Ağız kokusu en çok çekinilen ve neredeyse toplumun yarısında görülen bir problemdir. Kişinin sosyal anlamda hayatını etkileyen bu durum kişinin psikolojik açıdan da yıpranmasına neden olmaktadır. Kişinin ağız bakımı ve ağız kokusuna neden olan etkenler konusunda bilinçli olması ileriki nesillerde sağlıklı toplumlar yetişmesi açısından son derece önemlidir.
Fizyolojik ve patolojik etkenler nedeni ile ortaya çıkan ağız kokusu problemlerin teşhis ve tedavi önemlidir. Bazı kişiler bu konuda bilinçli davranırken bazı kişiler de sorunu kabullenememekte ve tedavi olmayı reddetmektedir.
Ağız kokusunun giderilmesi neler yapılmalıdır ?
– Ağız kokusu ile mücadele de ağızdaki mevcut problemlerin giderilmesi çok önemlidir. Diş hekiminize tam bir ağız muayenesi yaptırmalısınız ve mevcut diş ve diş eti problemleri ile beraber ağız koku testleri yaparak oluşan hastalığın yada hastalık etkenlerinin tesbitini yaptırmalısınız.
– Ağız kokusu tedavisi aynı zamanda ağız ve diş problemlerinin de tedavisidir. Ağızdaki çürük dişlerin temizlenmesi, diş eti problemlerinin giderilmesi, diş taşlarının temizlenmesi ve iyi bir ağız hijyeni sorunu kökten çözebilir.
– 20 lik dişler ve diş eti bölgesinde oluşan apselerde kötü kokunun etkilerindendir. Gömük dişin çekilmesi ve ağızdaki diğer sorunlu dişlerin tedavisi kokunun giderilmesinde önemlidir.
– Diş hekiminizin önerileri ile diş yüzeyleri temizlenmeli, özel dil fırçası ile dil üzerinde biriken bakteriler diş fırçalama sırasında temizlenmeli, ağız enfeksiyonları ağız ortamından uzaklaştırılmalı, gargara ve diş ipi kullanımına özen gösterilmelidir.
– Su hem vücut sağlığı hemde ağız sağlığı için son derce faydalıdır. Gün içerisinde su içmeyi hiç bir zaman ihmal etmeyin. Su tükürük akışınızı ıslandıracak, ağız kurluğunu giderecek ve en önemlisi ağız ortamında bakterilerin birikmemesini sağlayacaktır.
– Sakız çiğnemelisiniz. Gün içerisinde şekersiz sakız çiğnemek diş üzerinde biriken bakterilerin temizlenmesi ve tükürük akışını hızlandırır. Dişleri korur ve ağız kokusunu ortadan kaldırır.
– Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat edin.. Doktorunuzun önerceği mevye ve sebzeleri mutlaka tüketin özellikle bolca su yapan domatez, kereviz, pırasa gibi besin maddeleri ve bunlara ek olarak elma, portakal, çilek gibi meyvelerde hem dişlere hemde ağız kokusu tedavisinde birebirdir.
– Ağız kokusuna neden olan soğan, sarmısak ve diğer baharatlı yiyeceklerden uzak durmaya çalışın.
– Ağızda oluşan kötü kokunun giderilmesi için portakal, limon kabuğunun emilmesi yada kahve tanesi çiğnenmesi iyi gelecektir.
– Alkol ve özellikle sigaradan mutlaka uzaklaşın bunlar ağız kokusu oluşumunda ve diş sağlığının olumsuz bir şekilde etkilenmesinde büyük rol oynayan alışkanlıklardır.
Eğer ağız kokusu çekiyorsanız mutlaka bu konu hakkında bir uzman hekimden yardım alınız. Çok basit işlemlerle ağız kokusundan kurtulabileceğiniz gibi bu durumun önemli hastalıkların habercisi olabileceğinide unutmamalısınız.
Ağız kokusu hakkında diğer bilgiler
Ağız Kokusu Nedir?
Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Ağız Kokusuna Son Veren Yöntemler
Mide Ağız Kokusu Yaparmı ?
Nefes Kokusu
Bademcik Ağız Kokusu Yaparmı ?
Ağız Kokusunda Kanser Riski Var Mı ?
Sabah Oluşan Ağız Kokusu Nasıl Engellenir ?
Ağız Kokusundan Kurtulabilirmiyim ?
Ağız Kokusu için Bitkisel Çözüm
Ağız Kokusu Psikolojik Sorunlara Neden Oluyor