Hamilelik döneminde bayanlarda oluşan hormonal dengesizlikler (progesteron ve östrojen) diş ve diş etlerinde kanamalara neden olmaktadır. Bu durum bir diş eti hastalığıdır ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Diş hekimine danıştığınızda, diş hekiminiz sizi gebeliğinizden solayı tedavi etmeyecek ve bu tedavinizi ileriki zamanlara erteleyecektir. Sizden günlük olarak bakımlarınızı yapmanızı ve doğum uzmanları kontrolünde bir takım vitamin ve minaralleri süzenli olarak kullanmanızı isteyecektir. Gebelik döneminde diş etlerinde en sık görülen etkiler ise; kırmızılık, şişlik, büyüme ve kanama olarak gözlenmektedir.
Hamilelik ve diş eti hastalıkları
Hamilelik döneminde anne adaylarında görülen esn sık diş eti rahatsızlığı Gingivitis dir. Gingivitis bir diş eti hastalığıdır ve bu hastalık periodontal hastalığın ilk aşamasıdır. Eğer diş hekimi kontrolüne alınamazsa ve hasta diş hijyenine yeteri kadar özen göstermezse bu diş eti iltihaplanmasına ve daha sonrada diş kayıplarına kadar devam etmektedir.
Yine kontrol altına alınmayan diş eti iltihaplanmaları hamilelik tümörleri dediğimiz diş ve diş etlerinde hatta dişlerin arasında meydana gelen diş eti büyümeleri olarak gözlenmektedir. Yine tedavi edilmediği taktirde diş kayıları ile karşı karşıya kalınmaktadır.
Diş eti hastalıkları erken doğuma sebebiyet verebilmekte, bebeğin erken doğarak gelişimini tam olarak tamamlayamamasına neden olabilmektedir.
Hamilelik döneminde ağz sağlığının ne kadar önemli olduğunu her fırsatta dile getiren diş hekimleri, ağız bakımının çocukların gelişimine olan etkisininde bir o kadar fazla olduğunu belirtmektedirler.
Gebelik döneminde diş ve diş eti bakımına olduğundan çok daha fazla özenle yaklaşılmalı bu konuda diş hekiminizin önerilerini harfiyen yerine getirmelisiniz.
Diş eti iltihabları çocuğa zarar vermektedir
Gebelik dönemi için çok öenmli olan hormon salgıları vücutta bazı dengeszilikleride beraberinde getirmektedir. Bu dengesizliklerin en önemli etkileri ise diş ve diş etlerinde olmaktadır. Hormonel debgesizlikle nedeni ile diş eti dokularında meydana gelen aşırı tartar ve plak oluşumları yeterli düzeyde bakım yapılmayan diş ve diş etlerinde kanamalara ve şişmelere neden olmaktadır. Bu kanamaların ve şişme rahatsızlıklarının en belirgin olarak ortaya çıktığı dönemler gebeliin 6. ve 8. aylarıdır. Bazen dişler için bu dönemler çok geç kalınmışta olabilmektedir.
Peki diş etlerini korumak için neler yapılmalıdır ?
– Düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidilmeli, doktorunuzda bilgiler alınmalı ve yerine getirilmelidir.
– Günlük olarak ağız bakımı yapılmalı dişlerin fırçalanmasına özen gösterilmelidir.
– Diş ipi ve gargara alışkanlık haline getirilmeli.. Hamilelik döneminde tuzlu su ile gargara yaparak diş etlerinizi rahatlatmalısınız
– Süt, beyaz peynir, meyve, sebze, yumurta gibi besin maddelerini bolca tüketerek beslenmenize özen göstermelisiniz.
– Kusma sonrasında ağzınızı bolca çalkalamalı, gargara yapmalı ve fırçalamalısınız.
Hamilelik (gebelik) döneminde diş bakımı hakkında diğer bilgiler
Hamilelikte diş çekimi nasıl yapılır ?
Hamilelik döneminde diş tedavisi yapılabilir mi ?
Hamilelik döneminde diş sağlığı nasıl olmalıdır ?
Hamilelikte (Gebelikte) Diş Etleri
Hamilelikte Diş Röntgeni Çektirmek
Hamilelikte (Gebelikte) Diş Tedavisi Yaptırılır Mı ?
Hamilelik (Gebelik) Döneminde Diş Kayıpları
Hamilelik (Gebelik) Döneminde Diş Çürükleri
Hamilelikte diş röntgeni çekilebilir mi ?