Diş Şekilleri

Dişlerin yapısı

Dişler dışarıdan bakıldığında cansız bir kemik parçası gibi dursalarda herbiri canlı ve yaşayan organlardır. Bu dişlerin her birinin içerisi etten, kan damarlarından ve sinirlerden oluşan yapıları vardır. Cansız gibi görünselerde bir yemek artığında, karıştırıldıklarında yada dişlerimizi fırçaladığımızda tepki vermeye diş etleri ile beraber kanamaya yada çürüdüklerinde ağrı ile size sıkıntılarını belli etmeye başladıklarında onların yaşayan bir canlı olduklarını hatırlarız.

Her canlı gibi onlarında bakıma ihtiyaçları vardır. Tıpkı diğer canlılar gibi zaman içerisinde doğarlar, büyürler ve bakılmadıklarında ölürler. Dişlerinizin sizinle beraber hayatlarını sürdürebilmeleri yine sizlere bağlıdır. Onların hijyenik tutulmaları günlük olarak bakılmalarının yapılması ve diş hekimi kontrolleri uzun yaşamalarını sağlayacak müdahalelerdir.

Dişler vücttaki en sert doku olan minelerle yani di minesi ile kaplanmış ve korunaklı hale getirilmiştir. Diş minesi dişi koruyan sert bir tabakadır ve oldukça dayanıklı bir yapıdır. Dişlerin ömürlerinin normalinden kısa sürmeleri, zamansız kaybedilmeleri, çürümeleri yada kırılmaları kendi yapısından değil tamamen insanın yanlış alışkanlıklarından ve temizlik anlayışının kişide tam olarak gelişememesinden kaynaklıdır. Bu duruma insan hatasından kaynaklı sonuçlarda denilmektedir.

Dişlerimizin her birinin ağız içerisinde farklı farklı özellikleri ve görevleri vardır. Yapılsal olarakta çok hassas bir yapıya sahip olan dişler şekildeki gibi kök ucu, kök, periodontium, sement, pulpa, diş eti, dentin ve diş minesinden oluşmaktadır. Bilimsel olarak ise diş anotomik olarak 3 bölgeden oluşmaktadır. Bunlar;

– Taç (crown)

– Boyun (Collum)

– Kök (Radix)

Diş hekimliği olarak dişin yapısına, dizilişine, sağlığına ve estetiğine olan bakış açısı çok daha farklıdır. Bu konuyu daha detaylı incelemek gerekirse;

Dişlerin şekilleri ve ağız içerisinde konumlandırılmaları

Dışarıdan bakıldığında estetik bir görünüm için yüz kaslarını ve dudakları destekleyen ön dişlerin doğru bir şekilde konumlandırılması gerekmektedir. Şekilleri, duruşları ve dizilişleri görsel anlamda son derece iyi ve sğlıklı gözükmesi diş hekiminin en fazla dikkat ettiği konular içerisindedir.

Dişin yapısı ve bölümleri

Dis-Yapisi

Diş yukarıda belirttiğimiz gibi 3 bölümden meydana gelmektedir. Dişin taç kısmı; bu kısım dışarıdan bakıldığında dişin üzerindeki beyaz kısımdır. Bu kısım mine tabakası olarakta bilinir. Mine tabakası vücuttaki en sert tabakadır ve dişi dış etkenlerden korumaktadır. Dişin boyun kısmı; bu kısım diş etine kadar olan kısımdır. Bu kısımda mine tabakası bitmekte ve bu bölümden sonra çene kemiği başlamaktadır. Diş kökü; Diş tabakasının temelini oluşturmaktadır ve aynı zamanda çene kemiği ile implantasyonu sağlamaktadır. Bu bölümde damarlar ve sinirler dişin iç kısmına ilerler dişin beslenmesini ve canlı kalmasını sağlarlar.

Diş şekilleri

dis-numaralari

Kesici dişler; Alt çenede ve üst çenede bulunmaktadırlar. Bu dişler 8 tanedir. Ağızda ön 4 alt 4 diş olarak sıralanmaktadırlar.

p060_0_15_01

Köpek dişleri; Alt çenede ve üst çenede bulunmaktadırlar. Ağızda 4 adet köpek diş vardır. Bu dişler kesici dişlerin hemen yanında yer alırlar.

p060_0_11_01

Küçük azı dişleri; Alt çenede ve üst çenede olmak üzere 8 tanedir. Köpek dişlerden sonraki dişlerdir.

p060_0_12_01

Büyük azı dişler; Alt ve üst çenede olmak üzere 12 tane büyük azı dişimiz vardır. Bu dişler çiğneme özelliği görmektedir.

p060_0_13_01

Dişlerin görevi nedir ?

Dişler vücutta sindirim görevi üstlenmişlerdir. Sindirimin başladığı nokta olan ağızda, dişler besinleri bağırsakların emilerek kana geçirebilecek kadar küçük parçalara ayrılmasına yardımcı olurlar. Sindirim sisteminin işleyişinde çok çok önemli bir yere sahip olan dişler besinlerin öğütülme sürecinin sağlanabilmesindeki en önemli aşamadır. Eğer sindirim sğızda düzgün bir şekilde yapılamasaydı.. Diğer sindirim sistemlri mide ve bağırsaklar olduklarından çok daha fazla işlem gerçekleştirmiş olacaklar ve bu tempo ile çok daha kısa sürede işleyemez hale geleceklerdi.. İnsan ömrüde bir kaç yıl içerisinde ciddi sindirim sistemi rahatsızlığı ile son bulacaktı..

Diş hekimi uygulamaları hakkında diğer bilgiler

Diş Bakımı
Renkli Diş Dolguları
Yer Tutucular – Yer Tutucu Nedir ?
Diş Şekilleri
Diş Bozukluğu Çene Bozuklukları

6 Yorum

Yorum Yaz

jinda

Teşekkürler ödev için konu arıyordum konu için çok teşekkürler yazıcıdan hemen çıkardım sağolun.

neriman

Diş şekilleri çok ilginç yüce rabbim inanılmaz bir şekilde dizayn vermiş her birine ne kadar uğraşırsan uğraş doğal gibi olmuyor.

ferman

Evet dişin yapısı şekli bir kere bozulduğu zaman bir daha geri dönüşü olmuyor. Yapay dişler dolgular yada diğer tedavi yöntemleri doğal dişi taklit ama hiçbir zaman doğal diş gibi olmuyor. Bu nedenle kendi dişinize çok iyi bakmalısınız.

3lu dis siniri sistemi haqda melumat

Uzman doktor

Sorunuzu yenilermisiniz..

Elvan

Merhaba
Benim ust disimde bir kopek disim ve kesici disimden sadece iki disim yamuk cok kotu durmuyo dis teli takildiginda ne kadar sure takmam gerekiyor ve fiyati ne olur

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce