Okul Öncesi ve Okul Dönemi Çocuklarda Diş Sağlığı

Çocuklarda-ağız-bakımı

Toplumumuzda süt dişleri ile ilgili bilinen pek çok yanlış vardır. Okul öncesi ve okul dönemi boyunca süre gelen süt dişleri aileler tarınfan pek önemsenmezler ve bu dişlere nasıl olsa düşecekler ve yerine yenileri gelecek gözü ile bakılır. Bu dişler çürüse bile tedavileri yaptırılmaz, bakımları önemsenmez. Fakat bu davranışların her biri yerine sürecek olan dişlerin herbirine etki eder ve çocuğun ömür boyu dişleri ile problem yaşamasına neden olur.

Süt dişleri ve daimi dişlerin bakımı

6 aylık dönemden sonra bebekte sürmeye başlayan süt dişleri çocuk 2,5 – 3 yaşına gelen kadar devam eder. Süt dişleri ağrızda 11 yaşına kadar kalabilir. Bu dönem içerisinde çektirilen her süt dişi yada ağızdan sağlıklı olmadığı nedeni ile düşen her diş kişide ileride ortodontik bir sorune neden olmaktadır. Süt dişleri yerine gelecek asıl dişlere öncülük eder ve onlara yer belirler. Çürüklerden yada diş kayıplarından dolayı oluşabilecek dengesizlikler bu dişlerin yerine sürecek olan asıl dişlere faylasıyla etki edecektir. Süt dişleri ağızda 1-2 mm arasında ye işgal eder. Bu durum yerine gelecek olan dişlere açı sağlar. İlk ön bölgede sürülen asıl dişlerde bir miktar çarpışıklık gözlemlenebilir. İlk asıl dişlerin çıkması azı dişlerinde 6 yaşlarında görülür. Daha sonraki 7-8 yaşlarda kesici dişler ve 13 yaşlarında ise karma bir diş dönemi gözlemlenir. 6 yaşlarında çıkan azı dişleri anne ve babalar tarafından önemsenmezler ve bu dişlerin gideceği sanıldığı için tedavileride onlar için önemsizdir. Azı dişlerin çıkması ile beraber uzman diş bakımına geçilmesi gerekir ve koruyucu önlemler alınmalıdır.

Anne ve babalara bu konuda çok büyük bir sorumluluk düşmektedir. Çocuğunuz kendi başına bu bilince sahip olmayacağı gibi sizin bu konuda kendinizi geliştirmeniz, doktorunuzdan tavsiyer almanız ve çocuğunuzla bir oyun oynuyormuş gibi günlük olarak ona dişlerinizi fırçalatma alışkanlığı kazandırmalısınız. Anneler ilk süt dişleri bebeğin sürmesinden itibarn bebeğinin diş bakımını yapmaya başlamalı, temiz steril bezle mama yedirildikten sonra bebeğin dişleri temizlenmelidir. İleriki yaşlarda ise çocuğun diş fırçası ile dişlerinin fırçalanmaya başlaması gerekir. Çocuklara onların seveceği özel diş fırçaları tadı hoş olan diş macunları kulanılmalıdır. Elektrikli diş fırçaları tercih edilebilir. Diş macununu yutmamaları konusunda uyarılmalı ilk başlangıçta diş macunsuz bir şekilde de bebeğinizin dişleri fırçalanabilir.

Bebeğinizin beslenmesi

Bebeğinizi beslenmesi de dişlerin korunumu açısından oldukça önemlidir. Karbonhidratlı besinlerin ara öğünler de değilde ana öğünlerle beraber alınması ve öğünlerden sonra bebeğin ağzının yıkaran dişlerinin temizlenmesi son derece önemidir. Gece yatmadan önce bebeğe herhangi bir yiyecek verilmemelidir. Çocuğun biberonunun içerisine tatlandırıcı içeren bal yada şeker atılmamalı ve çocuğun biberonla bu şekilde gece yatmaması sağlanmalıdır. Gece yatmadan önce de muhakkak dişleri temizlenmelidir. Gece tükürük salınımı sıfıra indiğinden dolayı bakterilerin dişlerin üzerinde tutunması daha kolaydır.

Diş hekimi ile tanışma

Çocuğun her yaşta mutlaka diş hekimi ile tanışması ve bu durumdan dolayı rahatsız olmaması sağlanmalıdır. Bu durum çocuğun ileriki yaşlarında da doktoru ile anlaşması ve diş hekimi kontrollerini düzenli bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayacaktır. Çocukluk döneminde dişlerin korunması için fissür örtcü tedaviler çok önemlidir. Bu tedavilerle birlikte acısız yapılan işlemler çocukların diş hekimine karşı güven duygusunu pekiştirdiği gibi çocukların dişleri de korunacaktır. Diş hekimi kontrolleri yılda en az iki defa yapılarak devam etmelidir.

Çocuğunuz dişçiden yada diş hekimi aletlerinden korkuyorsa bir çocuk diş hekimi tarafından muayene edilmeli, çocuğun eli ayağı zorla tutularak tedavi yaptırılmamaya çalışılmalıdır. Bu durum onların bilinç altına yerleşerek daha fazla çekinmesine ve korkmasına neden olabilir. Bu konuda pedodonti uzmanları öel eğitim almaktadırlar.

Bebeklerde ve çocuklarda diş sağlığı ile ilgili diğer bilgiler

Biberon Çürüğü Nedir ? Biberon Çürüğü Tedavisi
Diş Çürükleri Anneden Bebeğe Geçiyor
Bebek Dişleri, Çocuk Dişleri, Diş Çıkartma
Bebeklerde Diş Kaşıntısı
Bebeklerde Yeni Çıkan Dişler
Bebeklikten erişkinliğe ağız, diş sağlığı için rutin kontroller nasıl yapılmalıdır?
Okul Öncesi ve Okul Dönemi Çocuklarda Diş Sağlığı
Çoçuklarda Diş Macunu Kullanımı ve Diş Travmaları
Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ?
Çocuk Diş Fiyatları
Çocukları dişçiyle barıştıran yöntemler neler?
Çocuklar neden dişçilerden korkar?
Çocuklarınızı Diş Çürüklerine Karşı Koruyun
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

2 Yorum

Yorum Yaz

şebnem

dişlerimin hepsi sallanıyor randeva alıp gıttıgımde diş etlerımde sıkıntı oldugunu
ve once onların tedavısını yaptırmamı soyledıler ancak devlette öyle bir bolum yrandevu almak ıcın olan yerlerde 1 yıl sonraya randevu verıyor ancak cok agrım var ne yapabılırım bu agrıları gecırmek için yardımcı olursanız sevinirim

Uzman doktor

Özele gidin ve durumu geçiştirmeyiniz. Diş bakımınıza çok özen gösterin..

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce