Çürük oluşmasını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler

çürük

Günlük olarak yapılacak bir kaç öneri ile hem diş sağlığınıza dikkat etmiş hemde diş çürükleri ile önlemek için önlemler almış olacaksınız. Günlük olarak yapılması gerekenler ve çürük oluşmasını önlemek için dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde sıralamak gerekirse;

Çürük oluşmasını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler

– Günlük olarak diş bakımına özen gösterilmeli ve günde en az 2 kez olmak üzere düzenli olarak fırçalanmalıdır. Aynı zamanda diş ipi alışkanlığı kazanılmalıdır.

– Diş fırçaları hekim kontrolleri ile belirlenmeli diş aralarında kalan yemek artıklarını, dişlerin birbiri ile temas ettikleri noktalarda ve diş yüzeyleri ile dil üzerinde kalan artıklar diş fırçaları ile temizlenmelidir.

– Diş fırçaları 3 – 4 ayda bir değiştirilmelidir. Fırça orta sertlikte olmalı ve kılları yumuşak olmalıdır.

– Diş fırçası size ait olmalıdır. Başkasının fırçası kullanılmamalıdır.

– Diş fırçalama öncesi diş macunu kuru fırça üzerine sürülmeli ve fırçalama öncesinde macun ıslatılmamalıdır.

– Beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli. Abur cubur yiyecekler ve asitli içecekler azaltılmalıdır.

– Diş hekimi tarafından dişleri koruyucu fissür örtücü uygulamaları yaptırılmalıdır.

– Diş macunu seçiminde Florürlü diş macunları alınmalıdır. Bu tür diş macunları dişlerin daha fazla korunmalarını sağlamaktadır.

– Diş temizliğinin yanı sıra alkolsüz diş gargaraları hekim tarafından önerilmeli ve gargara alışkalık haline getirilmelidir. Diş gargaraları aynı zamanda ağız kokusunuda gidermektedir.

– Şekerli gıda tketimine dikkat edilmeli, şekerli gıdalar ana öğünlerde tüketilmelidir.

– Diş çürüklerinde ve istenmeyen renk değişimlerinde vakit geçirilmeden bir diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

– 6 aylık periyodlarla diş hekimi kontrollerine gidilmeli ve bu kontroller alışkanlık kazanmalıdır.

Diş çürükleri ile ilgili diğer bilgiler

Dişlerin Çürümesine Neden Olan Hatalar
Diş Çürükleri Anneden Bebeğe Geçiyor
Biberon Çürüğü Oluşumu Nasıl Engellenir ?
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Çürük oluşmasını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler
Biberon Çürüğü Nedir ? Biberon Çürüğü Tedavisi
Hamilelik (Gebelik) Döneminde Diş Çürükleri
Çocuklarınızı Diş Çürüklerine Karşı Koruyun
Diş Aşısı

8 Yorum

Yorum Yaz

Semra

Doktor bey ben dişlerimi küçüklükten beri fırçalarım ama dişlerimin hemen hemen hepsi çürümüş durumdalar. Hem dişlerimin çürümesi hemde ağrıların artık aşırı derecede olması benim dişlerimi fırçalamayı bırakmama neden oldu. Fırçaladığım halde dişlerim neden çürüdüler ? Bu çürükler başka bir hastalığa yada kansere neden olur mu ? lütfen bana yardımcı olun.

Uzman doktor

Semra hanım geçmiş olsun. Çürük dişler kanser yapar gibi kesin bir ifade kullanmak pek doğru olmaz ama çürük dişler sağlığınıza ciddi anlamda zarar verir, özelliklede enfeksiyon kaynağı haline geldiyse.

Çürük dişlerinizin mutlaka tedavi edilmesi gerekmekte, o yüzden ihmal etmeden tedavilerinizi yaptırmanızı tavsiye ederim.

Çürük oluşumu büyük oranda düzenli ve doğru fırçalamayla önlebilmekte. Ama sadece fırça yeterli olmayabilir, iş ipi ve ara yüz fırçlarıda kullanmanız gerekebilir.

Bunlara rağmen yinede çürük oluşumu etkileyen başka faktörler de var. Örneğin tükrüğünüzün yapısı ve kalitesi; koyu kıvamlı akışkan olmayan ve bir takım değerler açısından kalitesiz bir tükrük yapısına sahipseniz ve yeterli oranda diş temizliği yapılamıyorsa çürük oluşma riski artar. Beslenme alışkanlığınızda yine çürük oluşumunda etkilidir. Karbonhidrat (şekerli ve unlu gıdalar) açısından zengin gıdalarla besleniyorsanız, ara atıştırmaları sık yapıyorsanız, gece yatmadan ağzınızda gıda artıklarıyla uyuyorsanız bunlarda çürük oluşumunu etkiler. Yine eğer genetik yatkınlığınız varsa buna bağlı olarakda çürükler meydana gelebilmekte.

Ağız bakımını yaptırıp, çürüklerinizden kurtulduktan sonra yeniden fırçalama alışkanlığı kazanıp & ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerine gitmeniz gerekmekte.

Geçmiş olsun, saygılar.

Meyrem

Doktor bey benim çocuğum 15 – 16 aylık dişlerinin çürümemesi için hergün tablet kullanıyoruz. zymaflour yinede çocuğumun dişlerinde sararmaların olduğunu gözlemledim. Yaşkalışı 12 – 13 tane dişi çıktı. Diş çürümesini nasıl önleyebilirz ?

Uzman doktor

Merhaba, Öncelikle şekerli gıdalara ve ballı süte alıştırmayın bebeğinizi.Beyaz peynire ise alıştırmaya çalışın.Çünkü dişin yapısını çok kuvvetlendiren bir gıda.Yemeklerden sonra da temiz bir tülbentle dişleri silebilirsiniz.3 yaştan itibaren de fırçalamayı öğretmeye başlamanızı öneririm.
Saygılarımla

Rabia

Merhanba doktor bey çocuğum 3 yaşına girdi. Acaba bdiş hekimine götürme zamanım geldi mi ? Dişlerini su ve fırça ile fırçalıyoruz. Diş macunu kullanmıyoruz. Çürüklerden korunmak için başka neler yapabiliriz ?

Uzman doktor

Merhabalar fırçalamanız doğru siz yardım edin doğru yapıyorsunuz 3 yaşından itibaren zaman zaman diş hekimi muayenesi olup çürükler oluşmasın diye florlama yapılabilir bilinçli davranışınız için tebrik ederim sağlıklı ve mutlu bir sene diliyorum

İsmimi vermek istemiyorum

merhaba. ben 15 yaşındayım ve her dişim çürük . 5 diş kaybettim. berbat durumdayım. kaplama-implant gibi teklonojik tedavileri yapabilen ve beni bu berbatlıktan kurtarabilecek diş doktoru arıyorum. Gülememek dünyada ki en büyük dertlerden biri olabilir. gülemiyorum konusurken bir yandan dişlerimi saklamaya calısıyorum. Dişlerimin tedavisi ile ilgili film bile yapılabilir diğer dişçilere ilham olsun diye. çok zor durumdayım bataklıga tamamen batmadan lütfen çekip çıkarın beni.

Cemile

Merhaba Ben 14 yasındayım daha once dısım apse yaptı ve doktora gıttım kanal tedavısı ıcın gun verdı fakat ben korktum gıtmedım Daha sonra dısımdekı apse ındı ve agrı durdu 1 ay falan sonra yıne agrıdı doktora gıttık Uyusturdular eve yolladılar vE 1 hafta agrıyor Sonra duruyor ve yıne baslıyor Dısım Cürük Ve Disim Çökmüş gibi birsey Nasıl anlatsam bılemedım dısımde kucuk Delık var Hava gelıyor ve agrıyor pazartesı gunu hastaneye gıdıceyım cekme durumu yoktur demı ?

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce