Hamilelik döneminde diş tedavisi yapılabilir mi ?

hamilelikte dis bakımı

Ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçsiz bir şekilde ağızdan dolma bilgilerle hareket eden bir topluma sahibiz. Toplumun büyük bir çoğu dişi ağrımadan, diş kaybedilecek düzeye gelmeden diş hekimine uğramıyor. Bu kadarı yetmezmiş gibi ağız ve diş sağlığı konusunda en ufak bir bilgiye sahip olmadığı halde yine kulaktan dolma bilgilerle diğer insanlara yalan yanlış bilgiler aktarmaktadır. Bunun en iyi örneği ise “hamilelik döneminde bebek kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alması; Bu nedenle annenin dişleri çürüyebilir ve anne her hamilelik döneminde diş kaybetmesi normaldir” Bu son derece bilincsiz, ağızdan dolma ve çok yanlış bir bilgidir. Hamilelik dönemi için böyle bir bilimsel kanıt yoktur. Hamilelik döneminde de anne dişlerine özen gösterebilir. Diş hekimine gelebilir ve diş hekimi kontrolünde hamilelik dönemini sürdürebilir.

Kalsiyum için ise anne hamilelik dönemi boyunca süt ve süt ürünlerini tüketmeli aynı zamanda bolca yeşil yapraklı sebzeler almalıdır. Sebze ve meyvelerden anne bolca kalsiyum alacaktır. Eğer ki besin maddelerinden yeteri kadar kalsiyum alamadı o durumda bebek gelişimi için gerekli olan kalsiyum anne kemiklerinden sağlanır. Dişlerde herhangi bir kalsiyum çözülmesi görülmez.

Hamilelik döneminde düzenli bir diş bakımı ve düzenli bir beslenme sağlanırsa bu dönemde dişler gayet sağlıklı ve bakımlı olabilir. Hamilelik döneminde de diş hekiminizle görüşmeyi kesinlikle bırkamamalısınız ve gerekli desteği diş hekiminizden almalısınız.

Diş hekiminizde hamilelik konusunda tüm bilgi ve birikim mevcuttur. Bu nedenle hamileliğin ilk üç ayında yani bebeğin organlarının gelişmeye başladığı dönemde doktorunuz size herhangi bir tedavi kesinlikle uygulamayacaktır. Eğer ağızda çok büyük sorunlar varsa bu dönem içerisinde geçici uygulamalarla ağızdaki mevcut problemin büyümemesini ve tedavinin bir sonraki döneme ertelenmesini sağlayacaktır.

Hamilelik dönemi içerisinde diş hekimi ve jinekolog uzman destekli çalışmakta hastaya uygulanacak olan işlemler bu iki doktorun kontrolü altında yapılmaktadır.

Üç ayın sonunda diş hekimi bir takım ufak problemleri ağızda giderecektir. Bu işlemleri yine jinekolog hekim kontrolünde yapacaktır. Büyük problemleri bir takım ilaç tedavileri (ilaç tedavileri jinekolog denetiminde verilecektir) uygulayacak ve işlemleri hamilelik sonrasına sarkıtacaktır.

Son üç aylık dönemde ise yine diş hekimi hastaya kesinlikle müdahalede bulunmamaktadır. Bu dönemde zaten anne dişçi koltuğunda rahat turamamaktadır.

Dişler hamilelik döneminde çabuk çürür mü ?

Hamilelik döneminde anne vücudunda hormonlardan dolayı bir takım dengesizlikler oluşur. Bu dengesizlikle ağız bakımının yeterli düzeyde yapılmamasıyla beraber dişlerde de buna bağlı olarak çürümeler gözlemlenebilir. Dişlerin hamilelik döneminde hassas olmalarının bazı nedenleri vardır. Bunlar;

– Hamileliğin ilk aylarında kusmalar çok olur. Mide asidi diş minesine ve dolayısı ile dişlere zarar vermektedir. Günlük bakım ile önlenmelidir. Yapılmadığında dişlerin kolay çürümelerine neden olur.

– Hamilelik döneminde hormonların (östojen, progertron) fazlalaşması diş etlerinin daha çabuk kanamalarına neden olur. B durumdan korkan ve tiksinen anne diş fırçalamamaya başlar. Bakterilerin ve tartarların etkisi ile dişler daha hızlı çürüyecektir.

– Anne emzirme döneminde ise tatlı ve abur cubura daha fazla alışacaktır. Bu yiyecekleri yedikten sonra yapılmayan diş ve ağız bakımı yine diş çürümelerini hızlandıracaktır.

Yukarıda saymış olduğumuz etkenlere bakılığından hamilelik döneminde diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız bakımı ile annelerin dişlerinde çürükler oluşmayacak ve yine diş çürümelerinden dolayı diş kayıpları olmayacaktır.

Hamilelik (gebelik) döneminde diş bakımı hakkında diğer bilgiler

Hamilelikte diş çekimi nasıl yapılır ?
Hamilelik döneminde diş tedavisi yapılabilir mi ?
Hamilelik döneminde diş sağlığı nasıl olmalıdır ?
Hamilelikte (Gebelikte) Diş Etleri
Hamilelikte Diş Röntgeni Çektirmek
Hamilelikte (Gebelikte) Diş Tedavisi Yaptırılır Mı ?
Hamilelik (Gebelik) Döneminde Diş Kayıpları
Hamilelik (Gebelik) Döneminde Diş Çürükleri
Hamilelikte diş röntgeni çekilebilir mi ?

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce