Diş Bakımı

dis-bakimi

Diş bakımı nasıl yapılır ve çürük oluşması nasıl önlenir ?

– Dişler günlük olarak florlu diş macunu ile fırçalanmalı özellikle gece yatarken ve sabah kalktığımızda dişlerimizi fırçalamaya özen göstermeliyiz.

– Dişleri gargara ve diş ipi ile ara yüzleri temizlemeye ve aralarda yemek artıklarının kalmadığından emin olmaya çalışmalısınız.

– Abur cubur yiyeceklerden uzak durulmalı ve doktorunuzun önereceği sağlıklı beslenme reçetelerine özen göstermeye çalışmalısınız.

– Diş hekiminizin dişlerinize uygulayacağı fissür örtücü yöntemlerle dişlerinizi daha uzun süreler dayanıklı konuma getirebilirsiniz.

– Düzenli olarak 3 ve 6 aylık sürelerle diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.

Ağız bakımı ürünlerine dikkat etmelisiniz ?

Diş temizliği ile ilgili piyasada bir çok markaya ve diş bakım ürünlerine rastlayabilirsiniz. Bu konu hakkında uzun bir yazımızda var. O yazımızı konumuzun sonunda yer alan benzer yazılar bölümünde bulabilirsiniz. Özellikle piyasada yer alan ve kimyasal madde içeren ürünlerden uzak durmalsınızın. Doktorunuz sizleri bu konuda bilgilendirecek ve doğru ürünü almanız için sizleri yönlendirecektir.

Diş fırçaları ne kadar süreli kullanılmalıdır ?

Diş fırçanızın ne zaman değiştirilmesi gerektiğini sizlere yine diş fırçalarınız söyleyecektir. Ne zaman ki diş fırçanızın kıl demetleri birbirinden ayrılmaya başlayacak, dığılmaya ve eğilmeye başlayacak o zaman diş fırçalarınızın değiştirilmesi gerek demektir. Diş fırçalarınızı eczanelerden yada marketlerden temin edebilirsiniz.

Dişler nasıl fırçalanır ? Dil Temizliği ve Ağız Bakımı

Cilt bakımı, saç bakımı, tırnak bakımı, bebek bakımı, kozmik bakım, 10.000 bakım, 20.000 bakım, motor bakımı, cihaz bakımı… Bunlar bizim için bilinen, rutin ve alışıla gelen şeylerdir.

Fakat iş ağız bakımına gelince işler karışır. Ağız bakımı mevzusu; “Biz biz idik, 32 kız idik, akşam oldu bir odaya dizildik “gibi kapalı bir odanın içinde kalakalır. Eğer şanslıysak ve ön dişler görüntüyü kurtarıyorsa yani 32 kızın 15 – 20 tanesi alımlı ve güzelse durumu kurtarıyoruz demektir. Allah vergisidir ve fazla bir şey yapmaya gerek yoktur.

Genelleme bu kadar acımasız olmamalı belki ama hepimiz biliriz ki hamilelik gibi ve yeni anne olma deneyimi gibi hayati bir dönemde biz kadınlar kolaylıkla kendimizden vazgeçebiliriz. Ve sonra deriz ki her bebek bir diş götürürmüş!

Eminim ki hepimiz ağız bakımımızı, diğer bakımlarımız gibi en iyi şekilde yapmak isteriz. Ancak, en temel konu olan diş fırçalama mevzusunda bile biraz araştırılınca kafalar karışıyor. Portakalı enine mi kessem boyuna mı kessem karmaşası diş fırçalamada da yaşanıyor. Yuvarlak hareketlerle mi fırçalasam, aşağı-yukarı mı, yoksa sola-sağa mı? (Benim tercihim yuvarlak hareketler olması.)

Burada asıl olan, fiziksel temizliktir. Fırça ile ağızdaki bakteri plağının ve yemek artıklarının uzaklaştırılması gerekir. Ağız ortamını; dişler dişeti ve dil diye ayıracak olursak, hepsinin temizliğinden bahsediyoruz. O zaman bir ucundan başlayalım!

Dişlerin ağız ortamına bakan 5 yüzü olduğunu düşünelim. Bunun 3 yüzü ağız boşluğuna bakıyor ve 2 yüzü de yandaki dişlerle komşuluk ediyor. Fırçalama ile ağız boşluğuna bakan 3 yüzü temizliyoruz. Geri kalan 2 yüzü de diş ipi ile temizlememiz gerekiyor. Dişeti de temizlenir mi demeyin! Kan damarları, lenf dokuları, sinirler, kas yapıları, bağ dokuları gibi bölümleri içeren her doku hareket ve özellikle masaj gibi bir uygulamayı görmesi gerekir. Yemek yerken motive olmalarının üzerine diş fırçası ile masaj yapar tarzda fırçalamak daha sağlıklı dişetlerine sahip olmamızı sağlar ve tabii ki dişeti üzerine yapılmış bakteri plağı da uzaklaştırılmış olur.

Dil Nasıl Temizlenir ?

Yok artık! “dili de mi fırçalayacağız? ” dediğinizi duyar gibiyim… Evet dili de fırçalayacağız. Dil yüzeyinin girintili çıkıntılı yapıya sahip olması bakteri plağının tutunmasına imkân verir. Orta sertlikte uygulanan fırçalama ile temizlenmesi mümkündür. Evet, bulantı refleksini uyarması sebebiyle başlangıçta meşakkatli gelebilir. Ancak zaman içerisinde alışacağınızı eminim.

Ağız Gargarası

Dişleri fırçaladık, dişetlerimizi fırçaladık, dilimizi de fırçaladık. Sıra geldi ağız gargarası konusuna. Bakteri plağından arındırmak için yaptığımız bu zorlu çabanın etkisini uzun süre korumak için gargara kullanımını öneriyoruz. Gargaraların içeriğindeki plak kontrolünü sağlayan bileşimler kolaylıkla yeniden oluşumuna bir süre daha engel olur. Böylelikle ağız bakımımızı optimum seviyeye taşımış oluruz.

Diş Protezlerinin Temizliği

Şimdi diyeceksiniz ki: “Ben protezimi veya köprümü ne yapacağım?” Halk arasında damak diye tarif edilen protezlerin temizliği için eczanelerden temin edilecek suda eriyen özel ürünler mevcuttur. Günde bir defa belli bir süre ile bu sıvının içinde bekletilmesi ve sonrasında fırçalanması ile bakteri plağı ve yemek artıklarından kurtulmak mümkündür. Köprülerin altını temizlemek için de yine özel üretilmiş diş iplerinden faydalanmak gerekir.

Son olarak, düzenli ağız bakımıyla bile engel olamadığımız diş taşı oluşumu ile savaşı da diş hekimlerine bırakmak gerekecek. Bunun için 6 aylık rutin kontrolleri öneriyoruz.

Diş hekimi uygulamaları hakkında diğer bilgiler

Diş Bakımı
Renkli Diş Dolguları
Yer Tutucular – Yer Tutucu Nedir ?
Diş Şekilleri
Diş Bozukluğu Çene Bozuklukları

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce