Bebek Dişleri, Çocuk Dişleri, Diş Çıkartma

Dişler ne zaman çıkmaya başlar ?

Dişler ortalama olarak 7. ayda çıkmaya başlar. Fakat bazı durumlarda dişler erkende çıkabilmektedir. Bazı bebeklerde 3. aydan itibaren dişlerin çıktığı görülebilmektedir. Dişlerin çıkması 12. aya kadar devam eder. Bazı çocuklarda ise 12. aydan sonrada dişlerin çıkmaya devam ettiği görülebilir. Dişlerin çıkma süreleri bazen genetikte olabilir. Anne ve babanın her ikisinden birinin erken diş çıkardığını varsayarsak çocuklarınında erken diş çıkartma olasılığı yüksektir. Sizlere bir şekil ile süt dişlerin nasıl çıktıklarını ve hangi aylarda ne konumda sıralandıklarını göstermeye çalıştık…

bebe-cocuk-dis-cikartma-yaslari

 

Süt dişlerin çıkması, kalıcı dişler ne zaman çıkarlar ? Dişler çıkma belirtileri nelerdir ?

Diş çıkartma belirtileri dilden dile yayılmış hatta bir şehir efsanesine dönüşmüştür. Hemen hemen herkes süt dişlerin çıkmaya başladığını anlar. Süt dişlerin çıkma belirtileri çocuktan çocuğa farklılık göstersede bu etkenleri biliyoruz ve çocuğun diş çıkarttığını anlıyoruz. Peki bu belirtiler nelerdir gelin bir kez daha hafızlarımızı tazeliyelim..

Süt dişleri çıkarken salyaların gelmesi: Çocuk 2. aydan sonra 3. ayların başlarında salyalarını etrafa akıtmaya başlar. Bu durum bazı bebeklerde az bazı bebeklerde şiddetli bir şekilde görülebilir. Bu ilk ve en belirgin süt dişlerin çıkma habercisidir.

Çene bölgesinde ve yüz bölgesinde kızarıklıkların görülmesi: Salyaların gelmesi ile beraber çocuğun yüz ve çene bölgesinde tahrişten dolayı kızarıklıklar görülebilmektedir. Bu durumda anneler gün boyu bebeklerin salyalarını silecek ve gece uyurken salyaları emmesi için bebeklerinin altına havlu koyacaklar. Salyalardan dolayı temas eden bölgelerde kuruluk gözlemlenebilir bu nedenle yumuşak bir bebe kremi ile bebeğinizin cildini nemlendirebilirsiniz.

Diş çıkarmada öksürme görünmesi: Çocuklarda diş çıkarma zamanlarında salyalardan dolayı kıtanma ve öksürmeler sıklıkla görülmektedir.

Diş çıkartırken ısırma isteğinin artması: Çocuklarda sıklıkla görülen bir diğer diş çıkartma belirtisi ise her bulduğu cismi ağıza götürme ve ısırmaya çalışma eğilimidir. Bu durum bir hırçınlık belirtisi değildir. Özellikle parmaklarını yada yumuruk yaparak elini ağzına götürmesi dişetlerini rahatlatmaya çalışmasından ötürüdür.

Diş çıkartırken ağrı: Çocuklarda diş çıkartırken ağrıların gözlenebilir. Bu ağrılar kimisinde sorun olurken kimisinde ise sıkıntı oluşturmaz. Ağızda ağrıya sebebiyet verecek olan dişler ilk çıkan dişler ve azı dişleridir.

Diş çıkartan bebeklerde huzursuzlanmalar: Çıkacak olan dişler diş etlerine dayandıklarında hafif sızlamalar şeklinde bebeklerde ağrılar oluşabilir. Bu ağrılar bazı bebeklerde şiddetlidir. Normal durumundan uzaklaşan bebek özellikle geceleri çok fazla huzursuzluk gösterir.

Diş çıkartan çocukta beslenme isteğinin kaçması: Düzenli beslenen bebek diş çıkartma zamanında beslenmeyi reddedebilir. Özellikle eğer bebeğiniz katı yiyecekler yemeye başladıysa bu sürede bu yiyecekleri istemeyecek daha çok sıvı şeyler almaya çalışacaktır.

İshal: Çocuğun bu evrede aşırı salgılamadan dolayı ishal olabilme durumu yüksektir. Fakat bu durum diş çıkartmaya da bağlı olmayabilir. Bu durum çocuğunuzda gözlemleniyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Diş çıkartmada ateşlenmelerin gözlemlenmesi: Doktorların bu konuda tam emin olamadıkları bir durumdur. Fakat çoğu uzman ağrıları olan bebeklerde ateşlenmelerin görülebileceğini belirtmektedir. Bu durumda doktorun gözetimi çok önemlidir ve mutlaka bebeğinizi doktorunuza götürmelisiniz.

Diş çıkartma zamanlarında uykusuzlukların görülmesi: Bu en sık görülen durumlardan birisidir. Bebekler kaşıntıdan dolayı, ağrılardan dolayı yada ateşlenmelerden dolayı gece uykusuz kalabilmektedirler. Diş çıkartma dönemlerinde geceleri mışıl mışıl uyuyan bebeklerde bile bu durum gözlenir. İlk dişler ve azı dişleri bu duruma en çok neden olan dişlerdir.

Dişetlerinde görülen lekelenmeler: Dişlerin çıktığı dönemlerde dişetlerinde bir takım mavimsi renklenmeler görülebilir. Bu durum ilk dişlerin çıktığı zamanlarda diş etlerinde kanamaya neden olmalarıdır. Zamanlar düzeleceklerdir.

Diş çıkartma zamanlarında kulakların çekiştirilmesi ve yanakların kaşınması: Diş çıkartma zamanlarında dişetilerinde oluşan ağrılar yanak bölgesinde ve kulaklarda hissedilir. Bu durumda bebek yanaklarını kaşımakta ve kulaklarını çekiştirmektedir. Aynı durum kulak enfeksiyonu durumunda da gözlemlenir. Çocuğunuzu doktora göstermeyi ihmal etmeyiniz.

cocuk-bebek-dis-cikartma

Bebeklerde diş çıkarken yapılması gerekenler nelerdir ?

Bebeklerde diş çıkartırken, dişlerin çıkışında yardımcı olunmak amaçlı bir çok yöntem denenmiştir. Bu yöntemlerden bazıları işe yararken bazıları ise denemekten ibaret olmuştur. Yapılması gereken bazı hususlar;

– Bebekler beslenirken di etlerindeki basınç artar bu durum diş çıkartan bebeğe acı verir bu nedenle beslenmeyi bebek reddeder. Bebeğe beslenme sırasında sıcak olmayan ve ağzınızda çiğneyerek vereceğiniz öğün ile onun beslenmesine yardımcı olun..

– Eczanelerde satılan diş kaşıyıcı oyuncaklar onların kaşınan damaklarını rahatlatacaktır.

– Diş çıkartma süresinde dışarı akacak olan salyalar fazlalaşacaktır. Bebeğiniz diş çıkartma süresi boyunca sıvı kaybedecektir bu nedenle bebeğinize bol bol su içirmelisiniz. Ayrıca su bebeğinizin damaklarını da rahatlatacaktır.

– Bebeğinizin beslenmesine çok özen göstermelisiniz. Bu dönemde bol bol yoğurt, meyve püresi, elma yada şeftali püresi vb. yiyecekler ezilerek verilmelidir.

– Bebeğinizi bir pedodontiye götürmeyi kesinlikle ihmal etmemelisiniz.

Bebeklerde ve çocuklarda diş sağlığı ile ilgili diğer bilgiler

Diş Çürükleri Anneden Bebeğe Geçiyor
Bebek Dişleri, Çocuk Dişleri, Diş Çıkartma
Bebeklerde Diş Kaşıntısı
Bebeklerde Yeni Çıkan Dişler
Bebeklikten erişkinliğe ağız, diş sağlığı için rutin kontroller nasıl yapılmalıdır?
Okul Öncesi ve Okul Dönemi Çocuklarda Diş Sağlığı
Çoçuklarda Diş Macunu Kullanımı ve Diş Travmaları
Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ?
Çocuk Diş Fiyatları
Çocukları dişçiyle barıştıran yöntemler neler?
Çocuklar neden dişçilerden korkar?
Çocuklarınızı Diş Çürüklerine Karşı Koruyun
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

2 Yorum

Yorum Yaz

merve

merhabalar. benim oğlum 10,5 aylık altta iki ön diş ve üstte 1 ön diş çıktı.ön dişin ikincisi değil de çıkan üst dişin yanında kabarma var. kesici diş mi önce çıkacak acaba. bunun bi sırası var mıdır? teşekkürler

Uzman doktor

Aylara göre çıkacak dişleri resimle göstermeye çalıştım.. http://www.distedavi.com.tr/wp-content/uploads/2014/03/bebe-cocuk-dis-cikartma-yaslari.gif

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce