Ağız Kokusu Nedir?

agiz-kokusu

Ağızda istemsiz bir şekilde oluşan çirkin kokuya ağız kokusu yada bir diğer deyişle halitosis denir. Ağız kokusu bir hastalıktır diyemeyiz. Fakat ağız kokusunun ciddi hastalıklar sonucunda olduğunu biliriz. Uzmanlar ağız kokusunu fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki kısımda incelerler.

Fizyolojik ağız kokusu

Özellikle sabah kalktığında meydana gelen ağız kokusunda gece uyurken sindirim dolayısı ve dil üzerinde biriken bakterilerden kaynaklı olarak kişide ağız kokusu görülebilmektedir. Sabah oluşan ağız kokusuna en etkili yol geceden dişlerin fırçalanması ve her fırçalama ile beraber dilinde özel fırçası ile fırçalanmasıdır. Aynı zamanda ağız gargara yapmak ve gün içerisinde sakız çiğnemekte fizyolojik olarak oluşan ağız kokusunu gidermektedir. Aynı zamanda fizyolojik bir diğer ağız kokusuda tüketilen besinler sonrasında ağızın değil nefesin kokmasıdır. Sarımsak, soğan vb. besinler ağız kokusunu beraberinde getirebilmektedir.

Patolojik ağız kokusu

Genellikle tedavi gerektiren bu aşamada ağız kokuları diş hekimi kontrolüne alınması gerekir. Bu tür ağız kokusu tedavilerinde;

– Hasta ağız kokusu olduğunu kendisi tesbit eder ve diş hekimine başvurarak tedavi yolları arar…

– Hastada ağız kokusu yakındakileri tarafından fark edilir ve diş hekimine müracaat etmeleri istenir. Hasta bu yolla tedavi yöntemleri arar..

– Hasta ağız kokusu şüphesi ile diş hekimine gelir. Diş hekimin tedavileri sonucunda teşhis ve tedavi uygulamasına geçirilir.

Bir çoğunun ortak sorunlarından birisi olan ağız kokusu kişinin hem çevresine hemde kendisine rahatsızlık vermektedir. Bu tür hastalar girdikleri bir ortamda rahat olamazlar, kendilerine olan güvenlerini yitirmiş ve girişimci özelliklerini kaybederek içine kapanıp bir vaziyete geçmişlerdir. Fizyolojik veya patolojik bir durum olan ağız kokusu yediğimiz yiyeceklerden kaynaklı olabildikleri gibi bir hastalıktan dolayı da oluşabilmektedir.

Ağız kokusu olan hastalar mutlaka bir diş hekimine başvurmalı ve ağız kokusu tedavi kapsamında yediği besinlere dikkat etmelidir.

Dişler ve diş etleri ağız kokusuna neden olabilir

Dişlerde oluşan çürükler ve diş eti iltihapları ağız kokusu tetikleyen en önemli nedenlerdendir. Ağız içerisinde bulunan çürükler ve diş eti iltihapları bölgede bakterilerin çoğalmasına neden olduklarından dolayı ağı kokusunu da beraberinde getirmektedir. Bu durumda ağız hijyeni ve diş bakımı çok önemli bir konuma geçer. Günlük olarak dişlerin fırçalanması ve ağız gargarası ile ağızda bakterin çoğalması ve koku yapmalarını engellemek gerekir. Ayrıca diş hekimi kontrolleride ağızda bakterilerin oluşmaması adına önemlidir. Yılda enaz iki defa diş hekimi kontrollerinin yapılması gerekir.

Ağız protezleri ve diş köprüleri ağız kokusuna neden olabilir

Ağızda bulunan ve işlevini yitirmeye başlamış olan eski protez ve köprüler içlerinde besinlerin birikmesine ve ağızda kötü koku yapmalarına neden olmaktadırlar. Düzenli olarak ağızdaki köprü ve protezlerin kontrol ettirilmesi gerekmektedir.

Gün içerisinde sakız çiğnemek kötü koku oluşumunu giderir

Gün içerisinde sakız çiğnemek tükürük akışını hızlandırdığı için dişlerde bakterilerin tutunmasını engeller. Hem bdişlerin korunmasını hemde ağızda oluşabilecek kötü kokuyu bertaraf etmiş olursunuz.

Bol bol su tüketmek kötü koku oluşumunu engeller

Su tüketimi hem vücut sağlığı hemde diş sağlığı açısından son derece önemlidir. Uzmanlar her fırsatta su tüketiminin önemine vurgu yaparlar ve sizlerden bol bol su tüketmenizi isterler. Su içmek tükürük üretimini arttırmakta, dişleri ve dili ıslatarak ağız kokusuna da engel olmaktadır.

Burun tıkanıklıkları kötü ağız kokusunun habercisidir

Burun tıkanıklıkları, bronşit, yada sinüzit gibi hastalıklar kişiyi ağızdan nefes almaya sürükler. Bu durum ağız kuruluğuna neden olur ve ağızda bakterilerin rahatça üremesine yol açar. Bu tür hastalıkların bir an evvel tedavi etirilmesine ve gece uyurken burun tıkanık olmamasına dikkat edilmelidir.

Besin ve şeker tüketimine dikkat ediniz

Günlük olarak alınan şeker miktarına dikkat edilmesi gerekir. Tatlandırılmış olan hazır gıdaların tüketimini en aza indirmek ağız çürükleri ve çürüklerden dolayı oluşabiklecek ağız kokusuna karşı mücadele de en etikili yoldur.

Bol bol süt ürünleri tüketin

Süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi dişleri güçlendirmektedir. Aynı zamanda peynir tüketimi ağızdaki asit miktarını düşürmektedir. Ağız kokusunu ve çürük oluşumunu en aza indirmektedir.

Ağız temizliği ve diş ipi kullanımına özen gösteriniz

Diş fırçaları istenilen düzeyde diş aralarına giremezler. Özellikle sık dişlere sahip kişilerde dişler arasında biriken yemek artıklarının temizlenmesinde diş ipi kullanımı son derece önemlidir.

Sigara tüketimini durdurun

Sigara kullanımı kötü ağız kokusunun en önde gelen nedenlerinden birisidir. Sigara ağızda kurulağa neden olur. Diş ve diş eti hastalıklara neden olduğu gibi nefesin kötü kokmasında da etkilidir.

Tüm bu önerilere dikkat etmenize rağmen ağız kokusu devam ediyorsa mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız.

Ağız kokusu hakkında diğer bilgiler

Ağız Kokusu Nedir?
Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Ağız Kokusuna Son Veren Yöntemler
Mide Ağız Kokusu Yaparmı ?
Nefes Kokusu
Bademcik Ağız Kokusu Yaparmı ?
Ağız Kokusunda Kanser Riski Var Mı ?
Sabah Oluşan Ağız Kokusu Nasıl Engellenir ?
Ağız Kokusundan Kurtulabilirmiyim ?
Ağız Kokusu için Bitkisel Çözüm
Ağız Kokusu Psikolojik Sorunlara Neden Oluyor

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce