Estetik Diş Restorasyonları

gulumseme

Estetik, duyusal bilginin bilimi olarak tanımlanır ve ilk olarak 1750 yılında Alman Filozof Alexander Gottlieb Baumgarten tarafından ortaya atılmış bir terimdir. Estetik, gerçekleştirilmek istenen güzel üzerinde düşünme sanatıdır. Ayrıca estetik kavramı güzel olanı aramak, duyumsamak şeklinde de açıklanabilir.

Estetik olana karar vermenin ya da daha açık bir ifadeyle gerçekten estetik kavramının nerede gizli olduğunu kavramanın en kolay yolu, doğayı taklit etmektir. Sonsuz bir uyuma sahip olan doğa ve doğanın elemanları olan ağaçlar, çiçekler, böcekler bize Tanrı’nın estetik sırlarını verirler. Doğadan şifre çalmayı başaran eski Mısırlılar ve Yunanlı’lar, matematik ve sanatla kullanılan bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen uyum açısından en yetkin boyutları verdiğine inanılan oransal bir formül bulmuşlardır. Altın oranı olarak bilinen bu oransal değerin, birbiriyle uyum içinde olması istenilen parçalar üzerine uygulanması, meydana gelen bütünün estetik olarak algılanmasını sağlamıştır.

Estetik dişler üretmenin yolu, birbirine benzeyen bembeyaz dişler üretmek değildir. Her estetik restorasyonun üretim aşaması, diş hekimi ve teknisyen için yeni bir serüvenin başlangıcıdır. Kullanılan materyaller ve teknik ne olursa olsun sonuçta varılacak nokta, diş hekimi ve teknisyenin estetik değerlere olan yakınlığıyla paraleldir. Bu durum aynı malzemeleri kullanarak yemek yapan bir sürü aşçının farklı lezzette sonuçlar çıkarması gibi düşünülebilir.

Porselen laminate restorasyonlar, doğala en yakın estetik sonucun elde edilmesi için uzun yıllardır kullanılan restorasyonlardır. İlk olarak 1938 yılında Dr Charles Pincus tarafından tanıtılan bu restorasyonlar, çok eski bir tarihe sahip olmalarına rağmen fiziksel dayanaklılıkları yarattıktan estetik sonuç kadar tatminkar olmadığı için pratik diş hekimliğinde uzun yıllar yaygın olarak kullanılamamıştır. Bu durum, hekimleri estetik restorasyon talebiyle gelen hastaların dişlerinde tam kaplamalar yapmaya yönlendirmiştir. Tam porselen kaplamalar, doğal dişlerin bütün yüzeylerinden belli miktarda diş dokusu uzaklaştırmasını gerektiren ve mevcut dişi tüm yüzeylerinden soran restorasyonlardır.

Porselen laminateler ile yüzeysel renk değişikliğine sahip olan dişler, aralıklı dişler, şekil bozukluğu gösteren dişler restore edilebilir ve aynı zamanda bu restorasyonlar ile daha dinamik ve genç gülüş dizaynları da oluşturulabilir. Dişlerin ait oldukları yüz ile olan uyumlarının yanında, birbirleri ile gösterdikleri uyum da büyük öneme sahiptir. Bu uyumun sağlanması diş hekiminin yaptığı bir takım ölçümler, fotoğraf kayıtları ve teknisyenin altın oranına bağlı kalarak ürettiği model çalışmaları ile doğrulanmalıdır. Hastanın diş dokuları üzerinden herhangi bir aşındırma yapılmadan alınan ölçüler üzerinde yapılan labaratuvar çalışmaları ile bitmiş restorasyonların sahip olacakları görünüm hakkında hastaya somut örnekler sunulabilir. Bu aşamada hastanın kendi estetik değerleri ve talepleri de göz önüne alınarak bitmiş restorasyonlarla elde edilecek sonucun öngörülmesi kolaylaştırılır.

Porselen laminate restorasyonlar, tam kron kaplamaların aksine dişin sadece dudağa ve/veya yanağa bakan yüzeyinde 0.3-0,5 mm arasında bir aşındırma yapılmasını gerektirir. Ulaşılması hedeflenen sonuca göre diş dokusundan yapılacak olan aşındırma miktarına karar verilir. Gelişen teknoloji ile ban durumlarda dış dokusundan herhangi bir aşındırma yapılmadan da laminate restorasyonlar üretilebilmekte ve direkt olarak doğal diş yüzeyine yapıştırıla bilmektedir.

Yapılan klinik akademik çalışmalar, laminate restorasyonlar üretildikten 15 yıl sonra basan oranlarının %93 olduğunu rapor etmektedir Bu restorasyonların basanları, fiziksel dayanıklılıkları, diş dokusuna olan bağlantıları, estetik görünümleri ve renk stabiliteleri ile ölçülebilir.

Laminate restorasyonlar ile başarılı sonuçların elde edilmesinde; dişin yüzey yapısı, kullanılan seramik materyalinin türü ve kalınlığı, laminate restorasyonun diş yüzeyine yapıştırılmasında kullanılan yapıştırıcı ajan, diş morfolojisi ve dişin üzerinde yapılan aşındırmanın geometrisi büyük öneme sahiptir. Bütün bu değişkenler ve bu değişkenlerin birbirleri ile olan uyumları son derece önemlidir.

İleri bir akademik bilgi ve klinik tecrübeye sahip bir protez uzmanı, diş hekimi ve materyal teknolojisi hakkında güncel bilgilere sahip bir dental seramist ile başarısızlık riski en aza indirilirken başarı şansı çok daha yüksek olmaktadır.

Diş estetiği hakkında diğer bilgiler

Estetik Laminate Veneer Yaprak Porselenler
Beyaz dişlerin sosyal hayattaki yeri nedir?
Diş Estetiği Güzelliği ve Estetik Diş Doktoru
Estetik Diş Restorasyonları
Diş Hekimliğinde Estetik Ne Zaman Gereklidir ?
Estetik Diş Hekimi
Ön Dişlerim Ayrık
Estetik Diş Kliniği
Gülüş Tasarımı
Gülüş Tasarlamak
Ortodonti Estetik Tedavi
Diş Hekimliğinde Estetik Ne Zaman Gereklidir ?
Estetik Diş Restorasyonları
Estetik Laminate Veneer Yaprak Porselenler
Diş Estetiği Güzelliği ve Estetik Diş Doktoru
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
Kuron Kaplama Diş Fiyatları
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
Diş Zirkonyum Fiyatları
Bonding Fiyatları
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Kompozit Dolgu Fiyatları
İnley (Onley) Dolgu Fiyatları

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce
Diş apsesi olanların dikkat etmesi gerekenler
Gns tarafından 1 gün önce