Hamilelik döneminde anne fiziksel olarak bir çok değişime girer.. Bu değişimlerinde başında ise hormonlar gelmektedir. Annenin hormon seviyesi normalinden çok daha üst seviyelere çıkmaktadır. Özellikle gebelik dönenmlerindeki mide bulantıları ve kusmalar dişlere oldukça zarar vermektedir. Anneler hamilelik dönemlerinde diş bakımına normalinden çok daha fazla özen göstermeleri gerekmektedir. Hamilelik dönemine giren anne adayları diş bakımı konusunda şu konulara özen göstermeleri gerekmektedir;
Hamilelik döneminde artan diş çürükleri
Hamilelik döneminde hormon değişimleri dişleri ve diş etlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Hassaslaşan dişler ve diş etleri yanlızca anneye değil bebeğede zarar verebilmektedir. Hatta dişlere yeteri kadar özen göstermeme ve bakımsızlık erke doğum risklerine de sebebiyet verebilmektedir. Birçok bayan gebelik döneminde sıklaşan dişeti kanamalarından şikayetçi olmaktadır. Bu durumun en belirgin nedenlerinden birisi ise vücuttaki progesteron ve östrojen hormonlarının artmasıdır. Tıp dilinde bu duruma hamilelik gingivitisi adı verilmektedir. Bayanlar bu durumun ilerlemesi ve eksik bırakılan diş hekimi kontrolleri sonucunda dişlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirler. Bu durum aynı zamanda dişlerin aşırı derece çürümesine neden olabilmektedir. Düzenli bakım ve diş hekimi kontrolleri ile oluşan hamilelik gingivitisi doğumdan sonra kendiliğinden geçecektir.
Gebelik dönemi boyunca diş bakımı nasıl olmalıdır ?
– Mutalaka düzenli olarak bir diş hekimine gidilmelidir.
– Günlük olarak dişlerin ve diş etlerinin bakımına özen gösterilmelidir.
– Yatmadan önce ve sabah mutlaka dişler fırçalanmalı, ağız jelleri, ve diş ipleri kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir.
– Doktorununuzun önereceği ağız gargara ürünleri ile günlük ağız gargarası yapılmalı ve tuzlu su gargarası ile diş etleri rahatlatılmalıdır.
– Sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
– Dişlerde oluşacak hassaslık için mutlaka dokorunuza başvurulmalıdır.
– Gebelik dönemindeki kusmalar (mide asitleri) dişlere oldukça zarar vermektedir. Kusma sonrası diş bakımına özen gösterilmelidir.
– Hamilelik dönemi boyunca şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durmaya özen göstermelisiniz.
– Çürüme etkilerinin gözlendiği durumlarda hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Hamilelik döneminde diş tedavileri yapılması bebeğe zarar verir mi ?
Unutulmamalıdır ki dişhekiminiz bu konuda sizden çok daha hassas davranacaktır. İlk üç aylık gebelik durumlarında düşüklerin en fazla yaşandığı dönem olması sebebi ile doktorunuz dişlerinizin tedavisinde çok fazla etki göstermeyecektir. Zararsız ilaç tedavileri ile gerekli müdahaleler yapılacaktır. Daha sonraki dönemler risksiz dönemler olarak kabul etmektedir Bu dönemlerde diş çekimi, kanal ve dolgu tedavileri, diş taşlarının temizlenmesi vb. işlemler ağızda yapılabilmektedir. Bu işlemler bebeğe kesinlikle zarar vermezler.. Hamileliğin son üç ayında yine ilk aylarda olduğu gibi herhangi bir işlem yapılmamasına özen gösterilmektdir. Çok acil durumlar dışında diş hekiminiz dişlerinize herhangi bir müdahalede bulunmayacaktır.
Gebelik dönemindeki anne adayları herhangi bir doktora gittiklerinde mutlaka bu hallerini belirtmeleri gerekmektedir.
Hamilelikte diş çürüklerinin bebeğe etkileri
Hamilelik döneminde oluşan diş çürükleri yada diş hastalıklarının bebeğin gelişiminede etkileri oldukça büyük.. Hamilelik dönemi boyunca annenin almış olduğu gıdalarla beslenen bebek, annenin ağzındaki çürüklerle berebar çiğnene besinlerde mideye oradanda kan yolu ile bebeğe geçmektedir. Buradaki baktariler çocuğun gelişiminde oldukça önemli ve etkili bir yol izlemektedir. Bu dönemde anne adayları mümkün olduğunca ağız ve diş sağlığına özen göstermeleri gerekmektedir.
Hamilelik (gebelik) döneminde diş bakımı hakkında diğer bilgiler
Hamilelikte diş çekimi nasıl yapılır ?
Hamilelik döneminde diş tedavisi yapılabilir mi ?
Hamilelik döneminde diş sağlığı nasıl olmalıdır ?
Hamilelikte (Gebelikte) Diş Etleri
Hamilelikte Diş Röntgeni Çektirmek
Hamilelikte (Gebelikte) Diş Tedavisi Yaptırılır Mı ?
Hamilelik (Gebelik) Döneminde Diş Kayıpları
Hamilelik (Gebelik) Döneminde Diş Çürükleri
Hamilelikte diş röntgeni çekilebilir mi ?
Doktor bey hamilelik öncesinde çürük olan dişlerin çekilmesi gerektiği doğrumudur ? Şu an hamile olabilme şansım çok yüksek şu anda çürük olan dişimi çektirmem gerekir mi ?
lk 3 ayda diş tedavisi yapmayın..3 aydan sonra yapılabilir.
Doktor bey 30 haftalık hamileyim dayanılmaz derecede diş ağrılarım var. Dişimde çürük olduğunu tahmin ediyorum. Dişimde dolgu var ve o oynadı sanırım. Dişimin durumunu şu anda bilmiyorum acaba anestezi yapılmadan bir işlem yapılır mı ? Eğer doktorum anestezi yapılması gerekiyor derse ne yapmalıyım işlem yapılırsa bebeğe bir zararı olur mu ?
anestezi de yaptırabilirsiniz. bebek sizin diş ağrınızı hissetmez . Çürüğün size zararı olabilir dişinizi kaybedebilirsiniz
Doktor bey hamilelik döneminde ön dişim çürüdü ve estetik olarak çok kötü bir durumda bana çok büyük bir rahatsızlık veriyor. Ne yapılması gerekir ?
Çürük dişlerin tedavisi için genellikle dolgu yeterli olabilmektedir. Ancak çok ileri vakalarda porselen kaplamalar da gerekebilmektedir. Bir diş hekimine gidip handi tedavinin size uygun olacağını öğrenmek yerinde olacaktır.
doktor bey 23 haftalık hamileyim süt ve süt ürünlerinden aşırı derecede tiksindm 2 3 tane dolgularım wardı ufak ufak düştüler ama beni rahatsız etmediler fakat bugün dolgulu dişimin biri 2 ye bölündü ve hava alıyor bişey yiyip içemiyorum sanırım çürüklüğü arttı bebeğime bi zarar vermesinden korkuyorum ne yapmalıyım? dişçi ne yapabilir?
Hamileliliğinizin ilk üç ve son üç ayı son derece önemli olduğundan dolayı bu aylarda dişlerinizin üzerinde işlem yapılması doğru değildir. Faka siz bu durumu kapsamıyorsunuz. Sizin hamileliğiniz ikinci üç aylık evrede jinekolog doktorunuzdan konu hakkında bilgi alınız ve tedavisi için herhangi bir sakınca görmüyorsa diş hekiminize giderek tedavi olunuz.
Doktor bey daha 3 haftalık hamileyim diskerim çok hassas ve hızla çürüyor çok rahatsız oluyorum sadece düzenli fırçalamak yetmiyor gibi geliyor ne yapmam gerekir ?
Hamileliğinizin ilk 3 ayı işlem yapılmaması gerekiyor. Diş hekiminze gidebilirsiniz fakat hamileliğinizi belirtiniz. Dişlerinizi daha iyi nasıl sağlıklı tutarım konusunda diş hekiminizden bilgi alabilirsiniz. İşlem yada röntgen kesinlikle yapılmaması gerekir. Hamileliğin ilk 3 ayı çok önemlidir.
Doktor bey bebek dusunuyoruz disim curuk ve sisliyor dolgu yaptirsam ondan sonra hamile kaldiktan sonra sonusta uyusturucu vuruyor bunu bir sakincasi olurmu tskrler
hekim ben bes haftalik hamileyim aqil diwim aqrayir siniri acilib soyluyorlar ki duzetdirsem cocuk acila biler aqrida kecsem acila biler ne yapmaliyim?bebeqe zarari verebilirmi duzetdirsem?
33 Haftalık hamileyim ve dişim de bir oyuk halinde çürük var, çok fazla ağrı ve ateş yapıyor dolgu yaptırmam da bir sakınca var mı ??
Ebru hanım hamileliğin son ayı işlem yapılmamasına özen gösterilmelidir. Doğum sonraı beklenmesi daha uygun olacak fakat bu konudaki kararı doğum uzmanız verecektir. Doğum uzmanına danışmanızı öneririm.
mrb dr bey dişim gebe kalmadan önce çürüktü ve dı etı hassasiyetim gebelikten önce de vardı şimdş 3 aylık gebeyim bebeğe zararı varmı önceden oluşan çürükler
Merhaba doktor bey 6 haftalık hamileyim dolgum düştü ve düşen dolgumun üst kısmı iltihaplandı, yüzüm göz altıma kadar şiş hatta göz altlarımda da şişlik var, dr dişimin çekilmesini ve iltihabım yayılmaması için antibiyotik kullanmam gerektiğini söyledi ben çektirmek istemiyorum, hiç bir diş ağrsı çekmiyorum şuan doğal antibiyotik yollarla iltihabın geçmesini sağlasam bebeğe bir zararı olur mu ?
Dislerm çürumeye bsladi cok sanci yapiyo ne yapmam lazm
Sema hanım hemen en yakın bir diş hekimine yada diş hastanesine başvurunuz.
Merhabalar doktor bey2 ay önce 8 haftalık hamileyken diş hekimin ağrı ile gittim dişimi açtı temizledi ama iltihaplı deyip açık bıraktı 4 aylık olunca gel dedi dişim hala açık ne yapmam gerekiyor. Açık kalması bebeklerime zarar verir mi?
sayın doktor ağzımda 3 adet çürük ve kırılmış kökleri kalmış dişim var dişçi korkumdan dolayı bu kadar çektiremedim 3 haftalık hamile olduğumu öğrendim bebeğe zararı olduğunu gelişiminde çürük dişin etkisi olduğunu okudum ve çok üzüldüm bebeğim için bu korkumu yenicem ama ilk 3 ay işlem görmemem mi gerekir
5 aylık hamileyim.ikiz bekliyorum.geçici dolgum vardı ve kırıldı.sadece dişin kökü kaldı.ayrıca aynı tarafta başka bir dişimde çürüdü ve içi boşaldı ve bir taragtan kırılmaya başladı.düzenli ağız bakımı yapıyorum.ama dişlerim ağrımaya başladı.ne yapacağımı bilmiyorum
5 aylık hamileyim.ikiz bekliyorum.geçici dolgum vardı ve kırıldı.sadece dişin kökü kaldı.ayrıca aynı tarafta başka bir dişimde çürüdü ve içi boşaldı ve bir taragtan kırılmaya başladı.düzenli ağız bakımı yapıyorum.ama dişlerim ağrımaya başladı.ne yapacağımı bilmiyorum