Çoçuklarda Diş Macunu Kullanımı ve Diş Travmaları

pedo3

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalara göre çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyen kimyasallardan birinin de diş macunu olduğu belirlendi.

Diş macunu içeriğinde bulunan bazı kimyasallar florit dahil olmak üzere günlük yaşamda kullanılan manganez, böcek ilaçlarında kullanılan kimyasallar, kloropirifos vb. kimyasallar çocuklarda bir takım hastalıklarında başlangıcını oluşturmaktadır.

Özellikle belli yaşlardaki çocuklarda diş macunu kullanımına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar; bebeklerde dişlerin gazlı bez ile silinmesini, çocuklarda ise belli bir yaşa gelene kadar macunsuz bir şekilde dişlerin fırçalanması gerektiğini belirtiyorlar. Yetişkinlerin kullanmış oldukları diş macunu ile çocukların dişleri fırçalanmaması gerekmektedir.

Çocuklarda diş bakımı hakkında en iyi bilgiyi diş hekiminizden alabilirsiniz.

Çocuklarda Diş Travmaları

Çocuklarda diş bakımı kadar dişlerde oluşan travmalarda önemlidir. Çocuklar yürümeyi öğrendikleri dönemde çok hareketli olurlar, dengede durmayı çalışırken bir çok kere düşerler. Çocukların dişleri bu dönmede oldukça zarar görür. En sık görülen travmalar ise ön dişlerin kırılması, tamamen yerinden çıkması ve içeri gömülmesidir.

Çocuklarda travmadan korunmak için alınması gereken önlemler ?

– Çocuğun düşmesine neden olabilecek ayak altında bulunan eşyaların kaldırılması

– Çocuğun kafa bölgesinin çarpmaya mahruz kalacağı sehpa vb. eşyaların ortadan kaldırılması

– Çocuğunuzu sürekli olarak götürdüğünüz pedodonti uzmanın telefon numarasının hazırda bulunması

Çocuklarda oluşan travma sırasında ne yapılmalıdır ?

Çocuk dişlerinde geçirilen travma sonrasında yapılması gereken ilk iş pedodonti uzmanını aramaktır. Pedodontistin verecei bilgiler doğrultusunda gerekli adımları atmalısınız. Bebeğiniz bibern yada emzik ile besleniyorsa bir süre bunlardan ayrı kalması gerekebilir. Eğer bebeğinizin dişi yerinden tamamen çıktı ise yeniden yerine yerleştirilmeye çalışılmamalıdır. Bu alttaki dişinede zarar verebilir. Çarpma sonucu süt diş damağın içine gömüldü ise dişin yeniden çıkması beklenmelidir. Bu durumda süt dişi yeniden çıkacaktır. Eğer çocuğunuzun süt dişi kırıldı ise kırılan parçanın yeniden yerine yapıştırılması mümkün olabilir. Kırılmış parça süt içerisinde korunarak diş hekimine gidilmelidir.

Okulda meydana gelen travmalar

Okul yıllarında özellikle çocklarda diş kırılmaları fazlasıyla görülmektedir. Genellikle okul dönemlerinde damak içerisine gömülme değilde çene kemiklerine sık tutundukları için dişlerde kırılmalar gözlenmektedir. Eğer diş yerinden tamemen çıkarsa uygun koşullarda bir süt içerisinde yada çocuğun kendi tükürüğü içerisinde korunarak diş hekimine gidilirse yerine takılma şansı vardır.

Okulda beden eğitimi derslerinde, futbol, valeybol yada basketbol gibi spor oyunlarında çocuklara ağızlık takılması travmaların önüne geçilmesinde en büyük adım olacaktır.

Bebeklerde ve çocuklarda diş sağlığı ile ilgili diğer bilgiler

Biberon Çürüğü Nedir ? Biberon Çürüğü Tedavisi
Diş Çürükleri Anneden Bebeğe Geçiyor
Bebek Dişleri, Çocuk Dişleri, Diş Çıkartma
Bebeklerde Diş Kaşıntısı
Bebeklerde Yeni Çıkan Dişler
Bebeklikten erişkinliğe ağız, diş sağlığı için rutin kontroller nasıl yapılmalıdır?
Okul Öncesi ve Okul Dönemi Çocuklarda Diş Sağlığı
Çoçuklarda Diş Macunu Kullanımı ve Diş Travmaları
Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ?
Çocuk Diş Fiyatları
Çocukları dişçiyle barıştıran yöntemler neler?
Çocuklar neden dişçilerden korkar?
Çocuklarınızı Diş Çürüklerine Karşı Koruyun
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

22 Yorum

Yorum Yaz

nurettin

Doktor bey merhabalar sağ alt bölgedeki azı dişimde bir kırılma oldu doktora gittim ve doktorum bana iğne verdi. Uyguluyorum fakat bir yararını göremedim ne yapılması lazım önerileriniz nelerdir ?

Uzman doktor

Hekiminiz dişinizde iltihabi bir durum olduğunu düşündüğü için iğne vermiştir ,antibyotik ile iltihabi durum ortdan kalktıktan sonra ara verilmeden dişinizin çekilmesi gerekir

Hüseyin

Doktor bey alt bölgede bulunan 20 lik dişim bir kaç gündür çok ağrıyor. Diş doktoruna gittim diş hekimi bana çekilmesi gerektiğini söyledi. Gömülü olan dişi normla bir diş hekimi yapabilir mi ? Diş etlerimde beyaz lekeler var bunlar neden oluyor acaba ?

Uzman doktor

Dişetindeki beyazlık 20 yas dişinin baskısından kaynaklanıyordur. Hekiminiz çekemeyeceği bir diş olsa mutlaka başka bir uzmana yönlendirirdi. Her hekim 20 yaş dişi çekebilir. Gömülü diş çekme konusunda tecrübe sahibi hekim mutlaka cerrah olmayabilir.

zehra

Doktor bey ben 20 lik diş ameliyatı olacağım. Doktorum bana bu işlemin cerrahi bir işlem olması gerektiğini söyledi. 20 lik diş çekimini bir çene cerrahisi mi yoksa bir diş hekimi mi yapmalıdır ? Sizce nasıl bir yol izlemem gerekir ?

Uzman doktor

Diş hekimi de çene cerrahi uzmanı da 20 lik diş çekebilir. Fakat daha az travmatık ve sorunsuz cekımınız ıcın kesınlıkle cene cerrahısı uzmanaına yaptırmalısınız.

Nermin

Doktor bey biz hiç dişçiye gitmedik çocuğumun dişleri sallanmaya başladı ve dişlerini kendi çekiyor. Bu gün azı dişini kendisi çekti acaba diş hekimen gitmesek bu şekilde olsa bir zararı olur mu ?

Uzman doktor

Merhabalar elbetteki hekim kontrolünde dişlerinin çekilmesi ve çene gelişiminin takip edilmesi iyi olur ileride diş çarpıklığının alup olmayacağını hekim kontrol eder ama meraklanmayın çaktiğiniz dişler süt dişleri ve zararı olmaz

Hacı Osman

Hocam dişimde apse vardı bu apse yaklaşık olarak 2 aydır var ve doktorum bana apse ilacı verdi. Şişlik var ama ağrı yok apse var ne yapılabilir.

Uzman doktor

Biran önce o dişinizden kurtulmanızı tavsiye ederim. Geçmiş olsun

Serpil

Doktor bey benim hala ağzımda süt dişleri var. Doktorum benim dişlerime herhangi bir işlem yapmıyor. Durabildikleri kadar dursunlar diyor dişlerin iyice çürümeleri bekleniyor. Benim ağzımdaki çoğu diş süt dişi neden benim süt dişlerim bu zamana kadar durdu ve dökülmediler ?

Uzman doktor

Bu durum çok sık karşılaşılan bir dururum değil. Süt dişlerinin kökleri ve boyutları daimi dişlere göre çok küçük ve farklıdır. Şimdiye kadar dolgularla idare edebilmeniz bile süt dişlerinden beklenmedik bir performans. Dişlerinizi görmedim ama diş hekiminizin ”çürüyünce çekerim” demek konusunda haklı olduğunu düşünüyorum. Özellikle daha önceden dolgu vs yapılmış bir süt dişine müdahele etmek doktorunuzun da değidiği gibi dağılmayla neticelenebilir. Çeşitli protetik tedavilerle eksik olan dişlerinizin telafisi yapılabilir.

Yasemin

Hocam merhaba bir dişim kırıldı acaba bunu normal bir diş hekimi çekebilir mi ? Ayrıca dişlerimde sarılıklar var dişlerimi hergün fırçalarsam sarılıklar azalır mı ?

Uzman doktor

DİŞ HEKİMİ için kırık dişi çekmek sorun değildir. Lütfen hemen güvendiğiniz bir DİŞ HEKİMi?ne gidiniz.. Dişlerinizi günlük kurallarına göre fırçalarsanız, söz ettiğiniz sarılıklar en aza inecektir.

Feyza

Doktor bey kızım 6 yaşına girdi bazı süt dişleri döküldü fakat bir tanesi alt bölgedeki süt dişi düşmediği halde altından diş çıktı. Süt dişini çekmedi ve düşmesini beklememiz gerektiğini söyledi. Kızımın dişlerinde bu diş çekilmediğinden dolayı eğrilik olur mu ?

Uzman doktor

Diş hekiminiz süt dişini çekmek için erken demiş… Böyle durumlarda dişin gelişimini tamamlayarak ağıza sürmesi beklenir. Ancak sizin takip edeceğiniz konu, süt dişlerinin sallandığı halde düşmemesi veya daimi diş yeterince ağızda olduğu halde süt dişinin sallanmaması durumudur. İlk durumda dişeti süt dişine sıkı tutunuyordur diş düşemiyordur, ikinci durumda daimi diş yanlış yöndedir dolayısıyla süt dişinin kökünü eriterek sallanmasını sağlayamamıştır. Her iki durumda da diş hekimi dişleri çekecektir. Ancak erken çekilirse daimi dişin kök oluşumu (diş sürdükten sonra 3 sene kök oluşumu devam eder) olumsuz etkilenebilir. Yamukluk için dil ve dudakların doğal kuvvetleri ile dişin, durması gerektiği yere gelmesi beklenir. Aksi halde tel takılabilir.

Nesrin

Doktor bey diş hassasiyetlerin nedeni yirmilik dişlerin çıkmasından dolayı olabilir mi ? En son diş hekimine gittiğimde diş taşlarımı temizlettirmiştim.. Ozamanda diş hassasiyetim vardı diş taşı temizlettirdikten sonra da diş hassasiyetlerim devam ediyor. Özellikle soğuk bir şeyler içtiğimde ve tatlı yediğim zamanlarda hassasiyetlerim fazlalaşıyor. Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekir bu hassasiyetlerin asıl nedeni nedir ?

Uzman doktor

Diş hassasiyetinin nedeni ne 20 lik dişti, ne de diş taşıdır.

Diş hassasiyeti mine tabakasının aşındığı veya çatladığı durumlarda ortaya çıkar. Bir diğer hassasiyet nedeni ise, dişeti çekilmeleri sonucunda dişlerin kök yüzeylerinin açığa çıkmasıdır.

Hassasiyete yönelik özel ürünler artık biz hekimlerin hizmetindedir. Hekiminizden bu konuda bir yardım istemenizde fayda var. Bu ilaçları dişlerinizin yüzeylerine sürerek sizi bu sıkıntıdan kurtarabilir.

Firuze

Doktor bey çocuğum 10 yaşına girmek üzere azı dişinde kırılmalar var ve azı dişi çürük ufak ufak parçalar kopuyor. Diş hekimine gittik bu parçaları aldı fakat diş kökü bölgesinde hala parçalar durmaktadır. Acaba bu diş parçalarının çocuğuma bir zararı olabilir mi ?

Uzman doktor

Alttan gelen diş bu parçaları atabilir.Ayrıca arkadaki dişlerin öne hareketini engelleme görevi görebilir.

gökhan

Merhaba doktor bey eşimin bir sorunu için sizleri rahatsız ediyorum. Eşimin diş yapısı birbiri ile çok sıkı olduğundan dolayı dişleri çok sık çürümektedir. Diş fırçalama ve diş ipi kullansakta bu diş çürümesi devam eder mi ?

Uzman doktor

Diş ipi ve fırça büyük ölçüde geriletir.Ama çürükleri tedavi ettirin.2 ayda bir hekim kontrolundan geçin.

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce