Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ?

Çocuklarda ağız bakımı nasıl yapılmalıdır

Çocuklara beslenme ve diş bakımı alışkanlıklarını en iyi ailesi alıştırır. Ailelerde ne yazık ki bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi değiller. Toplumumuz diş hekimine yanlızca dişleri ağrımaya başladığı zaman gidiyor. Aslında bu ağız bakımında yapılması gereken son şeydir.

Her çocuğun biyolojik özellikleri farklı olduğundan dolayı diş çıkartma zamanları da farklılık göstermektedir. En erken 3. ayda çocuk diş çıkarmaya başlar ve bu süre 12. aya kadar devam eder. Çocuklarda genellikle ilk çıkan dişler alttaki orta dişlerdir. Çocuğunuz 6. yaşına ulaştığında ise hayatı boyunca sürekli olarak kullanacağı ve çok iyi bakılması gereken kalıcı dişini çıkaracaktır.

Ağızdaki küçük dişler ne işe yararlar ?

Gövdeleri küçük fakat işlevleri büyük olan küçük dişler ince bir diş minesine ve küçük diş köklerine sahiptirler. Küçük olan dişler çiğnemeye, kesmeye, konuşmaya ve çene yüz yapısının gelişmesine yardımcı olurlar. Küçük süt dişleri diş eti içerisinde çıkmayı bekleyen kalıcı büyük dişlerin yerini tutarlar. Belli bir müddet sonra düşmeye başlayan küçük dişler yerine gelicek olan kalıcı dişlerin düzgün bir şekilde çıkmalarını sağlarlar.

Çocuklarda diş bakımı nasıl olmalıdır ?

Süt dişleri yerine gelecek kalıcı dişlerin rehberi gibidir. Süt dişleri ne kadar iyi bakılırsa yerine gelecek olan kalıcı dişlerde o derece sağlıklı olacaktır. Çocuğun ilk süt dişleri çıktığından itibaren dişleri temizlenmeledir.

Diş bakımı

– Çocuğunuzun yaşına uygun diş fırçası ve diş macunu alınması gerekir. Bu diş macunu ve fırçaları eczanenizde bulabilirsiniz.

– Çocuğunuzda nasıl diş fırçalanması gerektiğini öğretin. Nazik ve dairesel hareketlerle dişlerini fırçalamasını sağlayın.

– Çocuğunuza ana öğünler dışında çıkılata ve benzeri şekerli yiyecekler yememesini sağlayın. Şekerli yiyecekleri ara öğünlerde değil ana öğünlerle birlikte almasını sağlayın.

– Çocuğunuzu belli aralıklarla senede en az iki kez olmak şartı ile diş hekimine götürünüz.

Diş fırçalama alışkanlıkları

Diş fırçalama alışkanlığı öncesinde çocuğunuz bu konuda heveslendirin. Çocuğunuza alacağınız diş macunu ve diş fırçası ile onları her gün diş fırçalama alışkanlığı kazanmaya doğru telkin edin. Onların rahat bir şekilde dişlerini fırçalayabileceği diş macunu ve fırçası alın. Diş fırçaları yumuşak uçlu ve onların dişlerine uygun boyutta olmasına dikkat edin..

Beslenme alışkanlıkları

Çocuklar en fazla tatlı yiyeceklerden hoşlanırlar. Onlar tatlara yeni yeni alıştıklarından bu onlar için inanılmaz keyifli gelecektir. Süt dişleri kalıcı dişlere göre daha dayanıksızlardır. Tatlı yiyecekler nedeni ile oluşan bakteriler onların dişlerinin çok hızlı bir şekilde çürümesine neden olacaktır. Çocuğunuzun erken dönemde süt dişlerinin çürümesi ve dökülmesi kalıcı dişlerinin gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir.

Diş hekimi ziyaretleri

Diş hekimi kontrollerini çocuğunuzun ilk dişinin çıkmasından itibaren 6 aylık dönemlerde gerçekleştirmelisiniz. Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz çocuğunuzun diş gelişimi ve ağız bakımı açısından son derece önemlidir. Bu ziyaretler bozyunca çocuğunuz diş hekimine alışacak dişçi korkusu olmayacak ve ömür boyu sürecek bir ağız bakımı alışkanlığı kazanacaktır.

3 – 5 yaş çocuklarda diş bakımı

Çocuğunuz 3 – 5 yaşlarına ulaştığında süt dişlerinin tamamını çıkardığını göreceğiz. Bu yaşlarda çocuğunuz artık diş fırçalama alışkanlığını kazanmış olmalı ve siz yanında olmadığınız zamanlarda da dişlerini fırçalamaya devam etmesi gerektiğini bilmiş olması gerekir. Fırçasını kendi tutar, dişlerini nazik hareketlerle fırçalar.

6 yaş ve üzeri çocuklarda diş bakımı

Çocuğunuz 6 yaşına geldiğinde artık süt dişleri dökülmeye başlar. Bu dönem içerisinde çocuğunuzun ağzında boşluklar görebilir. Süt dişlerinin yanında kalıcı dişlerininde çıkmaya başladığını görüyor olacaksınız. Dişlerin sallanması sıklıkla olur. İlk kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı dönemlerde diş mineleri tam olarak olgunlaşmamıştır ve dişler korumasız olacaktır. Yine bu dönem gençlik dönemine kadar devam eder. Çocuğunuzu bu dönemde de telkin edeceksiniz ve alışkanlıklarını bırakmaması konusunda yönlendireceksiniz. Süt dişlerin dökülmesi yerine kalıcı dişlerin çıkması çocuğunuzun büyüdüğünün ve artık gençlik dönemine girdiğinin bir habercisidir.

Çocukların diş bakımında yerine getirilmesi gereken tavsiyeler

– Geceleri çocuğunuza şekerli süt yada myve suyu vermeyin.. Özellikle yatmadan önce mutlaka dişlerini temizleyin.. Çocuğunuzun ağzında biberon şişesiyle uyumamasına özen gösterin.

– Çocuğunuzla beraber dişlerinizi fırçalayın.. Beraber dişlerinizi fırçalarken sizde ağzınızı kocaman açın onunda açmasını isteyin. Tüm dişlerine fırçanın değdiğinden emin olun..

– Çocuğunuz dişlerini fırçalarken arkasında durun..

– Diş hekimine çocuğunuzu götürün eğlenceli vakit geçirmek ve düşmanlarla savaşacağını bilmesi onu motive edecektir.

– Meyve suyuna su ilave ederek çocuğunuza verin bu dişlerle temas edecek asit miktarını azaltıcaktır.

– Sabah ve gece yatmadan önce dişlerin fırçalandığından emin olurn..

– Her 3 ayda bir diş fırçasını değiştirmeyi unutmayın..

Bebeklerde ve çocuklarda diş sağlığı ile ilgili diğer bilgiler

Biberon Çürüğü Nedir ? Biberon Çürüğü Tedavisi
Diş Çürükleri Anneden Bebeğe Geçiyor
Bebek Dişleri, Çocuk Dişleri, Diş Çıkartma
Bebeklerde Diş Kaşıntısı
Bebeklerde Yeni Çıkan Dişler
Bebeklikten erişkinliğe ağız, diş sağlığı için rutin kontroller nasıl yapılmalıdır?
Okul Öncesi ve Okul Dönemi Çocuklarda Diş Sağlığı
Çoçuklarda Diş Macunu Kullanımı ve Diş Travmaları
Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ?
Çocuk Diş Fiyatları
Çocukları dişçiyle barıştıran yöntemler neler?
Çocuklar neden dişçilerden korkar?
Çocuklarınızı Diş Çürüklerine Karşı Koruyun
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce