Hamilelik (Gebelik) Döneminde Diş Kayıpları

gebelikte-dis-sagligi

Hamilelik döneminde diş kayıpları pek sık görülmemekle beraber bu durumun gebelik dönemine yorulmasıda anlamsızdır. Gebelik döneminde hormonların seviyesinin artması ve yeterli seviyede diş bakımının yapımaması dişlerde çürümeye ve kayıplara neden olabilir bu doğrudur fakat gebelik dönemine giren her kadın dişlerini kaybedecektir diye bir söylemde söz konusu değildir. Gebelik döneminde düzenli olarak yapılan diş bakımı yine bunu takip eden düzenli diş hekimi kontrolleri ile gebelik dönimi hem bebek hemde anne açısından oldukça olumlu şekilde geçirilebilmektedir. Yapmış olduğumuz bu açıklamalarla beraber gebelik dönemindeki diş kayıplarının gebelikten değil dişlerin çürümesinden dolayı kaynaklandığını özetleyebiliriz.

Hamilelik dönemi boyunca ağız ve diş bakımı kontrolleri

Toplumda doğru olarak kabul gören bir çok yanlış vardır. Bu yanlışların başında da hamilelik döneminde kaybedilen dişler gelmektedir. Oysaki gebelik döneminde kaybedilen dişler nasıl normal bir insan dişlerinin bakımına özen göstermiyor ve sonucunda nasıl dişlerini kaybediyorsa bu dönem içinde sonuçlar aynıdır. Tek fark anne adaylarının bu dönemde aşırı derecedeki horman seviyelerinin diş ve diş etlerine aşırı derece etki göstermesidir. Günlük olarak bakımı gerçekleştirilen ve düzenli olarak hekim kontrolleri gören dişler kesinlikle kaybedilmeyecektir.

Hamilelik döneminde anne adaylarının diş bakımı konusunda yapması gerekenler

Anne adayları gebelik döneminin başından sonuna kadar kesinlikle belli aralıklarla diş hekimi kontrollerine gitmeleri gerekmektedir. Bu durum hem bebek hemde anne için oldukça önemlidir. Doktorundan kullanılacak ilaçlar yada vitamineler hakkında bilgiler almalı nasıl besleneceği ve nasıl ağzı bakımı yapacağı hakkında da yönlendirilmeye ihtiyaçları vardır. Diş hekimlerinin en çok yakındıkları konulardan birisi ise hamile hanımların 9. ayda gelerek diş çürüklerinden yada diş ağrılarından rahatsızlık hissettiklerini dile getirmeleridir. Bu durum dişler için çok geç olabilir. Aynı şekilde bu durum bebeğinizin sağlığı açısından da geç olabilir.

Bebekler hamilelik boyunca anneden beslenirler

Bebekler amelilelik boyunca annenin yediği besinlerden beslenirler. Düzgün ve doğru yapılmayan diş bakımı, kullanılan köü alışkanlıklar, ağızda oluşan çürükler bakterilerle beraber yiyeceklere karışırlar ordan annenin midesi ve son olarakta kan yolu ile bebeğe geçerler. Anne karnında sağlıksız bir beslenme yapan çocuğun gelişimide sağlıksız bir şekilde devam edecektir. Anne bu bilinçle hamilelik dönemini geçirmeli ve her fırsatta doktor hekimlerden yardım istemelidir.

Hamilelik döneminde oluşabilecek diş kayıplarını nasıl önleriz ?

Gebelik döneminde iş kayıplarının biraz daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumun nedenine yukarıda bahsettik anne adayları bu dönemde diş kayıplarını en aza indirmek için düzenli beslenmeli ve diş bakımına olduğundan çok daha fazla özen göstermelidir. Düzenli diş hekimi kontrolleri ile doktoruna bu konular hakkında sorular sormalı hangi vitaminleri alması konusunda yönlendirilmelidirler. Bu durum onların sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmelerinde önemli bir rol oynayacaktır.

Beslenme olarak;

– Süt

– Peynir

– Yoğurt

– Yumurta

vb. süt ve süt ürünleri günlük olarak düzenli bir biçimde almaları gerekmektedir. Beslenmenin önemini anne adayları çok iyi kavramaları gerekir. Eğer yeterli derecede anne adayları kalsiyum almazlarsa çocuklar annedeki kalsiyumu emecek ve anne adaylarında kalsiyum eksikliği nedeniyle başta kemik erimesi olmak üzere diş sağlıklarınıda kaybedeceklerdir.

Gebelik döneminde diş eti kanamalarınında sıkça görüldüğünü diğer yazılarımızda anlatmıştık. Bu konuda da anne adayları günlük olarak düzenli bir şekilde diş bakımı gerçekleştirecekler ve dişlerini düzenli olarak fırçalamaya devam edecekler. Diş eti kanamaları gebelik dönemi sonrasında azalarak kendiliğinden geçecektir.

Hamilelik (gebelik) döneminde diş bakımı hakkında diğer bilgiler

Hamilelikte diş çekimi nasıl yapılır ?
Hamilelik döneminde diş tedavisi yapılabilir mi ?
Hamilelik döneminde diş sağlığı nasıl olmalıdır ?
Hamilelikte (Gebelikte) Diş Etleri
Hamilelikte Diş Röntgeni Çektirmek
Hamilelikte (Gebelikte) Diş Tedavisi Yaptırılır Mı ?
Hamilelik (Gebelik) Döneminde Diş Kayıpları
Hamilelik (Gebelik) Döneminde Diş Çürükleri
Hamilelikte diş röntgeni çekilebilir mi ?

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce