Protez Diş Çeşitleri

protez

Protez; doğumdan önce yada sonrasında herhangi bir organın kaybedilen işlevlerini yerine getirmek amaçlı taklit edilen yapay bir dizayndır. Protez; farklı bilim ve teknolojileri içerisinde barındıran ve insan yaşamını kolaylaştıran, sürekli yeni gelişmelere gebe olan bir tıbbi daldır…

Protez Diş Çeşitleri

Diş hekimliğinde protez kavramı geniş malzeme ve çok çeşitli alanlara hitap ederken yanlızca diş kaplama yada yapay dşlerde kullanılıyormuş gibi algılanmaktadır. Diğer konularda sıklıkla anlatmış olduğumuz diş implantlarıda bir protez çeşidi olarak söylenebilmektedir. Diş olmayan bölgede vidalı uygulama sayesinde bir kök ve bu kökün üzerine kron kaplama yapılmaktadır. Burada yukarıdaki tanımları tekrardan okuduğumuzda işlevini yitirmiş bir bölgede onu taklit eden yapay bir işlev oluşturduğumuzu ve bu işlevide protez olarak dillendirdiğimizi görüyoruz. Bu konu üzerinde uzmanlığını tamamlamış ve gelişimlerini bu uygulamalar üzerine devam ettiren diş protezi uzmanı hekimler vardır. Diğer diş hekimlerininde kolaylıkla uyguladıkları protez dişler uygulandığı bölgelerde işlevselliğin yeniden kazandırılması ve estetik görselliğin doğal dişlerden ayırt edilememesi bu konuda ne kadar yol katedildiğinide gözler önüne sermektedir.

Ağızda varlığını sürdüren fakat kırılma, çürüme vb. sebeplerden dolayı işlevselliğini zaman içerisinde kaybetmiş olan kökleri sağlam olan dişlerin diş hekimleri boyutlarını küçültürek üzerine kaplama kronların yerleştirilmesi ile yada tamamen kökünü ve fonksiyonellerini yitiren dişlerin yerine yapay köklerin yapılarak üzerinlerine yeniden kronların kaplanması ile ortaya yapay işlevselliği ve görselliği yeniden kazandırılmış diğer doğal dişlerden farkı olmayan dişlerin çıkarılması diş protezin uygulanma aşamalarıdır.

Diş protezleri diş hekimliğinde çok önemli bir yer kaplamaktadır. Oldukça çeşitli alanlarda kullanılan diş protezleri kullanıldıkları bölgere göre 4 gruba ayrılmaktadırlar. Protezler üretim aşamasından, ağız içerisinde kullanıldıkları bölgere imlantasyon şekillerinden hastalar tarafından kullanılmalarına kadar çeşitlendirilmiş ve hem uygulanmaları hemde kullanılmaları son derece kolay bir duruma getirilmiştirler.

Protez Çeşitleri

Bu protezleri konumuz içerisinde açıklıyacağız ve hangi hastaya hangi protez uygulamalarının kullanamabileceği konusunda bilgiler vermeye çalışacağız.. Genel olarak gruplara ayırdığığımız diş protezleri

1. Çene ve Yüz protezleri
2. Sabit Protezler (Porselen-Seramik Zirkon Kron kaplama, Köprü, Laminate Veneer…)
3. Hareketli Protezler ((Tam) Total Protezler ve (Parçalı) Parsiyel Protezler)
4. İmplant Protezleri

bölümlerden oluşmaktadır.

1. Çene ve Yüz Protezleri: Yüz ve kafa cerrahisinin alt dalı olan çene ve yüz protezleri; kafa ve yüz bölgesi doku kayıpları ile beraber oluşan diş kayıplarında uygulanan tekniklerdir.

2. Sabit Protezler: Sabit protez çeşitleride kendi içerisinde dallara ayrılmaktadır. Sabit protez çeşitlerinide tek kronlar, köprüler ve implant üzerine uygulanan protezler olarak dallara ayırmaktayız.

– Tek kronlar (tek diş üzerinin kaplanması olarak söyleyebiliriz)

– Köprüler (eksik olan dişlerin yanındaki dişlerle beraber kaplanması durumudur)

– İmplant üstü protezler (çeneye yerleştirilen ve yapay kök dediğimiz vida ve bu vidaların üzerindeki protezler)

3. Hareketli Protezler: Sabit protezlerde olduğu gibi hareketli protezlerde kendi altında dallara ayrılmaktadır. Bunlar;

– Total protezler ( Genelde ileriki yaşlardaki hastalar üzerinde uygulanan bu uygulama ağızda hiç diş olmayan hastalarda uygulanmaktadır)

– Parsiyel protezler (Dişsiz ağızlarda uygulanan parsiyel protezler, dişlerin üstüne gelen kancalar veya tırnaklar kullanılarak uygulanmaktadırlar.)

– Hassas tutuculu protezler (Dişsiz ağızlarda kullanılan kancası olmayan metal destekli protezlerdir)

4. İmplant Üstü Protezler: Tamamen dişsiz ve bir yada birden fazla vidalı kök üzerine uygulanan porselen kronlar (protezler) dir.

– Hareketli Protezler (Tamamen dişsiz)

– Sabit Protezler (Bir yada birden fazla dişlerde)

Diş hekimliği hakkında diğer bilgiler

Çarpık Diş Tedavileri
Protez Diş Çeşitleri
Dişlerinizin renginden şikayetçi misiniz?
Diş Kaplama Sonrası Renk Uyumsuzluğu
Diş Beyazlatma Ürünleri
Diş Hekimi Kök Hücre Dönemi
Ağzım sürekli kuruyor ne yapmalıyım ?
Gülüş Tasarlamak
Dental Tomografi
Dişçiye Hangi Zamanlar Gidiyoruz ?
Akıllı Dişler
Dişlerinizi Fırçaladıktan Sonra

10 Yorum

Yorum Yaz

Ferdi fazıl

Doktor bey merhabalar ben protez diş yaptırdım fakat istediğim gibi olmadı. Küçük boşluklar kaldı ve konuşurke çok rahat değilim. Acaba ne yapılması gerekir önerileriniz nelerdir.

Uzman doktor

Ne çeşit bir protez yapıldığını belirtmemişsiniz. İlk zamanlarda
konuşma zorluğu olabilir. Düzelmezse doktorunuza başvurmanızı öneririm.
Sağlıklar dilerim.

nuri

Doktor bey babam 60 yaşında dişleri yok denecek kadar az var ve sürekli olarak sigara kullanıyor. Ön dişleri seyrek ve ayrık ayrıklar. Dişleri aşırı derecede sarı ve ağrılarıda var. Acaba ne önerebilirsiniz.

Uzman doktor

Babanızın hayat kalitesini arttırması için bir diş hekimine muayene olarak tedaviye başlaması lazım. Dişlerin çürükleri ve dişeti enfeksiyonları varken, üzerinden ne çeşit macunla olursa olsun fırçalamasının yararı olmaz. Önce enfeksiyon odaklarının yok edilmesi gerekir, ayrıca ağızda uzun süre hizmet edebilecek dişler tespit edilerek mali durumunuza uygun uzun vadeli protez planlaması yapılmalı ve eksik yerler telafi edilmelidir. Bu şekilde sağlanan hijyenik ağız ortamı günlük ağız bakımıyla desteklenmelidir.

serhat

Doktor bey 22 yaşındayım ama agzimda yok denilecek kadar az saglam dis war gittiğim bir kac doktor yanlizca bir kac dişi kurtarabilecegini soyledi yakin zamanda mudahale edilmesse damak baglama yapilabilirmis butcemi asmayacak birtedavi yontemi warmi tavsiye edebileceğiniz şimdiden teşekkürler

Uzman doktor

Durumunuzun görülmeden bir tedavi yöntemi önermek istmem..

tahir

Slm hocam benim curuk dislerim vardi 10 tane cekildi simdi dislerimi yaptirmayi dusunuyorum ama ne gibi tedavi onerirsiniz implant nette arastirdim cok maliyetli ssk guvencem var takma diste kullanmak istemiyorum yardimci olursaniz memnun olurum tskrlr

sevda

mrb benim sağ altta iki dişim yok. ve bu beni rahatsız etmeye basladı bugün dr gittim ve tam olarak ismini bilmiyorum. iki diş ypacaklar yanındakileri küçülterek, bu ne kadar iyi beni bilgilendirirmisiniz? ben korkuyorum acıdan ve bikaç yıl sonra beni rahatsız edecek bşy olurmu diye. teşekkürler iyi aksamlar

Esra

Hocam Seramik protez tipleri ve özellikleri nelerdir

ahmet

merhaba hocam,
benim üstteki iki dişin ve alttaki iki dişin arası açık. Nasıl bir tedavi önerirsiniz

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce