin bu çürük yapıcı özelliği ortadan kaldırılabilir. Yenilen her besinden sonra ağızda bakteri oluşur. Bu bakteri oluşumuna engel olunamaz.. Bu durumda ebeveynlere çok önemli bir sorumluluk düşmektedir. Anne ve baba çocuğuna olduğu kadar çocuğunun dişlerine de bir o kadar özen gösterecek ağız temizliğini günlük olarak yerine getirecektir.
Biberon çürüğü neden olur ?
Bebekler altıncı aydan sonra ilk süt dişlerini çıkartmaya başlarlar. ilk süt dişlerinin çıkmasıyla beraber katı beslenme dönemlerinede geçilmiş olur.
Çocuklar katı beslenme döneminde de anne sütüne ihtiyaç duyar. Özellikle gece uyumadan önce biberon ile içirilen hazır süt, meyve suyu ve anne sütü bebeğin dişlerinde biberon çürüğü gelişimine neden olur. Bazı anne ve babalar süt içerisine bal, ve şeker gibi tatlandırıcı gıdalar atarak biberon çürüğünü hızlandırmaktadır.
Biberon çürüğü oluşumu
Uyku öncesi biberonla çocuğa verilen süt çocuk uyku evresine geçtikten sonra dişle üzerinde birikir. Uyku sırasında tükürük salınımı sıfıra indiğinden dolayı biriken bu sütler temizlemez ve çürük yapıcı bakteriler kendilerine üremek için çok iyi bir ortam hazırlamış olurlar. Bulundukları bölgede bakteriler tarafından üretilen asitler diş minesini yapısını bozarak önce tebeşir şeklinde beyaz renkte lekeler oluştururlar daha sonra bu lekeler biberon çürüğü dediğimiz sarı, kahverengi, ve siyah lekelenmelere dönüşürler. Bu dönemden sonra dişler çürüme evresine girmişlerdir, tedavi edilmeleri zor ve zahmetlidir.
Biberon çürüğü hakkında diğer bilgiler
Biberon Çürüğü Nedir ? Biberon Çürüğü Tedavisi
Biberon Çürüğünün Belirtileri Nelerdir ?
Biberon Çürükleri Nasıl Oluşur ?
Biberon Çürüklerinde Biberonun Etkisi Nedir ?
Biberon Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Biberon Çürüğü Oluşumu Nasıl Engellenir ?